Asgari ücret Ocak'ta 1300 TL

Milyonların merakla beklediği asgari ücret belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu asgari ücretle ilgili açıklamayı yaptı...

Asgari ücret Ocak'ta 1300 TL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin 2016 yılı için net 1300 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da asgari ücretin 1 Ocak'tan itibaren bin 300 lira olacağını Twitter hesabından duyurdu.

Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün toplanması ve ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, 2016 yılında net asgari ücretin 1,300 TL'ye yükseltilmesi konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.

Soylu, asgari ücretin aylık net 1300 lira olmasındaki yükün 110 lirasının devlet tarafından karşılanacağını belirterek, "2016 yılında açılan işletmeler eğer asgari ücretten istihdam yapacaklarsa, bunlara da sınırsız bir şekilde 110 liralık desteği veriyoruz. 2016 1 Ocak tarihi itibariyle Bürüt Asgari Ücret, 1647 TL. İşverene maliyeti 1825 TL. Hazine tarafından karşılanan kişi başı maliyet 110 TL. Toplam özel sektör işverenleri için bulduğumuz maliyet, 20 milyar lira eski para ile 20 katrilyon. Biz bu 20 katrilyonun toplam 9 katrilyon 733 bin lirasını karşılıyoruz. İnşallah 2016 1 Ocak tarihi itibariyle emeğin sahipleri 1300 TL'lik net Asgari Ücret ile yeni yıla başlayacaklar. Amacımız insanımızın refahını arttırmak" diye konuştu.

 

Hükümetin seçim taahhütleri arasında yer alan net asgari ücretin yüzde 30 artışla 1,300 liraya çıkarılması ve 1 Ocak 2016'dan itibaren uygulamaya geçmesi bekleniyordu.

Davutoğlu'ndan asgari ücret mesajı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücretin 1 Ocak'tan itibaren bin 300 lira olacağını Twitter hesabından duyurdu. Başbakan Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından "1 Ocak itibariyle asgari ücret bin 300 TL olacak. Söz verdik, yapıyoruz. Milletimize hayırlı olsun" paylaşımında bulundu.

TİSK'ten muhalefet şerhi

Bu arada Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da yeni asgari ücretle ilgili açıklama yaptı.

Açıklama şöyle: "2016 yılı tüketici enflasyonu yüzde 8 düzeyinde iken, asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılması ve artıştan kaynaklanacak yükün büyük kısmının işletmelerin üzerine bırakılması birçok alandaki ekonomik dengeyi olumsuz yönde etkileyecektir.

Ülkemiz ekonomisinde işsizliğin arttığı, enflasyonun yükselme eğilimi gösterdiği, ihracatın gerilediği, işletmelerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin ve faaliyet kârlarının giderekzayıfladığı, yerli ve yabancı yatırımların yetersiz olduğubir dönem yaşanmakta iken, asgari ücretin tespitine ilişkin olarak Anayasa'nın 55'inci maddesine yer alan hususlar dikkate alınmadan belirlenen asgari ücretin işverene maliyetindeki artış, işletmeleri çok zor koşullara sürükleyecektir.

Asgari ücret tüm ücretlerin temelini oluşturduğundan, söz konusu aşırı artış en yüksek ücretler dahil bütün ücret kademelerini yukarı itecek ve işgücü maliyetlerini iç ve dış piyasalarda yabancı firmalarla rekabet edilemez seviyelere çıkarmanın yanı sıra, çalışma barışını ve toplu iş sözleşmesi düzenini de olumsuz etkileyecektir. Bu yönde belirlenen asgari ücret yeni istihdam yaratılmasını da güçleştireceği gibi, yalnız işveren ve işletmeleri değil, kayıtlı istihdamda son yıllarda yakalanan başarıyı ve orta vadede çalışanları da olumsuz etkileyecek mahiyettedir.

Komisyon kararı; belirtilen olumsuz etkilerin dışında ayrıca, ülkemiz ihracatını olumsuz etkileyecek, istihdam kayıplarına neden olacak ve işsizliği artıracak, kayıtdışılığı büyütecek, maliyet artışı yüzünden enflasyonu yükseltecektir. Yukarıda belirtilen gerekçeler çerçevesinde Komisyon kararına muhalif kaldık."

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡