Vücut Yağ Dağılımının Ölçümü Nasıl Yapılır? Vücut Yağ Dağılımı ne derece önemlidir?

Bilim adamları, vücut yağ dağılımının toplam yağ miktarından daha önemli olduğunu belirtir. Karın (Abdomen) çevresinde depolanan yağ, kalça ve uyluk (üst bacak, thigh)’larda depolanan yağa göre daha fazla risklidir.

Vücut Yağ Dağılımının Ölçümü Nasıl Yapılır? Vücut Yağ Dağılımı ne derece önemlidir?

Yağ dağılımı, genetik yapıya, kısmen de doğal hormonal dengeye bağlıdır.

Erkekler, örneğin, yüksek testesterona sahiptir ve yağ daha çok abdomende ve iç organlara yakın yerlerde oluşurken, bayanlarda ostrojen seviyesi yüksektir ve yağ kalça, thigh, göğüsler ve tricepslerin etrafında toplanır. Menopozdan sonra yağ, kalçalar ve thighden abdomene doğru kayar ve kalp hastalığı riski de yükselir.

Vücut Yağ Dağılımının Ölçümü

1. Bel/kalça oranı ;  Bel çevresi, kalça çevresine bölünür. Bayanlar için bu oran 0.8 veya daha az olmalıdır. Erkekler için 0.95 veya daha az olmalıdır (Anita Bean, 2000).

Örnek: Bir bayan beli 66 cm ve kalçası 91.5 cm ise Bel/kalça = 0.72 (66/91.5)’dir.

Örneğin, bel/kalça oranı 1.1 olan bir erkek bunun 0.95’in altında olma durumuna göre iki kez daha fazla kalp krizi riskine sahiptir.

2. Bel çevresi ; Bel çevresi ölçümü ile karın bölgesi yağı belirlenir. Bu, ayrıca toplam vücut yağı yüzdesinin belirlenmesi için de kullanılabilir (Anita Bean, 2000).

Erkekler için 94 cm veya daha fazlası, bayanlarda ise 80 cm veya daha fazlası fazla abdominal yağı gösterir. Karın bölgesinde (abdomen) fazla yağ bir sağlık riskidir.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡