3 km irtifada 7G kuvvette Türk Yıldızları

Dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan Türk Yıldızları, 24 yıllık tecrübeyle herkesi kendilerine hayran bırakıyor.

3 km irtifada 7G kuvvette Türk Yıldızları

Bir savaş pilotunun hayatımızı nasıl değiştirebileceğini geçtiğimiz haftalarda gördük. Pilotluk kuşkusuz zor meslek, sorumluluğu ağır. Yaşam biçimini tamamen değiştirmeyi ve bir sporcudan daha fazla disiplin gerektiriyor.

Özel hayatını düzenli yaşamak, doğru karar alabilmek, krizlerle baş etmeyi öğrenebilmek ve tabii ki hayatını riske atacak durumları önceden kestirmek şart. Ancak belki de hayatta hiçbir şeyin veremeyeceği bir adrenalin var işin ucunda ki, bu da bir tür bağımlılık.

Ana merkezleri Konya 134’üncü Akrotim Filo Komutanlığı’na giden Habertürk ekibi NF-5 pilotlarıyla konuştu.

"560 KİLO OLUYORUM"

Meslek hastalıklarınız var mı?

Gökhan Esen: G toleransı uçağın ani manevralarında merkezkaç kuvvetinden doğan bir kuvvettir. Ani dönüşler yaptığımızda vücut aşağıya gitmeye çalışır ama uçak sizi yukarı çeker. Üzerinizde 1 G yani 1 yerçekimi var şu anda. Ben 80 kiloyum, 7 G çekerken 560 kilo oluyorum. Kafam 4 kiloysa 7 G çekerken yaklaşık 30 kilo oluyor. Buna bağlı olarak da elbette bazı meslek hastalıklarımız oluşuyor.

Şenol Çetin: Akrobasi uçan pilotların bel, boyun fıtığı, faranjit, stresten kaynaklı reflü, kas ağrıları ve işitme rahatsızlıkları olabiliyor.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

Dünyadaki diğer gösteri ekiplerinden sizi ayıran özel haraketler var mı?

Ali Onur Adalı: 6 sezondur yaptığımız "iniş-takım-kesişim" diye bir hareket var. 4 uçak, iniş takımları aşağıda ve düşük süratle bir baklava dilimi oluşturuyor, tek uçak da aralarından geçiyor. Bunu dünyada bizden başka yapan yok. İmza hareketlerimizden biri.

İşin tehlikeli kısımlarını yeni gelenlere nasıl anlatıyorsunuz?

Ali Balcı: Uçuş eğitimine 2 kişilik uçaklarda başlıyoruz. Hocalar brifinglerde hareketle ilgili oluşabilecek en zor ve en tehlikeli durumları anlatıyor. Her uçuşu kaydediyoruz, aynı zamanda uçağın ön kısmında da kayıt cihazımız var. Bu çekimleri izlemek faydalı oluyor. Dünyadaki çoğu jet pilotu alçak irtifa akrobasi uçuşunu bilmiyor. Buraya gelen kişi işin içine girince zorluğunu görüyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN