TRT'de 4K Yayın Dönemi

TRT, Türksat AŞ ve Vestel işbirliğiyle "4K Ultra Yüksek Çözünürlüklü (UHD)" ve "Hibrit" yayınları izleyicisiyle buluşturuyor.

TRT'de 4K Yayın Dönemi

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Türksat AŞ ve Vestel işbirliğiyle "4K Ultra Yüksek Çözünürlüklü (UHD)" ve "Hibrit" yayınları izleyicisiyle buluşturuyor. 


TRT'den yapılan yazılı açıklamada, test yayınlarına başlayan TRT'nin "4K UHD Kanalı"nın, bir yıl içinde düzenli UHD yayınlar yapmasının hedeflediği bildirildi.

Öte yandan, TRT HD'nin kurulduğu günden bu yana HD alanında hem öncülük ettiği hem de büyük beğeni toplayan belgesellere, programlara, canlı yayınlara imza attığı kaydedilen açıklamada, UHD yayın tekniğiyle de HD çözünürlüğün 4 katı yayın kalitesine ulaşılabildiği vurgulandı.
Açıklamada, ayrıca UHD yayının saniyede 50 tam kare resim sunarken, HD yayının saniyede 50 yarım kare resim sunduğunun altı çizildi.

Toplamda 8 kata kadar kalite artışı sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Günümüzün dünyasında teknoloji ve bilgi çağını değerlendirmek için zamana değer katan bir hız kavramına odaklanıyoruz. Deyim yerindeyse, televizyon yayıncılığında beşinci vitese geçiyoruz. UHD sayesinde evlerde, iş yerlerinde, sosyal tesislerde yayının tekniği ile uyumlu bütün cihazlar birer sinema perdesi haline dönüşebilecektir. Türksat ile yaptığımız protokol çerçevesinde Türksat 2A uydusu üzerinden, ücretsiz olarak UHD test yayınına başlıyoruz.


2016'da, Avrupa Futbol Şampiyonası maçları, Şampiyonlar Ligi final karşılaşmaları, olimpiyat oyunları gibi büyük organizasyonların UHD yayını olacağı öngörülmektedir. Kurumumuz, TRT HD Kanal Koordinatörlüğü'nün öncülüğünde, en geç  bir yıl içerisinde düzenli UHD Kanalı, izleyicilere şifresiz olarak sunmayı hedeflemektedir. Bu Kanal, uydu üzerinden yapılacak yayınla içeriğe göre bazen sinemadakinden daha kaliteli bir yayınla izleyicilere son teknolojik olanaklarla görsel şölenler sunacaktır."


Açıklamada, kısa bir süre önce "Hybrid broadcast broadband (HbbTV)" televizyon yayıncılığı ile internet uygulamalarının birleştiği yeni bir teknolojinin devreye koyulduğu da bildirildi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡