Kağıtta Pastırma tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Kağıtta Pastırma Nasıl Yapılır?

Kağıtta Pastırma nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Kağıtta Pastırma Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?

Kağıtta Pastırma tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Kağıtta Pastırma Nasıl Yapılır?

Bugün sizlerle Kağıtta Pastırma nasıl hazırlanır, Kağıtta Pastırma yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Kağıtta Pastırma için Malzemeler:
50  gr pastırma 1   adet kapya kırmızı biber Karabiber Biberiye Kekik
Kağıtta Pastırma Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Tarifim 2 kişiliktir. Yağlı fırın kağıdının içine pastırmaları yerleştirin. Üzerine halka şeklinde kestiğiniz kapya biberleri koyun. Baharatları ekleyerek kağıdı sıkıca kapatın. Izgara moduna getirdiğiniz fırında yaklaşık 10-15 dk. pişirin. Kahvaltılarınıza lezzet katacaktır.
Kâğıtta Pastırma 2. tarifi
Kâğıtta Pastırma için Malzemeler:
1  adet kasap kâğıdı(folyoda olabilir), 200 gr pastırma, 2  adet domates, 2  adet çarliston biber, 4–5 dilim taze kaşar, 1çay kaşığı dolusu kekik
Kâğıtta Pastırma Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Kasap kâğıdının ortasına pastırmaları diziniz ve üzerine sırasıyla dilimlenmiş peynirleri, halka halka doğranmış domatesleri, şeritler halinde kesilmiş biberleri diziniz. Üzerlerine de kekiği serpiniz. Kâğıdı bohça şeklinde katlayın iki tarafından da tel zımba ile kapatınız ve 200 derecedeki fırında ½ saat kadar pişiriniz. Sıcak olarak servis yapınız.


Kapune tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Kapune Nasıl Yapılır?
Kapune nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?  Kapune Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Kapune nasıl hazırlanır, Kapune yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Kapune için Malzemeler:
1  kg kuzu budu 100  gr tereyağ 1/2  kg pirinç 2   adet domates 250  gr soğan 3-4   adet sivribiber su tuz
Kapune Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Soğanları sote yapar gibi kıyın. Domatesleri yuvarlak, sivribiberleri ince doğrayıp, eti dilimleyin. Pirinci sıcak suda ıslatıp, yıkayın. Daha sonra geniş bir kaba sırayla, soğanları, domatesleri, biberleri, eti ve pirinci yayın. Su ilave edip, üzerlerine bir tabak kapatın ve fırında 20-25 dakika pişirin.


Kaşarlı Köfte tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Kaşarlı Köfte Nasıl Yapılır?
Kaşarlı Köfte nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?  Kaşarlı Köfte Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Kaşarlı Köfte nasıl hazırlanır, Kaşarlı Köfte yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
KAŞARLI KÖFTE için Malzemeler:
1 soğan Yarım demet maydanoz Yarım  kg dana kıyması 1 yumurta 1 çay kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber Tuz 250 gr kaşar peyniri
KAŞARLI KÖFTE Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Soğanı rendeleyin.. Maydanozu incecik kıyın.. Bir yoğurma kabına soğanı, maydanozu, kıymayı, yumurtayı, zeytinyağını, baharat ve tuzu koyup iyice yoğurun.. kaşar peynirini de rendeleyip karışıma ekleyin ve tekrar yoğurun.. elinize yumurta büyüklüğünde parçalar alarak istediğiniz şekli verin.. yağsız tavaya az zeytinyağı koyarak köfteleri kızartın..


bolge-gundem-etli-yemekler-039.jpg

YEMEKLERİN SAĞLIKLI PİŞİRİLMESİ VE SKLNMASI
Yemek yaparken ve yapılan yemekleri saklarken hangi kapları kullanılacağı sağlık açısından büyük önem taşır. Uzmanlar, yemek pişirirken paslanmaz çelik tencere, pişirilen yemeğin saklanmasında ise cam ürünlerinin kullanılmasını öneriyor.
Teflon tava kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, saklama kapları, besinlerin derin dondurucuda saklanma şekilleri, süt ve süt ürünlerinin saklama süresi, dondurulmuş gıdaların çözünmesi, yumurtanın saklanması hakkında bilinmesi gerekenler, suların dondurulması gibi pek çok konu hakkında bilgi , sağlıklı mutfak için birtakım önerilerde şunlardır.
En sağlıklı pişirme kabı hangisidir? Mutfağımızda daha çok hangi tencereleri tercih etmeliyiz?
“En iyi pişirme kabı paslanmaz çelik tencerelerdir. Saklama için kullanılacak kaplar ise cam ya da plastik olmayan kaplar olmalıdır.
Pişirmek için kullanılan alüminyum tencereleri çok önermiyoruz, hala bununla ilgili yapılan çalışmalar var. Çok fazla alüminyum kullanılması sonrasında alzheimer'ın görülebileceği gözlenmiştir çünkü alüminyum bağırsaklardan sindirilebiliyor ve dolayısıyla sinir sisteminde harabiyet yaratabiliyor bu açıdan alüminyum kaplar değil başta paslanmaz çelik kullanılmalıdır.”
Alüminyum folyo da yemek pişirmede kullanılır. Bu da aynı riskleri taşıyor mu?
“Benzer bir risk taşıyor ama bunun sıklığı azaltılırsa bir sorun yaşanmaz çünkü bazen yemekler dolapta bekletilebiliyor. Sıcaklıkla beraber bu geçiş daha hızlı oluyor diyebiliriz. Alüminyum folyo alüminyum bir kap kadar hızlı bir şekilde etki göstermemektedir.”
“TEFLONLAR KISA SÜREDE PİŞECEK YEMEKLERDE KULLANILMALI”
Teflon tava ve tencerelerin çizilmesi durumunda uyarı yapılır. Gerçekten teflon tava ve tencerelerin çizilmesi zararlı mıdır? Bu konu hakkında da araştırma var mı?
“Kesinlikle doğru. Teflon tavalar kullanımı çok daha kolay tavalardır ve çok tercih ediliyorlar. Sağlıksız değiller fakat bu pişirilecek yemekle de alakalı bir durum. Örneğin, çok uzun süre pişecek bir yemek mesela dolma olabilir, etli bir yemek olabilir bunlar çelik tencerede pişirilmelidir. Teflonda daha kısa sürede pişecek, ızgara gibi yemekler pişirilmelidir.
Teflondaki çizik zararlıdır, özellikle bunları temizlerken de yumuşak bir süngerle temizlenmesini isteriz. Makine de yıkanmasından ziyade yine süngerle yıkanmasını öneriyoruz. Tencere ve tavalar çizildiğinde vücutta toksik öğeler birikebiliyor. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarına sebep olabiliyor.”
Çoğu insan cam kap yerine plastik kapları tercih ediyor. Plastik kapların kullanılması ne gibi riskleri beraberinde getiriyor?
“Plastik kaplar hatta daha önceden kullanılmış yoğurt kabı, dondurma kabı kullanılabiliyor. Bunların raf ömrünü de hatırlatmak gerekiyor. Yoğurt kapları ya da dondurma kaplarının raf ömrü ne ise kapların da aynı şekilde raf ömürleri odur. Plastiğin sağlığı bozucu etkisi bilinmekte hatta artık plastikler toplanmaktadır.”
“KESİLEN SEBZE VEYA MEYVEDE BESİN KAYIPLARI OLUYOR”
Besinlerin vitamin değerlerini pişirirken ya da bunları saklarken nasıl koruyabiliriz? Yiyecekleri iri doğramanın doğru olduğu, çok fazla bıçak değdirmemek gerektiği söylenir. Bunlar doğru bilgiler midir?
“Özellikle sebze ve meyvede bunları çok vurguluyoruz. Çünkü bir besini ne kadar bıçakla doğrayıp ne kadar küçük parçalara ayırırsanız o kadar çok bıçağın değdiği noktadan itibaren C vitamini kayıpları artmaktadır. Bunlar yayınlarla, literatürle de desteklenmektedir. Dolayısıyla ıspanak pişirirken ya da salata yaparken elle parçalayarak yapılması önerilir. Gerek açıkta bırakıldığı zaman gerek çok fazla yıkanması besin için kayıptır. Pişmiş bir yemeğin bir hafta dolapta saklanması da kayıptır. Mümkün olduğunca ürünü satın aldıktan sonra pişirmeye, dolaba yerleştirmeye ve tüketime kadar her şeyine dikkat edilmesi gerekir. Sebzelerin, meyvelerin yine diğer besin gruplarının da örneğin pastörize bir süt alıyorsunuz ama çok uzun süre kaynatıyorsunuz bu da besin kalitesini düşürmektedir.”
“ÜRÜNLER PARÇALANMADAN SAKLANMALI”
Pratik olması açısından çoğu kadın sebzeleri parçalara ayırdıktan sonra derin dondurucuda saklıyor. Sebzeler derin dondurucuda ne kadar saklanabilir?
“Dışarıdan aldığımız sebzeler de olsa, evde turfanda olan sebzeler de olsa derin dondurucuda 3-6 ay saklanabilir. Mümkün olduğunca parçalamadan saklanmalıdır. Pratiklik açısından soğan bile parçalara ayrılarak saklanıyor, bunun yerine orta boy soğanı o şekilde saklamayı öneriyoruz.”
Alışverişten gelen kişi aldığı ürünleri (peynir, süt, sebze ve meyve) dolaba nasıl yerleştirmelidir?
“Çok hızlı bir şekilde bakterileri bulaşıp, kontamine olup gıda zehirlenmesine neden olan bazı potansiyel riskli besinler vardır. Bunlar süt, yoğurt, et, yumurta gibi besinlerdir. Evimizde pişmiş bir yemek varsa veya bir iki gün içerisinde kullanacağımız kıyma, tavuk varsa en üst rafa koyulmalıdır. Isısı çok çeşitli dolaplar vardır ama buzdolabının ısısı genelde yukarıdan aşağıya doğru biraz daha azalmaktadır.
En üst rafta daha hızlı kullanabileceğimiz, daha hızlı tüketebileceğimiz sebzeler olmalıdır. Bir alt rafta (orta raflar) da süt, yoğurt ve peyniri koyabiliriz. Dolabın yan kapaklarına da kullanılabilir. Alt raflara indikçe sebzeler ve meyveleri yerleştirebiliriz.”
Süt çoğunlukla açıldıktan sonra dolapta saklanmaya başlanır. Bu doğru mudur?
“Sütü marketlerde de sıcak ya da soğuk kısımdan alabiliyorsunuz. Sterilize edilmiş sütler, uzun ömürlü sütler açık alanda ortalama 1 buçuk ay kalmalılar ama buzdolabında yaklaşık 3 ay kadar raf ömrü vardır. Açılmış sütlerde ise süt eğer günlük süt ise bir veya iki gün diyoruz ama pastörize bir süt ise maksimum 3 gün içerisinde tüketilmelidir.”
Dondurulmuş gıdalar nasıl çözülmelidir, bunun bir ideali var mıdır?
“Öncelikle dondururken dikkat etmemiz gerekir. Pişireceğimiz ölçüde paketlememiz gerekiyor. İkincisi, aldığımız paketi nereye koyalım, eğer akşam yapılacak bir yemekse ürünü derin dondurucu kısmından alıyoruz ve buzdolabının normal bölümüne koyuyoruz. Açıkta, oda sıcaklığında veya sıcak suyun altında dondurulmuş ürünün çözülmesi yanlıştır çünkü bir besinin dondurulması için hem içinin hem dışının aynı anda çözülmesini bekliyoruz.
Bazı mikrodalga fırınların çözdürmek için uygulamaları var. En iyi yöntem ya mikrodalgada çözdürmek ya da daha önceden buzdolabında bırakmaktır. Dondurulmuş ürünlerde et ve et ürünleri riskli besinlerdir bu noktada kontaminasyon çok fazladır. Çözünen etin altına bir tabak konmalıdır ki etten sızan sıvı diğer sebzelere bulaşarak gıda zehirlenmelerine yol açmasın.”
Son kullanma tarihinden sonra derin dondurucudaki et, tavuk, balık ne kadar süre daha kalabilir?
“Balık daha uzun süre kalabilir. Derin dondurucuda 12 aya kadar diyebiliyoruz ama etleri derin dondurucuda ortalama 3 ay ile sınırlandırmamız gerekmektedir, beyaz ya da kırmızı et şeklinde bir ayrım yoktur.
Etlerin besin kalitesi dolapta kaldıkça düşmektedir. Etler için ortalama 3 ay diyebiliyoruz. Saklarken eğer dondurucuda değil de dolapta saklıyorsak mesela kıyma ise 1 gün, kuşbaşı ise 3 gün diyebiliriz.”
“DONDURMALAR 3 AY SAKLANABİLİR”
Kapağı açılan bir dondurma ne kadar süre içerisinde tüketilmelidir?
“Dondurmalarda derin dondurucularda 3 ay saklanabilir. Dondurucuda saklamamıza rağmen kullanacağımız ölçüde alıp tekrar koyuyoruz ama o kapak bir şekilde açılıyor. Veya aldığımız süreç içerisinde biraz erimesini bekliyoruz. Çözülen bir besinin tekrar dondurucuda kullanılmasını dondurma dışında diğer besinlerde önermiyoruz. Mutlaka kullanacağımız ölçüde paketleyelim, kullanacağımız ölçüde çıkaralım ama en fazla dolapta 3 ay kalabilir.”
Dondurulmuş buzlar hakkında ne söyleyeceksiniz?
“Su gerçekten çok önemli. Dışkı bulaşan kaynak suları var. Biz sebze ve meyve yıkarken bile çok dikkat etmeliyiz. Sebze ve meyvelerin yıkanmasıyla bile gıda zehirlenmeleri görebiliyoruz. Dışarıda tükettiğimiz buzlar genelde hazır su olmuyor, genelde musluk suyu oluyor. Bu nedenle mümkün olduğunca dışarıda buz kullanmayalım, evde kullanacağımız zaman da damacana suyu kullanalım.”
Yumurtaların son kullanma tarihi nedir? Bir de yumurta yıkanarak mı saklanmalı?
“Yumurtalar için ortalama 2 hafta diyebiliriz. Yumurtaların üzerinde üretim ve son kullanma tarihi yazar ama dolaba kendi kabıyla koyduktan sonra 14 gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor.
Yıkanmadan saklanmalı çünkü yumurtanın üzerinde olan bir maddeden dolayı sulardan mikroorganizma bulaşması daha hızlıdır. Yumurta zaten gıda zehirlenmesi açısından risklidir bu yüzden yumurtanın kullanımın hemen öncesinde yıkanmasını öneriyoruz.”

 

tarifi-6.jpgtarifi-3.jpg

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡