Fazla tatlı bayramınızı zehir etmesin!

Bir ay süren oruç süresinin ardından beslenme konusunda yaşanan değişiklikler sebebiyle Ramazan Bayramı’nda birden bire tatlı ve besinlerin fazla alınması sağlık açısından istenmeyen olumsuz sonuçlara sebep olabilir.

Fazla besin alınmasıyla birlikte midenin çok hızlı şekilde dolması sonucunda diyaframa bası olur ve daha sonra da kalp bu basıdan etkilenir. Tükettiğimiz besinler çok kısa sürede sindirim sisteminden emilip dolaşıma geçer bu da kardiyovasküler sistemi yani kalp sistemini dolaşım sistemini etkileyebiliyor. Birden bire kardiyovasküler sistemin dolaşım sisteminin etkilemesi sonucunda da nefes darlığı ve kalp krizi gibi istenmeyen sağlık sorunları meydana gelebilir.

Vücuda ani şeker yüklemesi yapılmamalı

 

Bayramda şeker, çikolata ve şerbetli tatlılara fazla yüklenmek vücuda gereksiz şeker alınımına, sonra da şekerin birden bire düşmesine neden olur. Gereksiz tatlı tüketimi, vücudun asıl ihtiyaç duyduğu besinlerin karşılanmasını da engel olabilir ve fazla tatlı tüketimi, kolesterolün aniden yükselmesine zemin hazırlayabilir.

Sıvı olarak alınan besinlerin miktarına dikkat edilmeli.

Sıcak yaz aylarında bayramda ikram edilen sıvı içeceklerin içerdiği şeker miktarı da büyük önem taşır. Yaz aylarında meyve suları ve limonata gibi serinletici içecekler çok fazla tercih edilir. Bu tarz içeceklerin şeker oranları yüksek olması nedeniyle fazla tüketilmesi sakıncalıdır. Çok fazla çay veya kahve içiliyorsa alınan şeker miktarının en aza düşürülmesi gerekir. Özellikle yaz ayları ve ramazan sürecinde yaşanan su kaybının geri alınabilmesi için günde en az 2.5 litre su içilmelidir. ( 10 su bardağı su ) birlikte telafisi yapılmalıdır. Tüketilen diğer içeceklerin asitli olmamasına özen gösterilmelidir.

Çok fazla çay veya kahve içiliyorsa alınan şeker miktarının en aza düşürülmesi gerekir.

Tatlı tüketiminde porsiyona dikkat edilmeli..

Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine çok dikkat edilmeli, aşırı tatlı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Baklava- kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda ne kadar tatlı tüketilebileceğine karar verirken, günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde planlama yapılmalıdır.( örn: 1 kâse sütlü tatlı veya 3 top dondurma vb )

Bayramda ağzınızın tadı bozulmaması dileğiyle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN