Mehdilik nedir? Mehdilik hakkında bilgi - Diyanet İşleri Başkanlığı

Mehdi kelimesi sözlükte “hidayete ermiş” kimse demektir. Istılahta ise dünyada fesat ve bozgunculuğun hüküm sürdüğü esnada ortaya çıkıp insanları hidayete erdireceğine inanılan kimse anlamına gelir.

Mehdilik nedir? Mehdilik hakkında bilgi - Diyanet İşleri Başkanlığı

Kur’an-ı Kerim’de mehdilik kavramıyla ilgili her hangi bir ayet bulunmamaktadır. İki temel hadis kaynaklarından Buhari ve Müslim’in Sahih’lerinde de yine açık bir rivayetle karşılaşılmamaktadır. Bu bakımdan yaygın İslamî anlayışa mensup kelâm âlimlerinin eserlerinde mehdilik ile ilgili açıklamalardan söz edilmemektedir. Ancak Tirmizî, İbn Mâce ve Ebû Dâvûd’un Sünen’leri ile Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde Mehdi’nin geleceği, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in soyundan olacağı, adının Peygamber’in adı ile aynı olacağı ile bazı fizik özelliklerine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır.

İslam alimleri özellikle Selefî alimler bu hadisleri sahih kabul ederken diğer bazı alimler bunları zayıf yahut tartışmaya açık bulmuşlardır. Bu sebeple konu Ehl-i sünnette bir inanç esası olarak ele alınmamıştır. Diğer taraftan Şia mehdiliği “imamet” inancının bir parçası olarak ele almış, On İkinci İmamın beklenen Mehdi (mehdi el-muntazar) olduğuna inanmıştır (Konuyla ilgili olarak geniş bilgi için, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin “Mehdi” (XXVIII, 369-374) ve “Mehdilik” (XXVIII, 384-386) maddelerine bakılabilir).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
1
0
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡