Namazda kıyamda iken ayaklar arası açıklık ne kadar olmalıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı

Namazda kıyamda iken iki ayağın arasındaki açıklık konusunda sarih bir hadis bulunmadığından, miktarın ne olacağı konusunda İslam âlimleri farklı görüşler belirtmişlerdir.

Namazda kıyamda iken ayaklar arası açıklık ne kadar olmalıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı

Hanefi Mezhebine göre kıyamda iki ayağın arası, dört parmak kadar açık bulundurulmalıdır (Şürünbülâlî, Merakı’l-Felâh, İstanbul, 1985, s. 100). Şafii mezhebine göre iki ayak arası bir karış kadar açık tutulmalıdır (Zekeriyya el-Ensârî, Esna’l-Metâlib, Beyrut, 1422/2000, I, 162). Maliki ve Hanbelî mezheplerine göre ise ayaklar arasını aşırı sayılacak kadar fazlaca açılmamalı, tümüyle de bitiştirilmemelidir (Vehbe ez-Zühaylî, el-Fıkhu’l-İslamî ve edilletühü, II, 695).

Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekâtında sadece fatiha okumanın sebebi nedir? Fatiha’ya ilave olarak bir ayet/sure okunsa namaz geçerli olur mu?

Kur’an’da ibadetler ayrıntıları belirtilmeksizin emredilmiştir. Farz, vacip veya nafile bütün ibadetlerin nasıl ve ne şekilde yapılacağı ise, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından belirlenmiştir. Namazın kaç rekât kılınacağını, nerede ve nasıl kıraat, tesbih, tahmit veya dua okunacağını, rükûnun ve secdenin nasıl ve kaçar defa olacağını Peygamberimiz (s.a.s.) göstermiş ve “Benim kıldığım gibi siz de namazı kılınız” (Buhârî, Ezan, 18) buyurmuştur. Yani ibadetleri, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak durumundayız.

Farz namazların son iki rekâtında Fatiha’dan sonra sure okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rekâtında Fatiha’dan sonra sure okunursa bu, namaza bir zarar vermez. Hanefi mezhebindeki makbul görüşe göre sehiv secdesi de gerekmez (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Râik, Daru’l-
Marife, Beyrut, ts. , II, 102Halebî, Haleb-i sağîr, s. 230).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡