Dolar - euro kaç TL oldu ? 1Dolar kaç TL? Dolar kurunda son durum nedir 4 Eylül 2018

Dolar kaç TL oldu? 1 Dolar kaç TL? Dolar ve euroda son durum nedir? sorusu merakla araştırılıyor.Dolar kurunda tahminler nedir? Dolar alışta ne kadar? Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı? Dolar düşecek mi? Euro-dolar ne kadar? Dolarda son durum ne? Ster

Dolar - euro kaç TL oldu ? 1Dolar kaç TL? Dolar kurunda son durum nedir 4 Eylül 2018

Dün açıklanan enflasyon rakamlarından sonra dolar yeniden yükselişe geçti. Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Cuma günü 6,50'nin üzerinde kalan dolar/TL, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ve Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından 6,65 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise 7,74 lirada seyrediyor.

DOLAR-EURO KAÇ TL? 1 DOLAR KAÇ TL 4 EYLÜL?

Dün sabah saatlerinde 6.70 seviyesine kadar yükselerek güne başlayan dolar/TL , enflasyon verisinin ardından ilk tepki olarak 6.74'ün üzerini görse de, sonrasında yönünü aşağı çevirmiş ve TCMB açıklaması sonrası 6.5150'ye dek çekilmişti. Dolar/TL, günün kalanında 6.60 seviyesinin üzerinde dalgalandı.

4 Eylül sabahı, saat 07.30'da spot piyasada dolar/TL 6.60 seviyesinden işlem görüyor.

 

Dolar - euro kaç TL oldu ? 1Dolar kaç TL? Dolar kurunda son durum nedir 4 Eylül 2018

Uzmanlar kurdaki oynaklığın TCMB'nin faiz artışı yapmasının beklendiği 13 Eylül'deki toplantısına kadar sürmesini bekliyor. Bu toplantıda 200-250 baz puanlık faiz artırım beklentileri dile getiriliyor.

DOLAR-EURO  NEDEN YÜKSELİR NEDEN DÜŞER?

1- İç piyasadaki döviz ihtiyacı karşılanmadığında döviz değer kazanır, değer kazandıkça da fiyatı artar.

Ülkelerin döviz kurları ise o ülkede bulunan döviz miktarına bağlıdır. Örneğin bir ülkede yeteri kadar dolar yoksa ve şirketlerin ya da vatandaşın dolar ihtiyacı karşılanamıyorsa o ülkenin cari açığı var demektir. Cari açık olduğu sürece de Dolar fiyatı da Euro fiyatı da yükselecektir. İç piyasadaki döviz ihtiyacı karşılanmadığında döviz değer kazanır, değer kazandıkça da fiyatı artar.

2-Siyasi gerilimler:Döviz kurlarındaki değişimin tek sebebi az önce bahsettiğimiz talep dengesi değil tabii ki, işin bir de siyasi boyutu var. Ülkedeki siyasi gerilimler ülkenin para piyasalarını da yakından ilgilendiriyor. Ülkede yaşanan siyasi gerilimlerin borsayı olumsuz etkilemesi bir sonraki adımda döviz fiyatlarını etkiler. Eksi değerlerde işlem gören borsa, döviz fiyatlarının artmasına neden olur.

3- Döviz kurlarındaki değişimi bir örnekle açıklayalım:

A, B ve C kişilerinin olduğu üç kişilik bir piyasa düşünelim ve bu piyasada 1 Dolar'ın 4 TL olduğunu varsayalım. 500 Dolar'ı olan A, bununla Türk Lirası almak istiyor. Buna göre A elindeki parayla 2000 TL alabilir. B ve C kişileri ise ellerindeki 2000'er Türk Lirası ile Dolar almak istiyor. 2000 TL, 500 Dolar'a denk geliyor. Şu an bu piyasaya baktığımızda TL'ye çevrilmek istenen 500 Dolar ve Dolar'a çevrilmek istenen 3000 TL var. Yani piyasadaki toplam para: 3000 TL 500 Dolar Piyasadaki 500 Dolar 2000 TL'ye denk geliyor, yani hem B'nin hem de C'nin talebini karşılayacak Dolar miktarı piyasada mevcut değil. Bu nedenle Dolar'ın fiyatı artmaya başlıyor.

4-Ülkeye giren döviz miktarı konusuna değinmeden olmaz. Bir ülkeye döviz girmesinin sadece ama sadece üç yolu vardır. Bunlar sırası önemli olmaksızın şu şekildedir:

5-Ülkedeki dolar talebinin, dolar miktarından fazla olması, doların yükselme sebeplerinin başında gelir.
 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡