Bayramda Hayır Demek Zor

 Bayramın olmazsa olmazları; Şeker, çikolata, şekerli tatlıların ikramı ile gelen, uzun aile ve dost sohbetleri. İşte tam zamanı! o düşman tatlılar için

‘ HAYIR’ demekten asla çekinmeyiniz.

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısı azaldığı için bazal metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle bayramda beslenme alışkanlığını değiştirirken ılımlı bir geçiş, sindirim sistemi ve şeker dengesi açısından önemlidir. Geleneksel bayram ikramlarından şekerleme, çikolata, gazlı içecek, tatlı ve tuzlu hamur işlerinin sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra; kan şekerinin hızlı artmasına ve hipertansiyon hastalarının da tansiyonlarının yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının beslenme düzenine dikkat etmesi önemlidir.

"Hafif Bir Kahvaltıyla Güne Başlayın"

Ramazan boyu yapılmayan kahvaltıyı, Ramazan Bayramı'nın ilk kahvaltısına sığdırmayın! İlk günden kızartmalar, börekler ve yağlı gıdalarla güne başlamak bayram keyfinizi kaçırabilecek sorunlara neden olabilir. Onun yerine peynir, yumurta, bol yeşillik, domates, salatalık, tam buğday veya tam çavdar ekmeği gibi posalı ve proteinli gıdalarla kahvaltı yapmak ideali. Bu hem hazmı kolaylaştırır hem de Ramazan'da yavaşlayan metabolizmanın etkisiyle çok sık görülen kabızlık problemine yardımcı olur.

"Hızlı yememeye dikkat edin"

Midemizden beynimize doygunluk sinyalinin gitmesi 20 dakika sürer. Bu süreçte doyduğumuzu hissetmeden yememiz gereken miktardan çok daha fazlasını bir anda yiyebiliriz. Yapılan araştırmalar sonucu; hızlı yemek yiyen kişilerin şişmanlamaya yatkınlığı, yavaş yiyen kişilerinkine göre çok daha fazla olduğu görülmüştür.

"İkramlarda ısrarcı olmayın!"

 

Sağlıklı bir bayram geçirmek için ev sahiplerinin ikramda ısrarcı olmamalarını, misafirlerinse ölçüyü kaçırmamaları gerekmektedir. Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 saat olacak şekilde düzenleyiniz.

 

"Hamur işlerine dikkat edin!"

 

Diyabet, hipertansiyon, kalp- damar hastalıkları, yüksek kolesterol, mide- barsak hastalıkları olanlar aşırı tatlı tüketimine dikkat etmelidir. Diyabet gibi karbonhidrat, protein, yağ ile ilişkili metabolizma hastalıkları olanların hamur işi besinlerini sınırlı tüketmeleri ve tatlıdan olabildiğince uzak durmaları gerekir. Ayrıca çay şekeri olarak bilinen glikozun kanseri besleyebildiği ve metabolizmayı kötü etkilediği akıldan çıkarılmamalıdır.
"Misafirlerinize tatlı yerine kuru meyve ikram edin! "

Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilmesi sağlık açısından daha uygundur. Bayram boyunca gelecek olan misafirlere, meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilmelidir.

 

"Gece atıştırmalarından uzak durun! "
Ramazan boyu gece sahur yemeği veya geç yiyip yatmaya alışıldığı için, bir şeyler atıştırma isteği özellikle bayramda devam edebilir. Oysa yemekten hemen sonra yatılması reflü gibi mide problemlerine ve başka sorunlara yol açabilir. Bu nedenle geç saatlerde atıştırmalıklardan uzak durun, gece yemek yemeyi alışkanlığa dönüştürmeyin.

"Sıvı olarak alınan besinlerin miktarına dikkat edin!"

Yaz aylarında meyve suları ve limonata gibi serinletici içecekler çok fazla tercih edilmemelidir. Bu tarz içeceklerin şeker oranları yüksek olması nedeniyle fazla tüketilmesi sakıncalıdır. Çok fazla çay veya kahve içiliyorsa alınan şeker miktarının en aza düşürülmesi gerekir. Özellikle yaz ayları ve ramazan sürecinde yaşanan su kaybının geri alınabilmesi için günde en az 2.5 litre su içilmelidir. ( 10 su bardağı su ) birlikte telafisi yapılmalıdır. Tüketilen diğer içeceklerin asitli olmamasına özen gösterilmelidir.

Çok fazla çay veya kahve içiliyorsa alınan şeker miktarının en aza düşürülmesi gerekir.

"Fazla kafein alımına dikkat! "

Çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Fazla kafein tüketmek özellikle şu sıcak günlerde yaşlı ve tansiyon hastaları için riskli olabilir.

Hayatınızın kalitesini doğru tercihleriniz belirler.

Mutlu bayramlar..

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN