Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu?

Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu? soruları Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığının yorumuna ulaşabilirsiniz...

Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu?

Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu? Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir. Konu hakkında detaylı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz...

TEDAVİ AMAÇLI SARGI VE YARA BANTLARI ABDEST VE GUSLE ENGEL OLUR MU?

Vücudun bir yerinde sargı bulunursa abdest alırken veya guslederken bu sargı çözülerek altı yıkanır; su yaraya zarar verecekse yaranın etrafı yıkanıp yaranın üstü mesh edilir. Ancak yaraya su dokundurmak tehlike arz ettiğinde veya sargıyı hemen çözüp kaldırmak mümkün olmadığında, bu sargılar çözülmeyip üzerine mesh edilebilir.

Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu?

Bu durumda yara üzerindeki sargıyı mesh etmek, altını yıkamak hükmündedir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), Uhud savaşında yaralanan yanağını sarmış ve abdest alırken bu sargının üzerini mesh etmiştir (Heysemî, Mecmeu’z-zevaid, I, 18). Sargı çözüldüğü takdirde onu iyice saracak birinin bulunamayacağı durumlarda da sargı çözülmez ve aynı şekilde üzerine mesh edilir (Kâsânî, Bedâi’ü’s-sanâi’ (Tah. Muhammed Adnan), Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, Beyrut 1998, I, 90-91; Merğînânî, el-Hidâye I, 30).

Tedavi amaçlı sargı ve yara bantları abdest ve gusle engel olur mu?

Sargının abdestsiz veya cünüp iken sarılmış olması meshe engel olmadığı gibi, sargı üzerine meshin belirli bir süresi de yoktur; yara veya kırık iyileşinceye kadar aynı sargı üzerine mesh edilebilir. Ayrıca sargı üzerine mesh ederken niyete de ihtiyaç yoktur.
Açık bir yaranın yıkanması zarar verecekse, bu yara üzeri ıslak elle mesh edilir. Mesh edilmesinin de zarar vermesi durumunda, bu da terk edilebilir. Yara veya sargılı kısım, abdest veya gusül uzuvlarının çoğunluğunda ise, abdest veya gusül yerine teyemmüm edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Beyrut, 1421/2000, I, 134 vd. ).
Abdest organlarını üçer defa yıkamak sünnet ise de, sargı üzerine bir defa mesh etmek yeterlidir. İkinci ve üçüncü defaya gerek yoktur.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

182
1
180
0
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡