Çarpık Ayak Sorunları, Düztabanlık Belirtileri, Tedavi Yöntemleri

Düztabanlık ;Ayak tabanında normalde olması gereken çukurluğun bulunmamasıdır. Çoğunlukla kalıtsal olan bu durum, ayak bağlarındaki gevşeklik, kaslardaki zayıflık, şişmanlık ve bacakların “O” veya ”T” şeklinde olmasına bağlı olarak da görülebilir

Çarpık Ayak Sorunları, Düztabanlık Belirtileri, Tedavi Yöntemleri

Düztabanlık ;

Ayak tabanında normalde olması gereken çukurluğun bulunmamasıdır. Çoğunlukla kalıtsal olan bu durum, ayak bağlarındaki gevşeklik, kaslardaki zayıflık, şişmanlık ve bacakların “O” veya ”T” şeklinde olmasına bağlı olarak da görülebilir. Hiç bir şikayet yapmayacağı gibi uzun süreli yürüyüş ya da spordan sonra taban ve baldır ağrısına yol açabilir. Ortopedi doktorunun muayenesiyle ortaya çıkarılır. Tehlikeli bir durum değildir.

Yaz aylarında çıplak ayakla dolaşmak ayak kaslarını güçlendirerek faydalı olabilir, ayrıca ayak kaslarını güçlendirmeye yönelik jimnastik hareketleri (Ayak parmaklarıyla kavrama, ayak parmakları üzerinde durma) yapılabilir, Ağır durumlarda ayakkabı içinde tabanlık kullanılması önerilir.

 Çarpık Ayak ;

Ayağın ön kısmının içe doğru çarpık olmasıdır. Ayağın arka kısmı ve ayak bileğinde bozukluk yoktur. Genellikle ayakların anne karnında iken kötü bir pozisyonda bulunmasına bağlıdır ve kalça çıkığı ile beraber bulunabilir.

Doğumdan sonra ayaklardaki bozukluk fark edilir. Büyük bir bölümü ilk 3 ay içerisinde ayağa germe egzersizlerinin yaptırılmasıyla kendiliğinden düzelir. Düzelme olmamışsa ortopedist tarafından görülmelidir. Özel ayakkabı ve germe egzersizleri gerekir. Şekil bozukluğu çok belirgin ise veya düzelme olmuyorsa ameliyat gerekebilir.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡