Katil Avrupa

Srebrenitsa katliamıyla ilgili raporlar

Katil Avrupa

Srebrenitsa katliamıyla ilgili raporda, Birleşmiş Milletler ve Hollanda hükümetinin katliamı engelleyemedikleri sonucuna varıldı. Hollanda hükümeti, askerlerini ‘belirlenmemiş bir göreve göndermekle’ suçlandı. Raporda, Hollanda askerine gerekli hava desteğini vermeyen Birleşmiş Milletler de suçlamalardan nasibini aldı.

HÜKÜMET BÖLGEYİ DEĞERLENDİREMEDİ’
       Raporda, Hollanda Hükümeti‘nin asker gönderme kararı verirken ilk hatayı, koşulları ve bölgeyi değerlendirememekle yaptığı belirtildi. Raporda, hükümetin asker gönderme kararı verirken, insan hakları ve siyasi kaygılarla hareket ettiği, yaşanabilecek gelişmeler ve doğabilecek sonuçları iyi dikkate alamadığı, dolayısıyla yerine getirilemeyecek bir görev için asker gönderme kararı vermekle yaşanan olaylarda doğrudan olmasa da dolaylı sorumluluk taşıdığı görüşüne yer verildi.
       
BM DE SUÇLANDI
       Hollanda’da hazırlanan raporda, Birleşmiş Milletler’in de Hollandalı askerlere Srebrenitsa’yı korumak için gerekli yardımı yapmadığının altı çizildi. Hollanda birliğinin, Ratko Mladiç komutasında 9 Temmuz 1995 yılında harekete geçen Sırp güçlere karşı koruma görevi için hava desteği istediğinde, BM komutanlığının (UNPROFOR) savaşta tarafsız kalmak adına bu desteği vermemekle katliamda sorumluluğu bulunduğu kaydedildi. 
       
PARLAMENTO ARAŞTIRMASI GÜNDEMDE
       Hollanda Savaş ve Dokümantasyon Merkezi‘nin uzun süren bir çalışma sonucu yaptığı araştırma ile ortaya çıkardığı sonuçlar, bazı siyasi partiler tarafından yeterli bulunmadı. Anamuhalefet partisi Hıristiyan Demokratlar ile muhalefetteki diğer partilerden Yeşil Sol ve Sosyalist Parti, araştırmanın siyası anlamda hükümete sorumluluk yüklemesine karşılık, bazı soruların hala yanıtsız kaldığı görüşünü dile getirdiler. Partilerin yetkilileri, bu ay sonunda rapor hakkında mecliste yapılacak tartışmaların ardından parlamento araştırması isteyebileceklerini belirttiler. 
       1995 yıllında Bosna Hersek’in Srebrenitsa kasabasında yaklaşık 8 bin Müslüman Sırp askerleri tarafından katledilmişti. 110 Hollandalı barış gücü askeri, herhangi bir direniş göstermeden Sırp güçlerinin kasabaya girmesine izin vermişti

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡