Bayraktar İHA Ukrayna'da test uçuşlarına başlayacak

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Türkiye'den ocak ayında imzalanan anlaşma ile satın alınan Bayraktar TB2 tipi insansız hava aracının test uçuşlarına başlanacağını açıkladı.

Bayraktar İHA Ukrayna'da test uçuşlarına başlayacak

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye'den satın alınan Bayraktar TB2 tipi insansız hava aracı (İHA) kompleksinin ülkesinde test edileceğini bildirdi.

İLK TEST YAKINDA

Poroşenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ile teslimatı konusunda anlaşmaya vardığımız Bayraktar İnsansız Hava Aracı'nın testi yakında gerçekleştirilecek." dedi.
Petro Poroşenko, ocak ayında Türkiye ile Bayraktar TB2 tipi İHA alımına yönelik anlaşma imzalandığını duyurmuştu.

6 ADET TESLİM EDİLECEK

İHA ÖZELLİ Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2'nin Ukrayna'ya satış anlaşması kapsamında 6 adet Bayraktar TB2 tipi İHA üretilecek ve araçlar 1 yıl içinde teslim edilecek.

Araçlarla birlikte 3 adet yer kontrol istasyonu sistem ve ekipmanları da Ukrayna'nın kullanımına sunulacak.

İHA (İNSANSIZ HAVA ARACI) NEDİR?

Hava akımı ve tahrik kuvvetlerinden faydalanarak uçabilen, otonom uçuş kabiliyetine sahip, yük veya silah taşıyabilen araç olarak ifade edebiliriz. Boyut olarak baktığınızda avuç içi kadar olan modellerden tonlarca ağırlığa sahip araçlara kadar geniş bir yelpazede İHA tipi bulunmaktadır.

İnsansız hava aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı–dron diye okunur) uzaktan kumanda edilen bir tür uçaktır. İHA lar iki sınıfa ayrılır: İlki uzaktan kumanda edilerek uçan diğeri ise kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır. Keşif amaçlı üretilen İHA lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. Militanlara karşı birçok başarılı saldırı gerçekleştiren bu hava araçları çoğu zaman sivil hedefleri de vurarak insan ölümlerine neden olmaktadır.”

İHA lar bunun yanında son zamanlarda yangın söndürmek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Bu araçlar genellikle normal savaş uçakları için zor, kirli ve tehlikeli görevlerde kullanılır.

Günümüzde çok farklı şekil, ebat, konfikrasyon ve karakterde araçlar üretilmektedir. Tarihsel olarak bakıldığında basitçe İHA lar birer dronedur. Ancak bağmsız kumanda sistemleri çok geliştirilmiştir. Bu maddenin amacı İhala ile güdümlü füzelerin farklarını ortaya çıkartmaktır. Öncelikle İHAlar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız olarak kontrol edilerek durmadan belli bir irtifada uçabilir. Ayrıca bu araçlar jet motoru veya iki zamanlı motor yardımıyla uçar. Bunun yanında seyir füzeleri her ne kadar insansız ve uzaktan kumanda ile yönetiliyor olsalar bile İHA olarak sınıflandırılmazlar.

İHA kısaltması bazı durumlarda İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilmiştir. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir. Aslında bu sınıf ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından sadece uçakları değil onunla beraber yer sistemleri ve diğer elementleride yansıtması amacıyla kullanmıştır.

BAYRAKTAR İHA ÖZELLİKLERİ NELER?

7/24 esaslı keşif uçuşu görevlerini yerine getiren Bayraktar, üzerinde bulunan mühimmatlar ile hedefleri vurabilmektedir. Yaptığı işaretlemeler ile ise F-16 ve F-4E 2020 uçaklarının hedeflerini hassas olarak vurmasını sağlamaktadır. Bayraktar taktik insansız hava aracının teknik özellikleri aşağıdaki resimde görülmektedir

Bayraktar İHA Ukrayna'da test uçuşlarına başlayacak

BAYRAKTAR İHA MALİYETİ NEDİR?

İsrail yapımı heronlara rakip olarak geliştirilen Bayraktar İHA, heronlara nazaran daha uzun süreli havada kalma süresine ve silahlı olmasına rağmen fiyat olarak rakibinden bir hayli aşağıdadır. Heronların 10 adedi 200 milyon doları bulurken, Bayraktar’ın ise 12 adedinin 47 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Heronlardaki istihbarat açıkları, bakım-onarım sıkıntıları/maliyetleri göz önüne alındığında, Bayraktar yerli ve hızlı bir bakım ve onarım sunuyor. Ayrıca önemli tüm bileşenlerinin %100 milli olmasından dolayı istihbarat açısından da daha güvenli olduğu görülmektedir.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡