İdrardan sonra gelen akıntı guslü gerektirir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

İdrardan sonra gelen beyaz ve bulanık sıvıya ‘vedî’ denir. Vedî, bazen ağır yük taşımaktan dolayı da gelebilir. Vedî, abdesti bozmakla birlikte, guslü gerektirmez (Merğînânî, el-Hidaye 1, 17).

İdrardan sonra gelen akıntı guslü gerektirir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı


Hanefî mezhebine göre Vedî, necaset-i galiza, yani kaba pislik olarak değerlendirildiğinden, dağıldığında el ayasını kaplayacak miktarda çamaşıra bulaşması halinde namaza engel kabul edilmiştir. Bu durumda belirtilen alan temizlenmedikçe, vedî bulaşmış elbise ile namaz kılınması caiz değildir (Mergînânî, el-Hidaye 1. 35).

Lens gusle engel midir?
Abdest ve gusülde gözün iç kısmının yıkanması farz değildir (Mevsılî, el-İhtiyar, I, 11). Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere de zarar verebilir. Bu itibarla lens gözlerin iç kısmına konulduğundan abdest ve gusle engel değildir.

Kadınların fitil kullanması gusül gerektirir mi?
Fitil kullanmak, gusül almayı gerektirmez. Çünkü guslü gerektiren şey, meni gelmese bile filen cinsel temas veya erkekten meni gelmesi, kadının da orgazm olma halidir. Dolayısıyla, kişi orgazm olmadığı sürece fitil kullanmakla gusül gerekmez.

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡