1 Mayıs okullar tatil mi? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs bankalar açık mı?

İşçi ve Emekçilerin bayramı olan 1 Mayıs her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Bu gün yaklaştıkça herkes bugünün tatil olup olmadığını merak ediyor. Peki 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs okular tatil mi? Eczaneler açık mı? Özel sektöre tatil mi? 1 Mayıs mesajları nelerdir? 1 Mayıs görselleri nelerdir? Tüm cevaplar haberimizde

1 Mayıs okullar tatil mi? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs bankalar açık mı?

İşçi ve Emekçilerin bayramı olan 1 Mayıs her yıl büyük bir coşluyla kutlanmaktadır. Bu gün yaklaştıkça herkes bugünün tatil olup olmadığını merak ediyor. Peki 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs okular tatil mi? Eczaneler açık mı? Özel sektöre tatil mi? Tüm cevaplar haberimizde...

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? NERELER AÇIK, NERELER KAPALI?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü resmi tatil mi? Öncelikle bu sorunun yanıtını verelim. 1 Mayıs tüm dünyada işçi bayramı olarak kutlanır ve resmi tatildir. Ülkemizde de her yıl olduğu gibi 1 Mayıs resmi tatiller arasında yer alıyor. Yani çalışanlar bugün işe gitmeleri durumunda mesai alacaklar.

ECZANELER AÇIK MI?

Eczaneler her resmi tatilde olduğu gibi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de kapalı olacak. 1 Mayıs'ta ilaç alacak olanlar nöbetçi eczanelerden hizmet alacak. Her ilçede en az 2 nöbetçi eczane hizmet verecek. Eczaneler 2 Mayıs Perşembe günü ise açık olacak.

PTT AÇIK MI?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Posta Teşkilatı Kurumu çalışanları izin yapacaklar. PTT şubeleri kapalı olurken, PTT bankamatikleri işlemleri yaomayı sürdürecek. 1 Mayıs'ta PTT ile işi olanlar ya 30 Nisan ya da 2 Mayıs'ta işlemlerini yapacak.

NOTERLER AÇIK MI?

Noterler alım satım işlemleri başta olmak üzre birçok resmi işi gerçekleştirmemizde yardımcı oluyor. Noterler 1 Mayıs'ta hizmet vermeyecek. Noter işlemlerinizi 2 Mayıs'ta yapabilirsiniz.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

 BANKALAR AÇIK MI?

1 Mayıs Emek ve ayanışma Günü'nde bankalar kapalı olacak. Kamu bankaları gibi özel bankalar da işlemlerini 2 Mayıs'tan itibaren yapacak. Bankamatikler ise aktif olacak.

KARGOLAR AÇIK MI?

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda PTT Kargo kapalı olacak. Ancak özel kargolar işlemlerini sürdürebilir. Bu konuda firmalar kendi kararını verecek. Önceki yıllarda özel kargo şirketlerinin açık olduğu biliniyor. Yani insiyatif doğrultusunda özel kargolar açık ya da kapalı olacak. Çalışan işçiler bu günde mesai alacaklar.

OKULLAR TATİL Mİ?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi her yıl okulların eğitime devam edip etmeyeceği merak ediliyor. İşçi Bayramı nedeniyle okullarda eğitime ara veriliyor. Öğrenciler 1 Mayıs Çarşamba günü idari izinli olacaklar. Eğitim 2 Mayıs Perşembe günü devam edecek.

1 MAYIS ÖZEL SEKTÖRE TATİL Mİ?

1 Mayıs’ta işçi çalıştırmak yasak değil ama parasını vermek şartıyla
“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde çalışmak zorunda kaldık, tatil değil miydi?” gibi çok sayıda soru geliyor. Biz de konuyu netleştirelim istedik. Özel sektör 29 Ekim dışındaki günlerde parasını ödemek ve rızasını almak koşuluyla işçi çalıştırabilir.

Görüldüğü üzere sadece 29 Ekim günleri işyerlerinin kapatılması zorunludur, ama diğer tatil günlerinde özel sektör işyerleri işçi çalıştırabilir. Tabii fazla mesai ve tatil-bayram ücreti ödemek kaydıyla. İşçinin çalışması ise kendi rızasına bağlıdır.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri
Madde 47 Bu kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.”

Her iki madde birlikte değerlendirildiğinde de; işçi çalışmasa bile genel tatil ve bayram için bir günlük yevmiyesini alır. Ayrıca bir de çalıştırılırsa bir yevmiye daha alır. Üstüne bu günlerde fazla mesai de yaparsa normal yevmiyesi 1.5 katı hesaplanır.

Bir önceki yazımız olan Belediyelerde Kadroya Geçen Taşeronlar 52 Günlük Tediye Alacak mı? başlıklı makalemizde belediye işçileri tediye alacak mı, belediye taşeron tediye ve belediye taşeronları 52 tediye hakkında bilgiler verilmektedir.

1 MAYIS NEDİR?

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

1 MAYIS'IN TARİHÇESİ NASILDIR?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de resmi tatiller arasında yer alıyor. Çeşitli kutlamalar ve etkinliklerin gerçekleştirileceği 1 Mayıs'ın geçmişinde ise büyük mücadeleler yatıyor. İşçilerin daha insani koşullarda çalışmak için verdikleri mücadelenin sonucunda elde edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün tarihi aslında oldukça eskilere dayanıyor.

İlk olarak 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri insani çalışma süreleri istediler ve günde 8 saatlik çalışma için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

Tarihler 1 Mayıs 1886'yı gösterdiğinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Chicago kentinde bir araya gelen işçiler 8 saatlik iş günü için genel greve gitme kararı aldılar. İşçilerin bu iş bırakma eylemine yaklaşık olarak yarım milyon işçi katıldı. Louisville, Kentucky'de ise 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi bir araya gelerek birlikte yürüyüş gerçekleştirdi. Bu yıllarda Louisville'de bulunan parkların siyahlara kapalı olduğunu düşünecek olursak bu önemli bir dayanışma örneğiydi. Sokaklarda başlayan bu yürütüş Ulusal Park'a kadar devam etti ve o dönem gazeteler "Böylece mön yargı duvarı yıkılmış oldu" başlıkları ile bu eyleme yer verdi.

İstedikleri insani koşulları almakta kararlı işlerin eylemleri 1 Mayıs'ı takip eden günlerde de tüm harareti ile devam etti. 3 Mayıs'a gelindiğinde eyleme verilen destek artmştı. McCormick'e ait fabrikadan kovulan ve grevde olan işçiler miting düzenlediler ancak miting sona ermek üzereyken McCormick fabrika düdüğünü çalarak, içerdeki grev kırıcıları dışarı çıkarttı. Bunun üzerine bir grup işçi fabrikaya yöneldi. Bu sırada işçilere ateş eden polis 4 işçinin hayatını kaybetmesine neden olurken, onlarda işçi ise yaraladı.

Bu olayın ardından 4 Mayıs'ta Haymarket Alanı'nda bir miting düzenlendi. Miting sona ermek üzereyken, kürsünün önüne nereden geldiği belli olmayan bir bomba atıldı. Hemen polislerin önünde bombanın patlaması sonucunda 7 polis ölürken, 69'u ise yaralandı. Bu olayın ardından yüzlerce işçi asılsız iddialarla tutuklanırken, bu işçilerden Albert R. Parsons, August Spies, Samuel J. Fielden, Michael Schwab, Adolph Fischer, George Engel, Louis Lingg ve Oscar Neebe yargılanmak üzere seçildi. Bu işçilerin en genci Louis Lingg ise idamından bir gün önce intihar etti. Haymarket Olayı'nın ardından bu süreçte yaşananların tekrarlanmaması için yasal baskı ortamı yaratıldı.

14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

1 MAYIS'IN TÜRKİYE'DEKİ TARİHİ

Osmanlı Devleti döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'ti ve 1911 yılında burada tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar. 1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.
1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.

1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.
1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.
1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde işçi hareketleri yüzyılın ikinci yarısından itibaren ivme kazandı.
1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim`de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`nun organizasyonu altında gerçekleşti.
1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, göstericilerin üzerine ateş açıldı ve göstericilerden 34'ü, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. 1977 yılının 1 Mayıs günü, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti. Askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından Başbakan Süleyman Demirel'e rapor edilince, Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun derhal re'sen emekliye sevkedildi.

1978'de yüzbinlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.
1979`da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul`da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa çıkma yasağı ilan etti.
1981`de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs`ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı.

1996`da Taksim Meydanı'nın yasaklı olduğu gerekçesiyle Kadıköy`de düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 150 bin kişi katıldı.

2006 yılında en geniş katılımın yaşandığı ilçe Kadıköy oldu. Çeşitli sendikalar ve gruplar saat 12:00 sularında Rıhtım Caddesi`ne yürüdü. Düzenlenen miting sonrası saat 16:00 sularında gruplar tamamen dağıldı.
2007 yılında 1 Mayıs'ı tekrar Taksim'de kutlayarak aynı zamanda 1977'de olan olayları anmak için zorla girmeye çalışan grupları polis durdurmaya çalıştı.

2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi.

2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.

Bu tarihten beri de tatil ilan edilen '1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü' güvenli olarak belirlenen alanlarda kutlanıyor.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

1 MAYIS SÖZLERİ, MESAJLARI NELERDİR?

Taşları anıta çeviren her işçinin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlu olsun!

1 Mayıs’ın, anlamına yakışır bir şekilde dostluk ve dayanışma havasında kutlanmasını dileyerek, başta işçi, memur ve emekçiler olmak üzere bütün milletimizin Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. Emek olmadan hiçbir şey yetişmez.

Emek, sermayeye öncüldür ve ondan bağımsızdır. Sermaye ancak emeğin meyvesidir ve emek olmadan sermaye olmazdı. Emek sermayeden üstündür ve daha büyük önem arz eder.

1 Mayıs barış, demokrasi ve güvenIi bir geIecek için mücadeIe günüdür. Dayanışmanın, iyiliğin, birliğin ve güzelliğin birleştiği 1 Mayıs’ta tüm işçi kardeşlerimizi kutluyoruz.

En büyük çalışan ve emekçi ANNELERİMİZİN Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.

 Bu büyük dünyayı inşa eden tüm emekçilerin ve işçilerin, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun.

"İnsanlar bana sorduğunda,” Neden otuzlu yaşlardaki gibi emekçileri örgütleyemezsiniz? ” Cevabı basit: o zaman yaptığımız her şey şimdi yasadışı.” Thomas Geoghegan

Her sabah yeni bir gün doğar ufukta dağların doruklarında, emeğin baş tacı edildiği bir hayat yeşerir ufuklarda, 1 Mayıs İşçi Bayramımız Kutlu Olsun.

1 Mayıs barış, demokrasi ve güvenli bir gelecek için mücadele günüdür.

Vermeyin insana izin kanması ve susması için, hakkını alması için kitleyi bilinçlendirin, bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler.

Tüm farkı yaratan emektir. John Locke

Tanrı gibi yaratın, kral gibi emredin, köle gibi çalışın. Constantin Brancusi

Emek olmadan hiçbir şey yetişmez. Sofokles

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün tüm yurtta coşkuyla kutlanmasını diliyorum.

Toprak, onu eliyle işleyenlerindir. Emiliano Zapata

Emeğin, emektarın, alın terinin, dayanışma ve yardımlaşmanın günü olan 1 Mayıs’ımız kutlu olsun.

Kapitalizm, yönetenlerin resmi çetesidir. Al Capone

Hakları için ölenlere minnet ve şükran, akan tere selam ve saygı ile 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Kutlu Olsun.

İşçilerin bir an önce iş-emekçi dünya görüşüne varmalarını ya da vardırmalarını diliyorum.

ÖzeIde emekçiIerimizin, geneIde dünya emekçiIerinin birIik mücadeIe ve dayanışma günü 1 Mayıs işçi bayramını kutIuyorum.

Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, aydınlık, eşit ve güzel bir dünyayı göreceğimiz günlerin geleceği umuduyla, tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarız.

İşine hakim ol, işinin sana hakim olmasına izin verme.” (Benjamin Franklin)

Yaptığı işten ücret dışında bir şey alamayan insan, bence en acınacak insandır.” (Edna Kerr) Dünya İşçi ve Emekçiler Günü'nde herkesin keyif aldığı bir işte çalışabilmesini diliyorum.

Ne yaparsanız yapın onun sanatçısı olun, sokak süpürgecisi de olsanız, onun Picasso’su olun.” (Martin Luther King) İşini dosdoğru yapan herkesin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Günü'nü kutluyorum.

Taşlar değil, yapılan işler anıtları meydana getirir. (J. T. Motley)

Hiçbir işte istikbal yoktur, istikbal işe sahip olan kişinin elindedir. Hepinizin istikbali açık 1 Mayıs'ı kutlu olsun…

Bir metre iş yapmayı, bir kilometre söz vermeye değişmem.” Çalışan ve iş arayan her emekçinin 1 Mayıs'ı kutlu olsun…

”Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın.” (Confucius) Herkesin sevdiği işi yapması dileğiyle…

1 MAYIS ŞARKISI NASIL?

Günlerin bugün getirdiği, baskı zulüm ve kandır.
Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez,
Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde.

1 mayıs, 1 mayıs işçinin, emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda,ilerleyen halkların bayramı.

Yepyeni bir güneş doğar, dağların doruklarından,
Mutlu bir hayat filizlenir, kavganın ufuklarından.
Yurdumun mutlu günleri, mutlak gelen gündedir.

1 mayıs, 1 mayıs işçinin, emekçinin bayramı,
Devrimin şanlı yolunda,ilerleyen halkların bayramı.

Ulusların gürleyen sesi, yeri göğü sarsıyor,
Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor.
Devrimin şanlı dalgası, dünyamızı kaplıyor.

Gün gelir, gün gelir zorbalar kalmaz gider,
Devrimin şanlı yolunda,kül gibi savrulur gider.

Söz: Sarper Özsan
Müzik: Sarper Özsan

Bertolt Brecht'in Gorki'nin Ana romanından uyarladığı oyunun Türkiye'de perdelenmesi sırasında Sarper Özsan tarafından oyun müziği olarak yazılmış ve bestelenmiştir.

Zamanla Türkiye'deki sol guruplarca benimsendi. Özellikle önceleri adı Sosyalist Parti olan İşçi Partisi (Türkiye) tarafından parti marşı olarak kabul edildi.

1 MAYIS ŞARKISININ HİKAYESİ NEDİR?

1 Mayıs Marşı'nın hikayesi, 1974’te Bertolt Brecht’in Maksim Gorki’den uyarladığı "Ana" adlı oyunun, Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sergilenmesine uzanıyor.

Rutkay Aziz’in sahneye koyduğu oyunda Erkan Yücel, Savaş Yurttaş, Yaman Okay, Meral Niron, Erol Demiröz gibi oyuncular rol alıyor. Oyunun müziklerini yapan Sarper Özsan, 1 Mayıs Marşı'nı Rusya’da "Kanlı 1 Mayıs" olarak bilinen 1905 kutlamasının canlandırıldığı sahne için yazıyor.

Tekstte "İşçiler marş söyleyerek girer" cümlesi var ancak marşın ne olduğuna dair bir bilgi yok. Özsan, sözlerini de kendisinin yazdığı bu marşı oyuna dahil ediyor ve 1 Mayıs Marşı ilk kez bu oyunda seslendiriliyor.

Okullu bir besteci olan ve Aydınlık çevresinde bir koro kurmuş olan Sarper Özsan, 2009'da Celal Üster'e verdiği röportajda, şunları anlatmıştı: “Buraya nereden, nasıl bir marş bulacağımı bilemedim. En iyisi, benim bu sahneye uygun bir marş sözü yazıp bestelememdi. Sözlerde ve müzikte hem o günlerin ortamına uygun düşecek, ama aynı zamanda bizlerin içinde bulunduğumuz ortama aykırı düşmeyecek bir marş olmasına dikkat ettim. 1 Mayıs Marşı böyle ortaya çıktı. (...) Sözlere günümüzü anlatan dizeler de koymuştum. Müzikte ise oyunun geçtiği yere ve tarihe aykırı düşmeyecek, ama halkımızın da kulağına aykırı gelmeyecek bir yol seçtim. Örneğin, ‘1 Mayıs Marşı’nın ezgisinin temeli, bizim Kürdî dizimizle sol minör dizisinin karışımı sayılabilir. Marşı yazarken sevilebilir ve rahatlıkla söylenebilir bir marş olduğunu düşünüyordum. Ama marşın, oyunun sınırlarını aşıp bu denli yaygın bir duruma geleceğini o gün düşünmem olanaksızdı.”

1 Mayıs Marşı 1976'da sahneden sokağa taştı. Türkiye İşçi Partisi’nin yayın organı Çark-Başak’ın sözlerini yayımladığı marş, Taksim’de kimi gruplarca seslendirildi.

Daha sonra Cem Karaca'nın da 45'lik plağında seslendirdiği marş, hem mitinglerde, hem konserler de sıklıkla dillendirildi. Grup Yorum "Marşlarımız", Edip Akbayram "Söyleyemediklerim" albümlerinde marşı seslendirdi.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

Öte yandan Türkiye'de ilk 1 Mayıs şiiri, 1880-1935 yılları arasında yaşayan Osmanlı'nın ilk kadın şairi Yaşar Nezihe tarafından yazılmış. Sözleri ise şöyle: "1 Mayıs ey işçi / Bugün hür yaşamak hakkı seninken / Patronlar o hakkı senin almışlar elinden // Sa’yınla edersin de tufeylileri zengin / Kalbinde niçin yok ona karşı yine bir kin? / (...) Ey işçi... / Mayıs birde bu birleşme gününde / Bişüphe bugün kalmadı bir mani önünde... / Baştan başa işte koca dünya hareketsiz; yıllarca bu birlikte devam eyleyiniz siz / (...) Sayende saadetlere mazhar beşeriyet / Sen olmasan etmezdi teali medeniyet / Boynundan esaret bağını parçala, kes, at! / Kuvvetedir hak, hakkını haksızlara anlat..."

1 MAYIS İSTANBUL'DA NEREDE KUTLANACAK?

İSTANBUL

İstanbul’daki 2019 1 Mayıs’ı, Bakırköy Pazar Alanında saat 12.00’de kutlanacak.

Dünyada 120 yılı, Türkiye’de de 100 yılı aşkın bir süredir kutlanan 1 Mayıs'a bu yıl Hükümet ve sendikaların uzlaşması ile gidiliyor. Geçmiş yıllardaki Taksim ısrarına karşın bu yılki kutlamaların Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

1 Mayıs kutlamaları için gözler İstanbul’a çevrildi. Her yıl olduğu gibi geniş güvenlik önlemlerinin alındığı İstanbul’da Taksim Meydanı kutlamalara yasaklandı. Pazar günkü kutlamalar için Taksim’e çıkan bütün yollar kapatılması kararı alınırken, Bakırköy’de kutlama hazırlıkları da tamamlandı. İstanbul’dan sonra kutlamalar için gözlerin çevrildiği başkent Ankara’da da kutlama alanı olarak Kolej Meydanı belirlendi. Ankara Valiliği herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.

1 MAYIS NERELERDE KUTLANACAK?

Türkiye'de 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, yerel seçimlerin ardından etkisi artan ekonomik krizin, çığ gibi büyüyen işsizliğin, kıdem tazminatına yönelik saldırının, antidemokratik uygulamaların, kadın cinayetleri ve cinsel istismar vakalarının yarattığı atmosferle karşılanıyor. Yurdun dört bir yanında alanlara çıkacak işçi ve emekçiler, sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri "Krizin faturasını işçi ve emekçiler değil krizin sorumluları ödesin" ve "Kıdem tazminatıma dokunma" başta olmak üzere taleplerini haykıracak.

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

Kutlamaların yer ve saatlerinin belli olduğu iller şöyle:
ADANA

Adana'da 1 Mayıs günü saat 14.00'te Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelecek yurttaşlar, Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyüyecek ve burada miting düzenlenecek.

ADIYAMAN

Adıyaman'da saat 11:00’de itfaiye önünde toplanılarak Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’na doğru yürüyüşe geçilecek. Saat 12:00’de ise Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’nda miting gerçekleştirilecek.

ANKARA

Ankara'da 1 Mayıs saat 13.00'te Tandoğan Meydanı'nda düzenlenecek mitingle kutlanacak.
ANTALYA

Antalya'da yurttaşlar, Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelerek Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecek. Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting 14.00’te başlayacak.

Alanya’da ise Kuyular Meydanı’nda başlayacak yürüyüşün ardından İskele Meydanı’nda saat 12.00'de miting yapılacak.

Kaş’ta da saat 15.00’te ilçe merkezinde kutlama düzenlenecek.

ANTEP

Antep'te 1 Mayıs saat 11.30'da Kırkayak Parkı'nda düzenlenecek mitingle kutlanacak.

BALIKESİR

Balıkesir’de 1 Mayıs’ta bu yıl, Balıkesir merkez, Bandırma, Edremit, Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde ayrı ayrı altı yerde etkinlikler düzenlenecek.

Balıkesir Merkez'de 1 Mayıs saat 10.30’da Çarşamba Pazarı'nda kutlanacak.

Edremit ilçesinde daha önceleri iki ayrı yerde yapılan etkinlikler, bu yıl Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikaların da katılımıyla tek bir alanda birlikte kutlanacak. Edremit Demokrasi Platformunun ortaklaştırdığı 1 Mayıs kutlaması vergi dairesi önünde saat 10.00’da başlayacak. Edremit’teki etkinlikte Leman Sam da bir konser verecek.

Ayvalık’ta 1 Mayıs kutlaması saat 11.00’de öğretmenevi önünde başlayacak. Kutlamada Batista grubu sahne alacak.

Diğer ilçelerdeki 1 Mayıs kutlamalarının yer ve saatleri ise şöyle:  

Burhaniye: Saat 15.30’da Eski Kütüphane önü.

Bandırma: Saat 10.30 İDO önü.

Gömeç: Saat 12.30’da Sadettin Baycan Parkı’nda toplanma

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri
BURSA

Bursa'da saat 13.00'te Eski Atatürk Stadyumu önünde bir araya gelecek işçi ve emekçiler 14.00’te Çarşamba’dan Kent Meydanı’na yürüyecek. Miting saat 15.00'te Kent Meydanı'nda gerçekleşecek.

DERSİM

Dersim'de saat 12.30'da Seyit Rıza Meydanı'nda miting düzenlenecek.
DİYARBAKIR

Diyarbakır'da miting, saat 13.00’te İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de işçi ve emekçiler, saat 13.00’te eski salı pazarında bir araya gelecek. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yapılacak.
ÇORUM

Çorum'da saat 11.00’de Pirbaba Çamlığı önünde bir araya gelen işçi ve emekçiler Saat Kulesi meydanına yürüyercek. Miting saat 12.00’de başlayacak.

EDİRNE

Edirne'de saat 11.00'de Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanacak yurttaşlar, Saraçlar'a yürüyecek.
ELAZIĞ

Elazığ’da saat 12.00'de Hozat Garajı'nda bir araya gelecek yurttaşlar, saat 13.00'te düzenlenecek miting için Perşembe Pazarı'na yürüyecek.
ESKİŞEHİR

Önceki yıllarda iki farklı programın organize edildiği Eskişehir'de bu yıl tek program düzenlenecek. Saat 10.00'da Atatürk Migros karşısında bir araya gelecek yurttaşlar, Odunpazarı Meydanı'na yürüyecek. Meydanda düzenlenecek mitingin ardından Abdal Haluk Tolga İlhan, konser verecek.
HATAY

Hatay'da İskenderun ve Antakya'da olmak üzere iki ayrı kutlama yapılacak.

İskenderun'da saat 15.00'te Evlendirme Dairesi önünde bir araya gelecek yurttaşlar, miting için sahildeki Anıt Meydanı'na yürüyecek.

Antakya'da ise saat 16.00'da Doğuş Okulları önünde toplanılacak.
İSTANBUL

İstanbul’daki 2019 1 Mayıs’ı, Bakırköy Pazar Alanında saat 12.00’de kutlanacak.

İZMİR

İzmir'in birçok ilçesinde toplanma yerlerinde bir araya gelecek işçi ve emekçiler, saat 14.00'te Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek mitinge katılacak. Dikili'de ise saat 15.00'te Ecevit Meydanı'nda etkinlik düzenlenecek.

İlçelerdeki toplanma yerleri ve saatleri şöyle:

Çiğli: Çiğli Kasaplar Meydanı, saat 10.30

Karşıyaka: Karşıyaka Belediyesi önü, saat 10.30

Bornova: Bornova Meydanı, saat 10.30

Buca: İlçede Genel-İş'e üye temizlik işçileri saat 10.00’da Heykel'de bir araya gelip Buca Belediyesi önüne yürüyecek. Saat 10.30’da belediye önünde kutlama yapılacak.

Aliağa: İlçede saat 8.30'da Petrol-iş Sendikası Aliağa Şube önünde bir araya gelecek işçi ve emekçiler, Demokrasi Meydanı'na yürüyüp burada açıklama yapacak. Saat 10.45'te ise Gündoğdu Meydanı'na hareket edilecek.

Menemen: İlçede kadınlar, saat 10.30'da Kent2 Cemevi önünde bir araya gelecek. Saat 11.00'de ise Menemen Metro önünden Gündoğdu Meydanı'na geçilecek.
KAYSERİ

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Mimar Sinan Parkı içinde yapılacak miting saat 16.00’da başlayacak.

KOCAELİ

1 Mayıs Kocaeli'de Gebze ve İzmit olmak üzere iki farklı noktada kutlanacak.

Türk-İş'in İzmit'e yaptığı çağrı nedeniyle Marmara'nın diğer illerinden de katılım beklenen miting için toplanma yeri Doğu Kışla Kapalı Pazar Alanı, toplanma saati ise 10.00. Alandan Perşembe Pazarı'na (15 Temmuz Milli İrade Meydanı) yürüyüş düzenlenecek. Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü de 1 Mayıs'ta İzmit'te olacağını duyurdu. Ayrıca CHP'nin de mitinge katılım sağlaması bekleniyor.

Gebze'de her yıl Gebze Sendikalar Birliğinin düzenlediği 1 Mayıs kutlamaları bu yıl dağılmış durumda. Ancak Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü, Gebze'de kutlama yapılması çağrısı yaptı. Emek Partisinin çağrısıyla Gebzeli işçi ve emekçiler saat 16.00'da Trafo Meydanı'nda toplanacak ve saat 17.00 itibarıyla Kent Meydanı'na yürüyecek.

 

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleriKIRKLARELİ

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde saat 11.00'de Eski Hükümet Konağı önünde toplanılacak. Miting, Kongre Meydanı'nda düzenlenecek.
MALATYA

Malatya'da saat 11.00’de Emeksiz'de alt geçit çıkışında toplanacak yurttaşlar, saat 12.00’de başlayacak miting için Emeksiz Meydanı'na yürüyecek.
MANİSA

Manisa'da saat 11.00'de Sultan önünde bir araya gelecek yurttaşlar, saat 13.00'de başlayacak miting için Cumhuriyet Meydanı'na yürüyecek.
MERSİN

Mersin'de saat 16.00'da Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nda bir araya gelinecek ve saat 17.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenlenecek.

Ayrıca Tarsus'ta da saat 14.00'te Aznakay Parkı'nda bir araya gelecek işçi ve emekçiler, miting için Cumhuriyet Meydanı'na yürüyecek.
TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde saat 13.00'te eski Carfour önünde toplanacak işçi ve emekçiler, saat 15.00'te düzenlenecek miting için Atatürk Meydanı'na yürüyecek.
VAN

Van'da saat 11.00'de Musa Anter Parkı Kültür Kavşağı'nda kutlama düzenlenmesi için başvuruda bulunuldu ancak Valilikten henüz yanıt gelmedi.
ZONGULDAK

Zonguldak'ta 1 Mayıs, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), KESK Zonguldak Şubeler Platformu ve Zonguldak'ta bulunan demokratik kitle örgütleri ile birlikte Madenci Anıtı'nda saat 14.00'te kutlanacak. 1 Mayıs mitingi öncesinde İstasyon Caddesi'nde saat 12.30 toplanılacak ve Madenci Anıtı’na yürünecek. Madenci Anıtı’ndaki 1 Mayıs kutlamasında sanatçı İlkay Akkaya konser verecek.

Çaycuma’da ise Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şubesi ve KESK Çaycuma Bileşenleri tarafından saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda 1 mayıs kutlaması yapılacak. Kutlamanın ardından Zonguldak Madenci Anıtı’ndaki 1 Mayıs kutlamasına katılım sağlanacak.

1 MAYIS GÖRSELLERİ NELERDİR?

1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri1 Mayıs Bayramı nedir? 1 Mayıs marşı | 1 Mayıs mesajları |1 Mayıs görselleri

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Aydın'da dehşet dakikalar! Hesap yüzünden çıkan kavgada, uzun namlulu silahlar çekildi!
Aydın'da dehşet dakikalar! Hesap yüzünden çıkan kavgada, uzun namlulu silahlar çekildi!
Erzincan'daki maden faciasında 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı!
Erzincan'daki maden faciasında 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı!
Canan Karatay'ı böyle hiç görmediniz! Yayınlanan gençlik fotoğrafları sosyal medyada olay oldu!
Canan Karatay'ı böyle hiç görmediniz! Yayınlanan gençlik fotoğrafları sosyal medyada olay oldu!
Son dakika! Rusya, Ukrayna'ya füze yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Son dakika! Rusya, Ukrayna'ya füze yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Çok Okunanlar
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
İsrail, İran'a yönelik havadan saldırı başlattı! İsrail'in İran'a saldırısının ardından Tahran'dan peş peşe açıklamalar geldi!
İsrail, İran'a yönelik havadan saldırı başlattı! İsrail'in İran'a saldırısının ardından Tahran'dan peş peşe açıklamalar geldi!
Polat çifti hakkında yeni gelişme! Dilan Polat ve Engin Polat'ın avukatı tahliye kararını açıkladı!
Polat çifti hakkında yeni gelişme! Dilan Polat ve Engin Polat'ın avukatı tahliye kararını açıkladı!
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…