Kireçlenmeye Ne İyi Gelir Evde? Kireçlenmeye Bitkisel Çözüm Nasıl Olur?

Ülkemizde yaşayan çoğu insanın sıkıntılarından biri de kireçlenmedir. Kireçlenme dizlerde, parmaklarda, kalçada veya boyun gibi pek çok eklemde meydana gelmektedir. Tıp dilinde osteoartrit olarak da bilinen kireçlenme kronik bir eklem hastalığıdır. Kireçlenmeye ne iyi gelir evde? Kireçlenmeye bitkisel çözüm nasıl olur?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir Evde? Kireçlenmeye Bitkisel Çözüm Nasıl Olur?

Diğer adları dejeneratif artrit ve dejeneratif eklem hastalığı olan kireçlenme yaş fark etmeksizin her bireyde görülebilmektedir. Çoğunlukla 60 yaş üstü kişilerde daha çok görülmektedir. Yaşın ilerlemesi, aşırı kilo, eklemleri aşırı ve hor kullanma veya genetikten kaynaklı olarak kireçlenme görülebilir. Kireçlenme yani osteoartrit hastalığı Türkiye’de çok sık rastlanan bir hastalıktır. En nadir olarak görülen kireçlenme türü boyun kireçlenmesidir. Kireçlenme nedir? Kireçlenme belirtileri nelerdir? Kireçlenmeye evde ne iyi gelir? Kireçlenmeye bitkisel çözüm nasıl olur? Kireçlenme tedavisi nasıldır? İşte kireçlenme ile ilgili merak edilen tüm detaylar.


kireclenme4.jpg

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme yani osteoartrit hastalığı Türkiye’de çok sık rastlanan bir hastalıktır. Boyun, kalça veya parmak kireçlenmelerinden pek çok insan şikayetçi olmaktadır. En nadir olarak görülen kireçlenme türü ise boyun kireçlenmesidir. Kireçlenmeden kaynaklı olarak vücutta pek çok belirti ortaya çıkmaktadır. Hangi eklemin sorunlu olduğuna ve sorunun şiddetine göre kireçlenme belirtileri farklılık gösterir. Bu belirtilerden bazıları aşağıda verildiği gibidir:

  • Belirtilerden en sık karşılaşılanı kireçlenme olan kısımda ağrı ve sertliğin olması.

  • Kireçlenme olan eklem bölgesinde şişliğin olması ve hareket ettirmede zorluk çekilmesi.

  • Kireçlenme olan bölgede enflamasyon sebebiyle ısı artışı olması.

  • Eklem bölgesini hareket ettirirken çıtırdama seslerinin gelmesi.

  • Gün içindeki hareketlerden kaynaklı olarak gün sonunda yaşanan acı verici ağrı.

Bu belirtilerden bir veya daha fazlasının yaşandığı hissedilirse uzman bir doktora başvurulup tedavi olunmalıdır.

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir Evde?

Kireçlenme yaşlılıktan kaynaklı olabileceği gibi kilodan veya genetik durumlardan da kaynaklı meydana gelebilir. İşte kireçlenme ağrılarına evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:

  • Çınar yapraklarından yapılan bir kür kireçlenme ağrısını hafifletmede oldukça etkilidir. Birkaç tane çınar yaprağı su ile karıştırılarak kaynatılıp süzüldükten sonra 3 saat aralıklarla içilmelidir. Bu kür ağrıların azalmasına katkı sağlar.

  • Ağrılara iyi gelen bir diğer yöntem ise aleoveradır. Jel kıvamında olan aleovera ağrının hissedildiği yere sürülerek ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

  • Kırk kilit otu adı verilen bitki bal ile karıştırılıp tüketildiği zaman ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır.

  • Sade maden suyuna tuz, kil, biberiye ve menekşe yağı eklenerek karıştırılarak eklem ağrısı olan bölgeye sürülür. Sürdükten sonra sürülen bölge streç film ile sarılarak bir süre beklenir. Bu yöntem de ağrının azalmasına katkı sağlamaktadır.

kireclenme1.jpg

OSTEOARTRİT (KİREÇLENME) NEDENLERİ NELERDİR?

Doğal bir süreç olarak kabul gören kireçlenmenin bazı nedenleri bağlı olarak erken dönemde hızlıca ilerlediği görülmektedir. Bu rahatsızlık birden farklı ve fazla nedene bağlı oluşabilir. Eklemlerin aşırı kullanımı başta olmak üzere, ileri yaş faktörüne bağlı osteoartrit görülme riski oldukça yüksektir. Bu nedenlere ek olarak bazı önemli sağlık sorunları ve durumlarda erken dönemde osteoartrit gelişimi hızlanmaktadır. Bu sebepler kısaca şu şekilde sıralanabilir;

  • Aşırı kilolar (obezite),

  • Sporcu sakatlanmaları,

  • Yaş,

  • Cinsiyet,

  • Ağır yük taşıma,

  • Genetik yatkınlık,

  • Travmalara bağlı,

  • Doğumsal anomali,

  • Mesleki hastalık olarak da görülebilir.

kireclenme3.jpg

OSTEOARTRİT (KİREÇLENME) TANISI NASIL KONULUR?

Ortopedi ve travmatoloji doktoru hasta öyküsünü alarak hasar gören, yıpranan eklem ve sinirleri incelemek için fiziki muayeneyi gerçekleştirir. Yapılacak değerlendirmeye göre Fizik tedavi veya ortopedi uzmanı tarafından uygun görüldüğü takdirde bir takım kan testleri ve röntgen film çekimi istenmektedir. Kan tahlilleri gerektiren bu tanı evresinde sedimentasyon ve kan sayımı da oldukça önem taşır. CRP, ASO, RF gibi bazı testler yararlanılabilmektedir.

OSTEOARTRİT (KİREÇLENME) TEDAVİSİ NASIL SAĞLANIR?

Tedavinin birinci basamağı, ideal kilonun korunması veya fazla kilolardan kurtulma olarak nitelendirebilir. Burada önemli olan nokta; zarar gören, yıpranan ve ileri yaşa bağlı eski gücünde bulunmayan eklemlerin daha fazla zarar görmesini ya da üzerine daha fazla ağırlık bırakılmasını engellemektir. Osteoartrit (kirençlenme) ortaya çıktığı bölgeye özgü bazı egzersizlerin günlük olarak uygulanması önerilmektedir. Osteoartritin erken ve orta evrelerinde fizik tedavi uzmanı takibinde kişiye özel fizik tedavi uygulamaları hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması ve ağrıların giderilmesinde faydalıdır. Ortopedik duruma uygun ayakkabı tercihi önem taşır. Oral yolla (ağız) kullanımı sağlanan bazı ilaçların kullanılması önerilmektedir. Bazen ağrı kesici kullanımı da çok sık ağrıları bulunan bireylere tavsiye edilmektedir. Ancak burada hekim inisiyatifi durumu belirlemektedir.

kireclenme2.jpg

OSTEOARTRİT (KİREÇLENME) SIK SORULAN SORULAR

Osteoartrit (kireçlenme) risk faktörleri nelerdir?

Fast food beslenme tarzının çoğalması ile birlikte aşırı kilo problemlerinin ortaya çıktığı gözlenmektedir. İleri yaş, aşırı kilolar (obezite), eklem hastalıklarına bağlı geçirilmiş cerrahi operasyonlar, eklemlere uygulanan tutarsız güç ve ani zedelemeler en temel risk faktörleri arasında gösterilebilir.

Osteoartrit (kireçlenme) fizik tedavi uygulamaları nelerdir?

Hastalığın evresine uygun tedavi şekli uygulanmaktadır. Uygun görüldüğü takdirde cerrahiden önce uygulanması önerilen tedavi şekli fizik tedavi uygulamalarıdır. Ancak bu uygulamalar hastalığı ortadan kaldırılmaz. Osteoartrite ( kireçlenme) bağlı görülen ağrı ve şikayetlerin minimum seviyeye indirilmesinde yarar sağlar. Hasta eğitimi, kilo kaybı ve egzersiz tedavisi, fizyoterapi uygulamaları olarak nitelendirilir. Egzersiz tedavileri belirlenen periyotlarla seans şeklinde uygulanması istenir. Bu uygulamaları yarıda bırakmamak, aksatmamak ağrıların ortadan kaldırılmasında önemli bir yere sahiptir.

Osteoartrit (kireçlenme) beslenme nasıl olmalıdır?

Osteoartrit teşhisinin konulması ile birlikte direkt olarak zorunlu uygulanması gereken bir beslenme çeşidi ve şekli bulunmamaktadır. İdeal kilonun korunması, beslenme alışkanlıklarına özen gösterilmesi gereklidir. Bu duruma ek olarak eklemlerde meydana gelen hasar, zedelenmelere bağlı eklemleri güçlendirmek ve vitamin deposu oluşturabilmek adına bazı besinler tüketilebilir. Tahıl, bakliyat, balık, kemik suyu gibi besinler aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Kişinin alerjik durumu ve ek farklı hastalıkların olması durumunda hekime danışılmadan iyi geleceği düşünülen besinler tüketilmemelidir.

Osteoartrit (kireçlenme) bitkisel tedavisi var mıdır?

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, bazı hastalıkların iyileşme sürecinde destekleyici özelliği sahiptir. Ancak ortopedi ya da fizik tedavi uzmanının uygun görmediği, önermediği tedavi şekilleri uygulanmamalıdır. Uygulanması durumunda iyileşme sağlayacağı düşünülen bitkisel tedavi, hastalığın şiddetlenmesi ve daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Osteoartrit (kireçlenme) ve romatoid artrit farkı nedir?

Eklemlerde görülen bu iki hastalık çeşidi halk arasında sık sık karıştırılmaktadır. Osteoartrit, zaman içerisinde yaş alınması ile birlikte kilo, geçirilmiş hastalıklar vb. faktörlere bağlı eklemlere yük binmesi ile oluşan bir hastalıktır. Romatoid artrit ise bağışıklık sistemindeki bozukluğa bağlı eklemlerde iltihaplanma görülmesi durumudur. Bu iki rahatsızlık, ağrı ve sızıya yol açmaları nedeniyle benzerlik taşımaktadır.



1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Hamas'tan önemli açıklama: Halkımızı savunmaya hazırız!
Hamas'tan önemli açıklama: Halkımızı savunmaya hazırız!
Başkan Erdoğan'ın açılışını yaptığı Kariye Camii'de, 79 yıl sonra ilk kez ezan sesi yükselecek!
Başkan Erdoğan'ın açılışını yaptığı Kariye Camii'de, 79 yıl sonra ilk kez ezan sesi yükselecek!
1 Mayıs’ta gerçekleşen tutuklamalara tepki gösterdiler! O, 5 şüpheli adliyeye sevk edildi
1 Mayıs’ta gerçekleşen tutuklamalara tepki gösterdiler! O, 5 şüpheli adliyeye sevk edildi
Gaziantep’te dehşet kaza! Tırın biçtiği yolcu minibüsünde can pazarı yaşandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Gaziantep’te dehşet kaza! Tırın biçtiği yolcu minibüsünde can pazarı yaşandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Çok Okunanlar
Günlük Burç yorumları nelerdir, Burç sahipleri hayatınızda ne gibi değişiklikler olacak? 6 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları
Günlük Burç yorumları nelerdir, Burç sahipleri hayatınızda ne gibi değişiklikler olacak? 6 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Bugün gram altın kaç TL, altın fiyatları ne kadar oldu, Güncel gram, çeyrek altın fiyatları, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
Bugün gram altın kaç TL, altın fiyatları ne kadar oldu, Güncel gram, çeyrek altın fiyatları, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
TÜİK açıkladı! O ilçe 57 ili geride bıraktı! İşte Türkiye'nin en büyük ilçeleri sıralaması
TÜİK açıkladı! O ilçe 57 ili geride bıraktı! İşte Türkiye'nin en büyük ilçeleri sıralaması
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi