Secdede burnun yere değmesinin hükmü nedir?

Namazın rükünlerinden biri de secdeye varmaktır. Namazda rükûdan sonra, ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnı yere koymaya secde denir.

Secdede burnun yere değmesinin hükmü nedir?

Her rekâtta iki secde etmek farzdır. Secdede alın ve burun birlikte yere konmalıdır (Merğînânî, Hidaye, I, 50; Mehmet Zihni, Nimeti İslam, 190, İstanbul, 1976). Zira Rasûlüllah (s.a.s.), namazda secdeye vardığında alnını ve burnunu yere koyar, kollarını yanlarına yapıştırmaz ellerini de omuz hizasına gelecek şekilde koyardı (Tirmizî, Salât, 201). Özürsüz olarak secdede alnın yere konulup da burnun konulmaması kerahetle caizdir.

Şafiî mezhebinden olan birinin sabah namazında kunut duası okumasının hükmü nedir? Hanefî imama uyarak sabah namazı kıldığında bu duayı okuyamazsa namazı geçerli midir?
Şafii mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra kunut duası okumak kuvvetli sünnetlerdendir. Şafii mezhebine mensup olan bir kimse Hanefi bir imama uyduğunda, rükûdan kalktıktan sonra vakit bulursa kunut duasını okur. Eğer okuyacağı kadar bir vakit bulamazsa kunutu terk eder ve namazın sonunda imamdan ayrı olarak sehiv secdesi yapar (Nevevî, el-Mecmû’, Dâru’l-Fikr, IV, 290).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡