Kök Hücre Tedavisi ve Bilinmeyenler ! Kök Hücre ile Kalp Kası tamiri

KÖK HÜCRE TEKNOLOJİSİ Kök hücre tedavisi bugün tıbbın en önemli gelişmelerinin başında gelmektedir.Yakın gelecekte kök hücre tedavi yöntemleri birçok cerrahi girişimi veya ilaç tedavisini ortadan kaldıracaktır.

Kök Hücre Tedavisi ve Bilinmeyenler ! Kök Hücre ile Kalp Kası tamiri

Bedenimizi ve cinselliğimizi çok yakından ilgilendiren bir konu. Kök hücre çalışmaları, bedenimizin nasıl tek hücreden geliştiğini ve erişkin dönemde hasarlı hücreyle sağlıklı hücrenin nasıl yer değiştirebildiğini araştırmakta ve bu bilgileri tedavide ve özellikle hücre bazlı tedavi seçeneklerinde ortaya koymaktadır.

Kök hücre nedir?

Kök hücre, tanım olarak özelleşmemiş hücreler diye tarif ediliyor. Bu hücreler yine farklılaşmadan, uzun süre kendilerini yenilemeden kalıp daha sonra bu özelliklerini tekrar devam ettirebilirler. Aynı zamanda belirli koşullarda, farklı özelleşmiş hücre türlerine dönüşebilirler. Bugün Türkiye’de de kullanıldığı şekli ile kök hücre kıkırdaktan kalp kasına, kemik iliğinden tendon gibi dokulara kadar farklılaşabilen hücreleri kapsamaktadır.

Kök Hücre ile Kalp Kası tamiri

Diğer basit bir deyimle kök hücre insandan alınıp belli şartlarda hazırlandıktan sonra kalp kasında sorunu olan yere enjekte edilerek kalp kasının tamirini yapmaktadır. Veya kıkırdak dokusunda yırtık veya bozuk olan yere enjekte edilerek dokunun tamir olmasını, iyileşmesini sağlıyor. Bilindiği gibi Türkiye’de yılda 140 bin kişi kalp hastalıklarından yaşamını yitirmektedir. Bu yöntem kalp dokusunun tamirinde gelecek için büyük bir beklenti yaratıyor gibi görünüyor.

Kök Hücre Yan etkileri de Vardır

Bugüne kadar bazı hastalıkların tedavisinde başarı ile kullanılan kök hücrelerin, daha geniş uygulama alanlarında tekrar işlev kazanması için kullanılabileceği ümidi, yukarıda değindiğim gibi, doğmuş bulunmaktadır. Ancak kök hücre içeren dokuları naklinin olumsuz ve zararlı yan etkilere yol açma olasılığı henüz ortadan kalkmamıştır.

Bilim dünyası için bir umut kapısı olması gereken kök hücre naklinin halka mal edilebilmesi için öncelikle yöntemin başarılı olmasının sağlayacak tüm denemelerin, bu amaçla evrensel olarak kabul görmüş kurallara uygun olarak tamamlanması, yayınlanması, öngörülen yararlar ve zararların kanıtlanması gerekir.

Kök Hücre ve Umut Tacirliği

Bu yeniliklerin abartılarak basında haber başarısı gayesiyle aktarılması yanlış olur. Daha bilim dünyası için bile bilinmezlikler taşıyan kök hücre uygulamasınınhalkımıza abartılı bir şekilde duyurulması umut tacirliğinden başka bir şey değildir.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡