Nasıl Diyet Yapmalıyız?

Diyet yapma konusunda kafalar oldukça karışık!
Bir türlü diyet yapamıyor, iştahınızı kapatamıyorsanız, yanlış reklamlara inanarak sağlıksız yöntemlerle kilo vermeye çalışıp, vücudumuzu hasta ediyoruz..İlk olarak kilonun kalıtsal mı yoksa yapılan diyetin yetersizliği mi belirlememiz gerekir..
Aç kalarak kilo verebileceğini düşünmek!
Çoğunlukla aç kalarak kolayca kilo verileceği düşünülür. Kendinizi açlığa mahkûm ederseniz, kas kaybına uğrarsınız. Aç kalınca, vücut metabolizmayı yavaşlatır, enerjiler daha yavaş yakılır ve vücut kendini korumaya alarak yağı daha etkili bir şekilde depolamaya başlar.  Bunun yerine en az 2 veya 3 saatte bir beslenmek, metabolizmanızı yavaşlatmadan kilo vermenizi sağlayacaktır.
Karbonhidratı tamamen hayatından çıkarmak!
Tahıl ürünleri kimyasal yapılarından dolayı su tutucu özelliğe sahiptir. Tartıda gördüğünüz kilo kaybı; ekmek vb ürünleri tamamen kesmenizden kaynaklanan su kaybındandır. Ayrıca yapılan çalışmalarda karbonhidratı azaltılan diyetlerde, kötü ruh hali gibi uzun dönem etkileri araştırmalar sonucunda bilinen bir gerçektir. .

Yağı kesmek!

Diyet sırasında yağı hayatınızdan çıkarmayın. Her yağ kötü değildir ve tüketilmediğinde ise vücut yağı depolamaya başlar. Ayrıca A, D, E, K vitaminlerinin bağırsaklardan emilimi neredeyse sıfıra iner. Bu yüzden de çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir.

Az yiyerek kilo probleminden kurtulabileceğini düşünmek!

Az yemek yemek, vücudunuzun insülin direnci oluşturmasına neden olabilir. İnsulin direnci oluşan vücut metabolizmaları daha hızlı kilo almaya elverişlidirler. Az yemek yemenin bir diğer olumsuz tarafı da vücudun su ve protein dengesinin bozulmasıdır. Protein dengesinin bozulması kas yapınızın bozulmasına, su dengenizin bozulması böbrek hastalıklarına ve diyabete neden olabilir

Meyve kilo aldırmaz, diyet yaparken istediğim kadar meyve yiyebileceğini düşünmek!

Meyveler; düşük kalorili, bol vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeren besinlerdir. Diyette sınırsız olarak yenilen meyve, kan şekerinde ani yükselmelere neden olup insülin dengesinin bozulmasına ve kilo alınmasına neden olabilir. Ayrıca meyvelerde bulunan fruktoz şekeri vücutta yalnızca karaciğer tarafından kullanıldığı için yüksek miktarda meyve tüketimi vücutta insülin direnci oluşmasına ve dolayısıyla kilo alımına neden olur.

Sabah aç karnına limonlu sıcak su içmek zayıflatır!

Sabah aç karnına limonlu sıcak su içerseniz, bütün gece dinlenen ve kendini toparlayan vücudunuza yüksek miktarda asit almış olursunuz. Yüksek asit, vücudun asit dengesinin bozulmasına ve birdenbire yüksek miktarda asidi tolere etmek için daha çok yorulmasına neden olur.

Kısa sürede hızlı kilo vermeye çalışmak!
Kısa süre içerisinde hızlı kilo verdiren diyetler, sağlık açısından önerilen diyetler değildir.  Sürekli kilo alıp verme döngüsü bazal metabolizma hızının yavaşlamasına, yeme bozuklukları yaşanmasına neden olur. Diyet yaparken unutulmaması gereken en önemli doğa kanunu etki-tepki’dir. Hızlı kilo verdiren diyetler vücut metabolizmasını tahrip eder ve kısa zamanda daha hızlı kilo alınmasına neden olur. Hızlı kilo verdiren diyetler çoğunlukla metabolizma da telafisi olmayan ciddi hasarlar bırakabilir.
Sağlıklı kilo vermenin de bir ölçüsü vardır. Yapılan araştırmalar haftada en fazla 1 kg vermenin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Spor yaparsak vücudumuzdaki yağlar kasa dönüşeceğini düşünmek!
Vücudumuzdaki proteinler metabolik olarak yağa dönüşebilir ancak yağlar hiçbir zaman proteine yani kasa dönüşemezler. Bu nedenle spor yaparken yağlarımız kasa dönüşmez. Spor yapmak, vücutta yağ yakılmasına neden olur. Diyet esnasında ağır sporlar yaparsanız vücut daha da kaslanır ve ağırlaşır. Diyette amaç kilo vermekse, vücuttaki yağların yakılması için koşu, ritmik yürüyüş, yüzme gibi hafif sporları yapmak yeterlidir.

Sodanın zayıflatacağına inanmak!
Soda sindirime yardımcı olan ve hazmı kolaylaştıran bir içecektir. Sadece bu özeliği ile yağ yakımına neden olmaz. Mineral ihtiyacınızı karşılamak için soda tüketebilirsiniz.

Kahve ve çayın su yerine geçtiğini düşünmek!
Çay ve kahve kafein içeren içeceklerdir. Bu yüzden suyun yerini asla tutmazlar.
Günde en az 2-3 litre su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

 Diyette enerji vermesi için meyve suyu içmek!
Taze sıkılmış meyve sularının kalorisi oldukça yüksektir. Diyet yaparken meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edebilirsiniz.

Uyumadan zayıflayacağını düşünmek!
Yağ yakan hormon olarak adlandırılan ghrelin hormonunun en iyi salgılandığı saat gece 00.00 ile 02.00 arasıdır. Eğer bu saatleri ayakta geçirirseniz bu hormonun salgılanma seviyesi ciddi şekilde azalır. Yapılan bir çalışmada düzenli uyuyan ve çok geç saatlerde uyumayan bireylerin ortalama yüzde 6 civarında daha fazla kilo verdikleri gözlemlenmiştir.
 Sağlıklı kilo verebilmek için; Beslenme ve Diyet Uzmanından yardım almalısınız!!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN