Irak'ta ilk Türkçe hutbe okundu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Türkçe hutbe verilmesinin yasalaşmasının ardından Türkmen Türkçesiyle hazırlanan ilk hutbe Erbil'de okundu.

Irak'ta ilk Türkçe hutbe okundu

Türkçe hutbe ile ilgili hazırlanan yasa tasarısının IKBY Parlamentosu'nda kabul edilmesi ve Din İşleri Bakanlığı'nın gerekli çalışmayı tamamlaması üzerine ilk hutbe bugün cuma namazında Erbil'deki Küreci Camisi'nde okundu. Türkmen milletvekillerinin de hazır bulunduğu camide, cemaatin kalabalık olması dikkati çekti.

Türkçe hutbe ile ilgili hazırlanan yasa tasarısının IKBY Parlamentosu'nda kabul edilmesi ve Din İşleri Bakanlığı'nın gerekli çalışmayı tamamlaması üzerine ilk hutbe bugün cuma namazında Erbil'deki Küreci Camisi'nde okundu. Türkmen milletvekillerinin de hazır bulunduğu camide, cemaatin kalabalık olması dikkati çekti.

OSMANLI'DAN SONRA İLK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün tarihi bir gün. Osmanlı İmparatorluğu'nun bu bölgeden çekilmesinden sonra ilk defa Erbil'de Türkmence hutbe okundu" dedi.

TÜRKMENLER MEMNUN

Hutbenin yasalaşması için Türkmen milletvekilleriyle yaklaşık bir yıldır çalışma yürüttüklerini anlatan Maruf, şöyle konuştu: "Nihayetinde bugün camimizde Türkmence hutbe okundu. Bayram havasında bir gün yaşıyoruz. Türkmen vatandaşlarımız gayet memnun. Temennimiz başka camilerde de Türkmence hutbe okutulmasıdır. Bu yönde çalışmalarımız olacaktır. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Hutbenin konusu da zaten dostluk ve kardeşlikti. Renkler, diller farklı olabilir ama netice itibarıyla aynı coğrafyada yaşayan bizler dost ve kardeşiz."


HUTBEDE KARDEŞLİK VURGUSU

Türkçenin Türkmen lehçesindeki hutbeyi okuyan Küreci Camisi İmamı Haydar Osman ise Erbil'de ilk defa Türkçe hutbe okuduklarını belirterek, "Hutbemizde kardeşlikten bahsettik. Dili, rengi, ırkı ne olursa olsun bütün insanlar eşittir. Üstünlük ancak takvadadır. Erbil'de herkes inancını inandığı şekilde yaşayabiliyor. Müslümanlar olarak burada daha önce Kürtçe ve Arapça hutbe okunuyordu. Çok şükür bugünden itibaren Türkçe hutbe de okunacak" şeklinde konuştu.

Türkmen nüfusun yüzde 20 oranında olduğu bölgelerde Türkmen Türkçesinin resmi dil olarak kullanılmasını öngören kanun tasarısı 3 Kasım 2014'te IKBY Parlamentosu'nda yasalaşmıştı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡