Bağırsak nöronları ikinci beyin gibi!

Bağırsaklar; hücre yapısı, etken maddeleri ve reseptörleri sayesinde kafadaki beynin bir ikizi olacak kadar beynin aynısır. İkinci beyin; düşünüyor, hissediyor, hatırlıyor ve karar veriyor…

Vücudumuzun sağlığı için en önemli sistemlerden biri bağırsak sistemidir. Bağırsak vücudun en büyük organıdır ve savunma hücrelerin % 70 burada bulundurur. Yapılan araştırmalar sonucunda da bağırsak sistemindeki aksaklıklar, hemen hemen bütün hastalıkların kaynağı, bazı psikolojik rahatsızlıkların kökeni, olarak belirtilmektedir ve bağırsakların mutluluk salgılarının ve psikolojimizi belirleyen durumların yakından ilişkili olduğu tesbit edilmiştir.

Bağırsaklar ile insan beyni arasında, başka hiçbir organda olmayan bir bağlantı vardır. İkinci beyin olarak nitelendirilen bağırsaklar, yediğiklerimize bağlı olarak duygu durumumuzu etkilemektedir.

Midemizden yayılan sinyallerin kararlarmızı etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır

Bağırsak duvarında sinir hücrelerinden oluşan bir katman vardır. Bağırsaklar sadece dışkılama yapmaz, sempatik ve parasempatik sinir sisteminin maddelerinin iletimini, bazı uyarıcı hormonların ve koruyucu salgıların dengesini de kontrol eder.

Dışarıdan aldığımız besinlerde yüzlerce madde ve ölümcül organizmalar vardır. Bağırsaklar beynin farkında olmadığı bu tehlikeleri öğrenir ve bağırsaktaki hücreler bilgiyi kaydeder. Vücuda zehir girdiği zaman bağırsaktaki ikinci beyin tehlikeyi ilk olarak hisseder ve birinci beyine tehlike sinyalleri gönderir, kişinin midesinin ne durumda olduğunu kusma, kramp ve ishal şeklinde tepki veririr.


Stres ve bağırsak fonksiyonları arasında çok yakın bir ilişki vardır. Stresle bazı moleküllerin, bağırsak yüzeyinden salğılanması artmaktadır. Serotonin ismi verilen depresyonla ilişkili hormonun % 95’i bağırsak duvarında, % 5’I beyinde salgılanmaktadır.


Yapılan araştırmalarda L. Helveticus ve Bifidobacterium içeren probiyotik destek kullananların depresyon ve anksiyetelerinde azalma görülmüş.

İyi bağırsak bakterileri ayrıca B7 (biyotin), B12 ve K vitaminlerini sentezler. Yüksek karbonhidratlı bir beslenmede bu önemli vitaminlerin eksikliği, diyabet, obezite, saç kaybı, saçlarda ağarma, egzema, anemi, iç kanama, ülser, felç, kanser, Parkinson ve Alzheimer gibi yıkıcı rahatsızlıklar ve yaygın mide-bağırsak, solunum ve oto-immun rahatsızlıklarına katkıda bulunmaktadır.

Kısacası; tükettiğiniz besin tercihi sizin sağlıklı bağırsak florasına ve sağlıklı beyin işlevlerini gerçekleştirmesini sağlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN