Yeni sisteme geçişin tüm detayları belli oldu. Hazırlıklar tamam...

Bugün Cumhurbaşkanlığı yeni sisteminin yemin töreni için Beştepe'de gerçekleştirilecek olan törenin tüm detayları belli oldu. 10 bin kişinin katılacağı törene davetlilerin yanı sıra 50'ye yakın dünya lideri ve hükümet başkanları da katılacak.

Yeni sisteme geçişin tüm detayları belli oldu. Hazırlıklar tamam...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Meclis'te yemin ederek resmen göreve başlayacak. Meclis'in ardından Beştepe'de düzenlenecek göreve başlama töreninin ayrıntıları da netleşti. Beştepe'de Süvari Birliği'nin ve 101 pare top atışıyla karşılanacak Cumhurbaşkanı, 10 bine yakın davetliyi ağırlayacak. Dünyanın farklı ülkelerinden davetlilerin yanı sıra, dünyanın çeşitli ülkelerinden 50'nin üzerinde devlet ve hükümet başkanı da törende hazır bulunacak.

Yeminin ardından Anıtkabir'e gidecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin ettikten sonra resmen göreve başlayacak. Külliye'de gerçekleştirilecek törenin detayları da netleşti. Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yemin ettikten sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek. Ardından resmi karşılama töreni kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne Süvari Birliği eşliğinde giriş yapacak ve mehter marşlarıyla karşılanacak.
Erdoğan'ın Süvari Birliği'yle Külliye'ye girişi sırasında 101 pare top atılışı yapılacak. Ayrıca hava, kara ve deniz kuvvetleri komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da yine 101 pare top atışı gerçekleştirilecek.

Törene 10 bin davetli katılacak

Külliye'deki göreve başlama törenine 10 bine yakın davetli katılacak. Törende öğretmen, itfaiye eri, muhtar, bekçi, mühendis, hemşire, esnaf, maden işçisi, diş hekimi gibi toplumun her kesiminden vatandaşlar davet edildi. Hakkari'den Edirne'ye kadar 81 ilden, her mezhep ve dinden ve farklı meslek gruplarından davetliler Beştepe'de olacak.
Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar, Yale Üniversitesi'nden bilim insanı Murat Günel, Antartika'daki bilim heyeti üyeleri, madalyası olan sporcular ile dini cemaatlerin ruhani liderlerinin de davet edildiği törende, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Fevlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası, TSK Mehteran Takımı ile TSK Tarihi Birlik de yöresel kıyafetlerle hazır bulunacak.

Törende Plevne Marşı'ndan, Mozart'ın Türk Marşı'ndan, Ulvi Kemal Erkin'in Köçekçesine, Mehteran'ın Fetih Marşı'na kadar yabancı ve Türkçe pek çok eser, 500 kişilik sanatçı topluluğu tarafından seslendirilecek. Efeler, Zeybekler ve Seymenler başta olmak üzere Türkiye'nin 7 bölgesinden halk oyunları ekipleri yöresel kıyafetleri ile törende hazır bulunacak.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Geçici Meclis Bakanı, İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da törene katılacak isimler arasında. Ayrıca HDP dışında Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri de törene davet edilenler arasında.

Törene özel 1 lira bastırıldı

Misafirlere, akide şekeri ve darphane tarafından özel bastırılan bir yüzünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi diğer yüzünde de göreve başlama törenine ilişkin enstantanelerin bulunduğu, 1 liralardan hediye edilecek. Bu özel paraların bir kısmı da piyasaya sürülecek. Tören gününe özel ayrıca pul da bastırılacak.

Törene 22 devlet başkanı da katılacak

Törene 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri katılacak. Konuk devlet başkanları onuruna verilecek akşam yemeğinde, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ve Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis gibi Erdoğan'ın özel dostları da yer alacak. Ayrıca Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya'dan soydaş ve akraba toplulukların siyasi ve dini temsilcileri de katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'e gidişinden Anıtkabir ziyaretine, yeniden Beştepe'deki törene gelişine kadar tüm ayrıntılar saniye saniye canlı yayınlanacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡