Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

Menopoz dönemindeki bir bayanın düzensiz kanamaları, adet değil, istihâza/özür akıntısı olarak kabul edilir (Kâsânî, Bedâiü’s-Senâi, 1406 /1976, Beyrut, III, 200).

Menopoz dönemindeki düzensiz akıntılarda namaz nasıl kılınır?

Bu durumda kendisinden devamlı kan gelen bir kadın, özürlü hükmünde olduğundan her vakit için abdest alır ve mazeret teşkil eden rahatsızlığından başka abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe, bu abdestle o vakit içerisinde dilediği kadar namaz kılar ve diğer ibadetleri yapar. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya başka abdest bozan bir halin meydana gelmesiyle abdesti bozulur (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 29).

Hamile bayandan gelen kanın hükmü nedir? Bu esnada ibadet yapılabilir mi?
Hamile bir bayanın gördüğü kanama adet değil, istihaze (özür) kanıdır. İstihaze kanı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan hükmündedir. Bu kanın akmasıyla yalnız abdest bozulur, gusül gerekmez. (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 27).
İstihaze kanının süreklilik arz etmesi halinde genel özürlülük hükümleri geçerli olur. Buna göre sürekli kan gören hamile bir kadın, her namaz vaktinin girmesi ile yeni bir abdest alır; başka bir sebeple bozulmadıkça bu abdest o vakit çıkıncaya kadar geçerli olur (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, 29).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡