Rüzgar Gülü Nasıl Yapılır? Rüzgar Gülü Yapımı

Rengarenk renkleriyle gözleri kamaştıran ve çocukların oynamaya bayıldığı bir oyuncak olan rüzgar gülünün yapımı insanlar tarafından merak konusu olmaktadır. İnsanlar rüzgar güllerinin yapımıyla alakalı pek çok araştırmada bulunuyor. Rüzgar gülü nasıl yapılır? Rüzgar gülü yapımı

Rüzgar Gülü Nasıl Yapılır? Rüzgar Gülü Yapımı

Çocuklarımızla eğlenceli vakit geçirmek için farklı renklerde pek çok rüzgar gülü yapabiliriz. Bizim de çocukluğumuzun en eğlenceli ve renkli anılarından olan rüzgar gülü, çocuklarla verimli vakit geçirmek için güzel bir yöntem olmaktadır. Peki rüzgar gülü nasıl yapılır? Rüzgar gülü yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Rüzgar nasıl oluşur? Atmosferin hangi katmanında rüzgar meydana gelir? Rüzgar gülünün dönmesi nasıl sağlanır? Rüzgar gülünün aşama aşama yapımı nasıldır? İşte rüzgar gülü ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

ruzgar-gulu3.jpg

Atmosfer Nedir?

Dünya’nın etrafını çeşitli gazlarla katmanlar halinde saran tabakaya atmosfer adı verilmektedir. Yeryüzüne en yakın olan katman troposfer adını almaktadır. Atmosfer sayesinde Dünya güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmaktadır. Hava olayları atmosfer sayesinde olmaktadır.

Rüzgar Atmosferin Hangi Katmanında Oluşur?

Rüzgar, yağmur, kar gibi olaylara hava olayları adı verilmektedir. Hava olayları, sıcaklığın artıp azalmasından kaynaklı olarak atmosferde meydana gelmektedir. Çoğunlukla hava olayları dünyaya en yakın katman olan troposfer katmanında meydana gelmektedir.

Rüzgar Nedir, Nasıl Oluşmaktadır?

Rüzgar, basınç farkından kaynaklı olarak meydana gelir. Hava hareketlerinin yatay yönde meydana gelmesine rüzgar denilmektedir. Rüzgarlar, bazı zamanlarda çok sakin bazı zamanlarda çok şiddetli esmektedir. Hızına göre de meltem, kasırga ya da fırtına isimlerini almaktadır. Yönlerine göre ise karayel, poyraz, lodos gibi isimlerle adlandırılmaktadırlar. Rüzgarın hızı ve yönü anemograf adı verilen bir cihazla hem ölçülür hem de kaydedilir.

Rüzgar Gülü Nedir?

Rüzgar gülü havada basınç farkından dolayı kaynaklanan rüzgarın yönünü anlamak için tasarlanmaktadır. Rüzgar gülleri daha çok çocuklarla eğlenmek amaçlı yapılmaktadır. Rengarenk kağıtlarla çeşitli boyutlarda rüzgar gülü yapılabilir. Birçok okul öncesi eğitim kurumunda rüzgar gülleriyle alakalı aktiviteler yapılmaktadır. Rüzgar gülleri bazen elektrik enerjisinden yararlanmak için de tasarlanır. Daha büyük ve tek renkte yapılan bu rüzgar güllerine rüzgar tribünleri de denilmektedir.


ruzgar-gulu4.jpg

Rüzgar Gülü Nasıl Yapılır?

Rüzgar gülü, rüzgarın yönünü göstermek için kullanılır. Rüzgar gülleri rüzgarın etkisi altında dönebilecek şekilde monte edilir. Rüzgar yönü, hava durumunu tahmin etmek için kullanılan faktörlerden sadece biridir. Sıcaklık, rüzgar hızı, basınç ve nem de kullanılır. Çocukların el becerisinin gelişmesi adına okullarda rüzgar gülü yapımı dersleri verilmektedir. Dilerseniz evde de rüzgar gülü yapabilirsiniz. Güzel bir dekorasyon ürünü olarak da tercih edebileceğiniz rüzgar gülünü dilediğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz. Rüzgar gülü nasıl yapılır diye merak ediyorsanız öncelikle gerekli olan malzemeleri inceleyebilirsiniz.

Rüzgar gülü nasıl yapılır kolay mıdır diye merak ediyorsanız, cevap evet olacaktır. Rengarenk eğlenceli rüzgar gülleri yapmak için öncelikle renkli kağıtlara ihtiyacınız olacaktır. Bunun dışında makas, delgeç, raptiye, pipet, kalem ve iğne gerekir. Evde bulunması kolay olan malzemeler ile birbirinden renkli rüzgar gülleri yapabilirsiniz. Çocuklarınız ile hem eğlendirici hem de öğretici vakit geçirmek isterseniz rüzgar gülü yapmak ideal bir aktivite olabilir.


İhtiyacınız olan malzemeler

1. Renkli kağıtlar

2. 1 Adet renkli pipet

3. Raptiye

4. Makas

5. Pergel veya ucu sivri araç

Uyarı: Kesici ve delici aletleri kullanırken dikkatli olun.

ruzgar-gulu2.jpg

Rüzgar gülü yapımına birinci malzememiz renkli kağıtlarımızla başlıyoruz!

  • Rüzgar gülü yapımı için ilk olarak dilediğiniz renkte A4 kağıdını köşesinden kıvırıp kare şekline getirin.

  • Kağıdının fazla kısımlarını makasla kesin.

  • Ardından Kare şeklini verdiğiniz kağıdı ortadan ikiye katlayıp kat izi verin. Kağıdınızda oluşan kat izlerinin 2/3’ni kesin.

  • Kağıdı gösterilen yerlerden kesmeniz ardından devreye pergel giriyor!

  • Öncelikle rüzgar gülünü sabitleyeceğin pipetin üst noktasına delik açın daha sonra kağıdın ortasına pergel yardımıyla delin, oluşan üçgen parçaların bir tarafını merkeze doğru dikkatlice kıvırın, raptiye ile merkezde birleştirin, hepsi bu kadar!

Miniklerin ince motor gelişimine fayda sağlayın.

Rüzgar gülü yapımı gibi çocukların parmakları, elleri ve gözleri arasında koordineli çalışma gösteren her davranış ince motor becerilerine katkıda bulunmakta. Oyuncak ya da parmak kavramakla başlayan bu süreç zaman içinde makas kullanmaya, maket yapmaya hatta müzik aleti çalmak gibi daha komplike becerilere dönüşüyor.

Çocuklarınız eğlenirken öğrensin.

Çocuklarınızla rengarenk rüzgar gülleri yaparak eğlenceli, eğitici vakit geçirebilir, ince motor gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz.

Çevrenizi renklendirin!

Evleriniz, bahçeler, balkonlar… Evet! Rüzgar gülleri çevrenizi renklendirmek adına çok güzel bir seçenek olabilir. Üstelik plastik gibi dayanıklı malzemeler kullanırsanız rüzgar gülleriniz 4 mevsim renk saçacak.


ruzgar-gulu1.jpg

İnce motor gelişimine fayda sağlayabilecek diğer aktiviteler

Miniklerin ince motor gelişimine fayda sağlayabilecek aktiviteleri aşağıda maddeledik!

  • El işi aktiviteleri

  • Oyun hamuru

  • Boya kalemleri

  • Kum havuzları

  • Tuşlu oyuncaklar

Elektrik Rüzgar Gülü Nasıl Yapılır?

Rüzgar gülü günümüzde büyük ölçüde dekoratif bir işlev görmektedir, fakat aynı zamanda enerji üretimini de destekler. Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi, rüzgar enerjisi türbinleri kullanılarak yapılır. Bu türbinler, rüzgarın hava akışını çevreleyen bir türbülans çemberi üzerinde dönmek üzere tasarlanmıştır. Rüzgar, türbinlerin içindeki kanatları döndürür ve bu hareket enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürür. Bu mekanik enerji, daha sonra bir jeneratöre aktarılır ve bu da mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.


Rüzgar enerjisi, enerji üretimi için çok düşük maliyetli bir kaynaktır. Doğal çevreyi olumsuz etkileyecek hiçbir karbon emisyonu veya kirletici gaz üretmez. Sonsuz bir kaynak olduğu için sürdürülebilirlik açısından faydalıdır. Çevre kirliliği konusunda sonuç odaklı çözümlerin gelişmesine yardımcı olur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN