İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

Güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan süreye “kuşluk/duha vakti” denir. Reğaib namazlardan olan işrak ve duha namazları bu vakit içinde kılınır.

İşrak ve duha (kuşluk) namazları ne zaman ve nasıl kılır?

İşrak namazı; sabah namazının kılınıp güneş doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerahet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesi ile ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutside bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Ademoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda da seni korumayı tekeffül edeyim” (Ebu Dâvûd, Tatavvu 302). Bu namaz, sabah namazı kılındıktan sonra işrak vakti girince en az iki rekât olarak kılınabilir (Tahtâvî, Haşiyetün alâ Merâki’l-felâh, s. 121).

Ayrıca hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duha/kuşluk namazı; kuşluk vaktinde dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 13, H. No: 1693-1700). Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Haşiyetün alâ Merâki’l-felâh, s. 261).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡