İbrahim Şahin

İbrahim Şahin

Başkanlık seçimi neden öne alındı

Yine Devlet Bahçeli çıkışı, yine bir erken seçimle karşı karşıyayız. 2019 yılında yapılması planlanan başkanlık seçimi yine Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı Devlet Bahçeli grup konuşmasında herkesin yine sürpriz bir çıkış olarak gördüğü “Türkiye’nin seçim için 3 Kasım 2019’u beklemesi mümkün değildir. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerin aynı gün yapılması gerektiğini seçim için, 26 Ağustos 2018 Türk milletinin yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem Cumhurbaşkanı hem milletvekili seçimini yapması en makul yoldur.” demesiyle yine erken seçimin ateşini fitillemiş oldu.

Bahçeli’nin bu açıklamasından sonra ertesi gün cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ile yaptığı görüşmede bu tarihin daha da öne alınarak 24 Haziran’da erken seçime gidilme kararının alındığını, bu kararında toplantı sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı.

Devlet Bahçeli, bundan öncede 2002 Anavatan partisi, (ANAP)  Demokratik sol parti (DSP) Milliyetçi Hareket Partisi MHP‘nin bir araya geldiği,  Anasol adı verilen  hükümetin 7 Temmuz 2002’de Bülent Ecevit ve Mesut Yılmaz’ın haberi olmadan yine sürpriz bir şekilde Milliyetçi Hareketin erken seçim kararı aldığını ve bir an önce erken genel seçimlere gidilmesi gerektiğini açıklamış erken seçime gidilmişti. Bahçeli,  yine bilineceği üzere 7 Haziran 2015’de  ülke genel seçime gitmiş  seçimlerde tek başına iktidar çıkmamış seçim akşamı sürpriz bir açıklama ile erken seçimi işaret etmiş  1 Kasım 2015 seçimlerinin önünü açmıştı,

PEKİ ERKEN SEÇİM KARARININ SEBEPLERİ NELERDİ? NEDEN BU KADAR KISA SÜREDE ERKEN SEÇİME GİDİLİYOR?

Bunu öğrenmek için cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve  Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına bakmak lazım. Erdoğan “24 Haziran seçimlerini bir çeşit depreme hazırlık faaliyeti olarak görüyorum" diyerek ve erken seçime neden gidildiğini açıkladı. Hep seçim sürelerinin sonuna kadar kullanılmasından yana olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ancak iç ve dış siyasi, askeri, ekonomik olarak mevcut sistemle devam etmenin oldukça ciddi maliyetleri olacağını gösterdi. Bu sıkıntıların ülkemize bir bedel ödeteceği endişesiyle böyle bir adım attık “ dedi.

Devlet Bahçeli, ise  erken seçim kararını “Türkiye’nin iç ve dış odaklı pek çok meselesi, üstesinden gelinmesi şart olan pek çok meşguliyeti vardır. Bunun için sandığa müracaat, millet iradesini harekete geçirmek büyük bir mecburiyettir. Yapılan, yapılması gereken de budur. Ayrıca bu tehlikelere karşı 2019 Kasım ayının uzun süre olduğunu AK Parti ve  Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurmuş olduğu Cumhur ittifakı’nın akamete uğratılabileceğinden endişe ettiğini, bu nedenle erken seçim kaçınılmazdır”  diyerek bir an önce seçime gidilmesini önemine vurgu yapmıştır.

Peki bunlar resmi açıklamalar esas erken seçimin gerekçeleri nelerdir? Bence AK Parti açısından zaten 3 Kasım başkanlık seçimlerinin 27 Mart 2018 yerel seçimlerinden önce yapılması gerektiğini düşünüyordu, yerel seçimler hep zor geçer AK Parti yerel seçimlerde genel seçimlerden daha az oy alıyor. Başkanlık sisteminden önce yapılacak olan ve düşmesi muhtemel oy oranının başkanlık seçimini etkileyeceğinden hep endişe ediliyordu. Bu yüzden  Bahçeli’nin bu teklifi olumlu bulundu. Bir başka etken, bence en önemli etken FETÖ'nün bazı elemanlarının İçişleri Bakanlığı, Emniyet ve yargıda kendisini gizleyen örgüt elamanlarının, AK Parti ile  MHP’nin kurduğu cumhur ittifakının başarısızlığa uğratmak için her iki partiye  yakın  bazı parti yöneticileri ve akademisyenlerle ilgili bazı kumpaslar kurmak üzere olduğu yönünde iddialar var. Bu iddialar ve bilgililer üzerine hem Erdoğan’ın, hem de Bahçeli’nin ortak görüşe vardıkları ve bu nedenle bu kadar erken seçime gidilme kararı aldıklarını düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN