Suyun faydaları nelerdir? Günde ne kadar, kaç litre su içmeliyiz?

Vücudun temel besin kaynağı su, düzenli tüketildiği takdirde cilde iyi geliyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda yeterli tüketilmediği zaman da sağlık sorunları baş gösterebiliyor. Peki suyun faydaları nelerdir? Bir günde kaç bardak, kaç litre, ne kadar su içmeliyiz?

Suyun faydaları nelerdir? Günde ne kadar, kaç litre su içmeliyiz?

Vücudun temel besin kaynağı su, düzenli tüketildiği takdirde cilde iyi geliyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda yeterli tüketilmediği zaman da sağlık sorunları baş gösterebiliyor. Daha çok su içmenin tokluk hissi yaratıp kilo vermeye yardımcı olduğu ve çok su içmenin deriyi güzelleştirdiği sıklıkla dile getirilen bir konu. Özellikle yaz aylarında daha fazla tüketilen, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan suyun faydalarını merak eden vatandaşlar, konu hakkında araştırma yapıyor.  Peki suyun faydaları nelerdir? Bir günde kaç bardak, kaç litre, ne kadar su içmeliyiz?

Suyun faydaları nelerdir? Günde ne kadar, kaç litre su içmeliyiz?

SUYUN FAYDALARI NELERDİR?

*Ağız kokusunu önler.

*Saç problemleri; kırık, kepek, dökülmeye engel olarak, saça sağlık katar.

*Kas ağırlığı yoğun olan ve düzenli egzersiz yapanların sıkça başına gelen kasılma ve krampları önler.

*Yeterli su tüketimi; susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi vb. beyin fonksiyonlarını düzenler. 

*%85'i su olan beyin dokusu; vücudunda yeterince suya sahip olmaması durumunda kişiyi stres ve gerginliğe sevk eder. Buna bağlı olarak su stresle de savaşır.

*Hamilelik döneminde; anne karnında bir su fanusun içinde yaşan bebeğin gelişimi için önemlidir. 

*Emziren annelerin süt yapıcı en önemli kaynağı pek bilinmese de sudur. 

Suyun faydaları nelerdir? Günde ne kadar, kaç litre su içmeliyiz?

*Kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin altında yeterli su tüketmemek yatar. 

*Reflüye iyi gelerek, tamamen geçmesine yardımcı olur.

*Grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı, vücut direnci oluşturmak için su tüketimi önemlidir.

*Kan hacmini artırarak, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.

*Suyun kalbe yaptığı katkılardan biri de kalp krizi riskini büyük ölçüde azaltmasıdır. Yeterli su tüketilmemesi ile kanın koyulaşması ve pıhtılaşması ile tansiyon dengesizlikleri, çarpıntı, ritim bozukluğu ve kalp yetersizlikleri gibi ciddi problemlerle karşılaşılabilir. 

*Vücudun savunma mekanizmalarından böbrekler, yeterli su olmadığı takdirde yabancı ve zararlı maddeleri süzemez. Bunun sonucunda ise, böbreklerde yaşanan en büyük problem böbrek taşı, idrar yolu iltihapları görülür. 

*Midede yarattığı hacimden dolayı daha az yemeye ve metabolizmayı çalıştırıp günlük harcanan enerjiye katkı yapar.

*Cilt sağlığına önemli bir etkisi vardır. Derinin nemlenerek genç bir görünüm kazanmasına katkı sağlar. Yeterli miktarda su içen kişinin cildi; parlar, yumuşak, nemli, sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur. 

*Vücut ısısını dengeler ve büyük rahatsızlık veren ödemin atılmasına yardımcı olur.

"Su içmek için susuzluktan dil, damak kurumasını beklemeyin. Düzenli aralıklarla ve disiplin içinde su tüketimine önem verin!"

Suyun faydaları nelerdir? Günde ne kadar, kaç litre su içmeliyiz?

GÜNDE NE KADAR, KAÇ LİTRE SU İÇİLMELİ?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 'Günde ne kadar su içmeli?' sorusuna şu yanıtı veriyor;

"Bir günde kaç bardak su içmeliyiz?" sorusuna cevap vermek zannedildiği kadar kolay değil. Uzmanlar da bu konuda farklı şeyler söylüyor! Ama yine de ortak bazı değerler var. Su ihtiyacımızı belirleyen temel faktörlerden biri kullandığımız enerji miktarı. Yetişkin biri enerji harcamasının her kalorisi başına 1-1,5 ml. suya ihtiyaç duyuyor. Eğer bir günde 1500-2000 kalori harcayan biriyseniz günde 1,5-2 litre su içmeniz gerekiyor. Çoğumuz içtiğimiz su, diğer sulu içecekler, sıvı hatta katı besinlerle bu miktarı vücudumuza rahatlıkla kazandırıyoruz. Yani özel bir durum söz konusu değilse ciddi bir su eksikliği söz konusu olmuyor. Eğer ağır egzersizler yapıyorsanız, yaptığınız iş güçlü bedensel faaliyet gerektiriyorsa, ciddi ısı değişiklikleri ile karşı karşıyaysanız, ateş, ishal, kusma gibi anormal durumlar söz konusuysa, idrar söktürücü haplar ya da laksatifler kullanıyorsanız su ihtiyacınız artıyor."

SU YERİNE BAŞKA SIVI TÜKETSEM YERİNİ TUTAR MI?

Gün içinde bolca tükettiğimiz çay, kahve, meyve suyu vb. sıvılar su tüketimini azaltarak; kişinin yeterli sıvı aldığını düşünmesine yol açar. Halbuki sıvı tüketimi dendiği anda önemli olan suyun tüketimidir. Bunun nedeni içeceklerin bazılarında bulunan diüretik etkisi ile, vücuda sıvı alımından çok sıvı atımını çabuklaştırmasıdır.

Suyun faydaları nelerdir? Günde ne kadar, kaç litre su içmeliyiz?

Bu şekilde bir yandan sıvı takviyesi yaparken; bir yandan da sıvı kaybına meydan veririz. Asitli içicekleri tüketirken ise, hem mideye rahatsızlık verir hem de alınan asidin etkisini azaltmaya çalışan vücudun daha fazla su harcamasına neden oluruz.

FAZLA SU İÇMEK ZARARLI MIDIR?

Her şey gibi su tüketiminde de kararında davranmak ve dikkat edilmesi gereken bir hastalık durumu varsa doktorların tavsiyesine uyulmalıdır. Belirtilen miktarın çok üzerinde içilen su, böbreklere fazla yüklenme ile beraber suyu süzememesine neden olabilmektedir.

Bir de su tüketiminin kısıtlandığı (bacaklarda ödem ve karında asit); kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, siroz ve kronik karaciğer hastalığı gibi durumlarda tedavi gereği doktorunuz ne öneriyorsa buna uymanız gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡