Sütkardeş ile evlenebilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

Diyanet İşleri Başkanlığı Sütkardeş ile evlenebilir mi? sorusunu yanıtladı. Sütkardeşle evlenmek yasaklandığı için (Nisâ, 4/23), kişi, süt emdiği kadının çocuklarıyla evlenemez.

Sütkardeş ile evlenebilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

Sütkardeşle evlenmek yasaklandığı için (Nisâ, 4/23), kişi, süt emdiği kadının çocuklarıyla evlenemez. Bu konudaki genel prensip şöyledir: Süt emen çocuk, emziren kadının öz çocuğu gibi kabul edilir. Öz çocuğu kimlerle evlenemezse, süt çocuğu da onlarla evlenemez. Ancak kişi, kardeşinin sütkardeşiyle evlenebilir. Çünkü aralarında ne nesep, ne de süt yönünden kardeşlik söz konusu değildir.

Kişi sütbabasının diğer hanımından olan çocuğuyla evlenebilir mi?

Kur’an-ı Kerim’de, sütanneler ve sütkardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır (Nisa, 4/23). Hz. Peygamber (s.a.s.) de “Nesep bakımından haram olan süt bakımından da haramdır” (Buhârî, Şehâdât, 7; Müslim, Radâ, 1, 9; Ebû Dâvûd, Nikah, 6) buyurmuştur. Bu yüzden kişi, kendi baba bir kardeşiyle evlenemeyeceği gibi, sütbabasının diğer hanımından olan çocuğu da baba bir sütkardeşi olduğundan, onunla da evlenemez (Serahsî, el-Mebsût, Beyrut 2000, V, 242).

Bir kişi kardeşinin sütkardeşiyle evlenebilir mi?

Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için, süt anne ve bazı akrabaları ile; süt emenin kendisi ve öz çocukları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, Beyrut 1999, III, 118). Bu yüzden kişi, kardeşinin sütkardeşiyle evlenebilir.

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡