Namaz kılarken kıbleye yönelmenin hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı

Namaz kılarken Kıbleye yönelmek namazın farzlarındandır. Kâbe’yi görenlerin bizzat kendisine, görmeyenlerin ise Kâbe istikametine yönelerek namazlarını kılmaları gerekir.

Namaz kılarken kıbleye yönelmenin hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı

Bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir: “Ey Muhammedi (Bundan böyle) yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlari ) Nerede olursanız olun (namazda) hep o yöne dönün. ” (Bakara, 2/144).
Uzaklardan Kâbe’ye yöneliş, ancak takribi olarak gerçekleşebilir. Bu yönelişte esas olan, namaz kılanın yönünü Kâbe istikametinden tamamen başka yöne çevirmemesidir. Sadece yüzün kıbleden çevrilmesi ise mekruh olmakla birlikte namazı bozmaz.

Namazda dudaklar hiç kıpırdatılmadan yapılan kıraat ile kıraat şartı gerçekleşmiş olur mu?

Konuşabilen kişinin namazda Fatiha ve diğer sureleri, dili kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden tekrarlaması okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz. Kişinin kendi duyabileceği bir sesle, fısıldar gibi, harfleri yerlerinden çıkartarak ve eğer yanında başkaları varsa onları rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 54).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

318
202
19
7
7
7
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡