15 Temmuz 2019 dolar ne kadar? 1 dolar kaç lira?

15 Temmuz 2019 dolar ne kadar? Dolar 15 Temmuz sabahı ilk gününde açılış yaptı. Ekonomiyi yakından takip edenler doları merak ediyor. Peki bugün dolar ne kadar? Detaylar haberimizde...

15 Temmuz 2019 dolar ne kadar? 1 dolar kaç lira?

15 Temmuz 2019 dolar ne kadar? Dolar kurunda yaşanan hareketlilik merak konusu.Peki bugün dolar ne kadar olacak? Merak edilen detaylar haberimizde...

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle yurt içinde piyasaların tatil odluğu günde dolar/TL dalgalı seyrini koruyor.

Yeni haftanın ilk iş günü dolar 5,72 TL'de işlem görüyor.

Euro/TL ise 6,45 TL seviyesinde yer alıyor.

İnfo Yatırım FX – DolarTL Yorumu

Dolar/TL İyimser Hava İle Haftaya Pozitif Başladı

Japonya’da düzenlenen G-20 zirvesi fiyatlamaları oldukça etkilerken, bu etkilenmeden TL pozitif olarak payını aldı. Bilindiği gibi S-400 konusu zaman zaman Türkiye ile Amerika arasında gerginliklere sebep oluyordu. Bu gerginliklerin üzerine Amerika kanadından gelen ‘yaptırım’ tehditleri TL üzerinde baskı oluşturuyordu. Bu gergin ortam ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G-20 zirvesine katıldı ve bu zirvede Amerika Başkanı Donald Trump ile görüştü. Yapılan ikili görüşmede oldukça samimi ve sıcak görüntüler oluşurken, görüşme ardından yapılan açıklamalar ise pozitif rüzgarların oluşmasına neden oldu. Bu görüşme ile ilgili Erdoğan; yaptırım olmayacağını Trump’tan dinlemiş olduğumuzu, bu konuya Trump’ın kendisinin açıklık getirdiğini belirtti.

Gerginliğin azaldığı düşünceleri ile TL üzerindeki baskılar bir miktar azaldı ve USDTRY paritesi yeni haftaya aşağı yönlü gapli açılış ile başladı. Cuma günü 5.78 seviyelerinde kapanış yapan parite yeni haftanın ilk iş gününe 5.73 seviyelerinde açılış yaptı. Bununla birlikte Fed’in faiz indirim yoluna gidebileceği beklentileri pariteyi aşağı yönlü destekleyen konuların arasında yer alıyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.7513 – 5.7977 – 5.8399 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.7071 – 5.6592 – 5.6394 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

15 Temmuz 2019 dolar ne kadar? 1 dolar kaç lira?

Şeker Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Trump’tan Olumlu Mesajlar… Hafta sonuna Japonya’daki G-20 toplantısı damga vururken, neredeyse tüm pariteler fiyat boşluklu açıldı. Altın fiyatları geçtiğimiz haftayı 1409 dolardan kapatırken, 11 dolarlık gap ile 1398 seviyesinden yeni haftaya başladı. EURUSD paritesi Cuma günü açıldığı seviye olan 1.1368’den kapandı. USDTRY ise Trump’ın S-400 konusunda olumlu mesajları sonrası 5.7862’den kapanış yaptığı haftanın ardından açılışı 5.7338’den gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki görüşmesi sonrası Trump, S-400 konusuna ilişkin bir soruya, “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz. Adil olmak zorundasınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı.” şeklinde yanıt verdi. Daha sonrasında ABD Başkanı Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile olan görüşmesi sonrası beklediğinden çok daha iyi geçtiğini ve ticaret müzakerelerini sürdürmek ve ek tarife uygulamamak konusunda anlaştıklarını söyledi

Merakla beklenen Erdoğan-Trump görüşmesinden sonra Trump’ın Türkiye’yi haklı gördüğünü belirtmesi TL’nin değer kazancıyla haftaya başlamasını sağladı. 5.73’ten haftaya başlayan dolar kurunda satışların devam etmesi için 5.6873 desteğinin kırılması gerekir. Bu desteğin kırılması durumunda 5.5617 bir sonraki hedef olacaktır. Alımların artması halinde ise 5.8143 direnç olarak izlenebilir.

 

Alan Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

15 Temmuz 2019 dolar ne kadar? 1 dolar kaç lira?

USDTRY… TL Üzerindeki S-400 Baskısı Azaldı… TL varlıkları üzerinde baskı yaratan S-400 gerilimine yönelik endişeler, G-20 zirvesinde ABD-Türkiye liderlerinin olumlu görüşmeleri ile ortadan kalkarken, USDTRY paritesi yeni haftaya TL’deki pozitif fiyatlamalar öncülüğünde düşüş eğilimi ile başladı. Diğer yandan global büyümedeki yavaşlama ve ticaret savaşlarının yarattığı endişe ile ekonomik aktiviteyi desteklemek adına faiz indirimine hazır olduklarını açıklayan FED’in Beyaz Saray ekonomi sözcüsünün yakın zamanda faizleri indireceğini öngördüğünü açıklaması Temmuz ayındaki faiz indirim ihtimalini yeniden kuvvetlendirdi. Söz konusu konjonktürde Dolar endeksi yukarı yönlü hareketlerinde temkinli olurken, G-20 zirvesinde ABD-Çin liderlerinin görüşmelerinin olumlu geçmesi ve ticaret müzakerelerine devam kararı alınması ile söz konusu baskının kalktığını ve toparlanma eğiliminin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Ülke risk primimizdeki düşüşün devam etmesi, mevcut durumda TL varlıklarındaki baskının azalması ile paritede TL lehine fiyatlamalar öne çıkabilir.

Türk Lirası, Dolar karşısında günü 0.35% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak Türk Lirası, Dolar karşısında orta vadeli düşüş trendi ve kısa vadeli düşüş trendi devam etmektedir. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 5.7900 ve 5.8300’de, destek seviyeleri ise 5.7600 ve 5.7200’de bulunmaktadır.

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Analizi

Dolarda Düşüşün Genişlemesini Bekliyoruz

Geçtiğimiz hafta Cuma – Cumartesi günleri Japonya’da gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesinde ABD – Çin ve ABD – Türkiye arasında gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin gelen olumlu haber akışı, gelişen ülke para birimlerinin haftaya TL öncülüğünde değer kazanımı ile başlamasını sağladı. Görüşmenin ana gündem maddelerini S-400 gerilimi ve Suriye ile Münbiç’teki son gelişmeler oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan , “Yaptırım konusunda Sayın Trump yaptığı açıklamada açıklıkla böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk.” Açıklamasında bulundu. ABD Başkanı Trump ise, “Büyük oranda ticaretle ilgili görüşme yaptık. Bunu dörde katlamayı planlıyoruz. İlişkilerimizden çok memnunuz. Askeri ticarete de başlama kararı aldık. Sizinle birlikte olmak bir onurdur.” açıklamasında bulundu.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 5.7350 seviyesi civarında hareket ediyor. Bu sabah saatlerinde gelişen ülke para birimlerinde pozitif bir seyir olduğunu ve Türk lirasının dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi konumunda olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte Cuma günü 5,7937 seviyesinden kapanan USDTRY paritesi, bu haftaya 5,7456 seviyesinden başlayarak piyasa açılışında aşağı yönlü bir fiyat boşluğu oluşturdu. Bu noktada, Türk lirasındaki pozitif ayrışmanın bu sabah saatleri itibarıyla devam ediyor olması ile birlikte kurdaki düşüş eğiliminin sürmesini ve kurun kısa vadede 5,70 seviyesine doğru düşüşünü genişletmesini beklemekteyiz.

Bugün yurt içi piyasalarda Haziran İSO/Markit PMI verileri, Mayıs perakende güven endeksleri, Haziran TİM ihracat verileri ve İTO Haziran enflasyon verileri açıklanacak. Yurt dışı piyasalarda ise; Almanya Haziran Ayı Markit İmalat PMI Endeksi, Almanya Haziran Ayı İşsizlik Oranı, Eurozone Haziran Ayı Markit İmalat PMI Endeksi, İngiltere Haziran Ayı Markit İmalat PMI Endeksi, Euro Bölgesi Mayıs Ayı İşsizlik Oranı, ABD Haziran Ayı Markit İmalat PMI Endeksi, ABD Haziran ISM İmalat PMI Endeksi ve ABD Mayıs Ayı Aylık İnşaat Harcamaları verileri takip edilecek.

Ahlatcı Yatırım – DolarTL, USD/TRY Paritesi Yorumu

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde 5 yıllık CDS risk priminde yaşanan değer kayıplarının TL varlık fiyatlamalarına olumlu yansımaları sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,7513 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. ABD’de açıklanan ekonomik veriler karmaşık bir görünüm sergilediği izlenirken, açıklanan verilerin global piyasalarda dolara etkisi sınırlı kaldı. Gün sonunda, küresel piyasalarda dolarda yaşanan kısmi toparlanma eğilimi ile birlikte kurun fiyatlamalarda günü 5,7863 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.  28-29 Haziran tarihinde Japonya’da gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi’nde, Türkiye ve ABD arasında gerçekleştirilen üst düzey görüşmeler sonrasında yapılan açıklamaların olumlu etkisinin haftanın ilk işlem gününde  TL varlık fiyatlamalarına pozitif yansımaları izleniyor. Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan İmalat PMI ve ABD’de ISM İmalat PMI verileri takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 100 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,7430 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,8000, 5,8240 ve 5,8490 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,6800, 5,6490 ve 5,6240 destek seviyeleri izlenebilir.

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru USDTRY Paritesi Yorumu

USDTL’de sakin seyir sürüyor 

USDTL kuru yeni haftaya sakin başladı. G20 Zirvesinde ABD ile Türkiye ‘nin S-400 konusu hakkında yapmış olduğu konuşma piyasalar açısından olumlu. Ancak kurda çok ciddi bir düşüşe neden olamıyor. Dolayısıyla kur hala 5.70 seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor. Hala risklerin sürmesi kurun rahatlamasını zorlaştırıyor. Bugün global piyasalarda PMI günü, açıklanacak veri kur üzerinde ciddi oynaklık yaratmayabilir. Kur için olası haber akışlarına karşı dikkatli olunmasında fayda var. 

Teknik Analiz: USDTL kuru 14 ve 50 günlük ortalamalarının altında seyrediyor. 14 günlük ortalaması 5.80 bölgesine denk geliyor. Bu direncin üzerine yükselemediği sürece yükselişinde zorlanabilir. Kurda, rahatlamanın başlaması içinse 50 haftalık ortalamasının geçtiği 5.66 seviyesinin altında kapanışlar görülmesinde fayda var. Bunu başarması durumunda aşağı yönlü eğimini güçlendirebilir. Aksi senaryoda ise geri çekilmeler bir süre daha sınırlı kalabilir. Ara destek olarak, 5.72 ve 5.70 bölgeleri takip edilebilir.  

Bu Hafta Dolar Ne Olur? Dolar Kuruna Haftalık Bakış, Ahlatcı Yatırım

24-28 Haziran haftasında, 5.72li seviyelerden başlayan kur, hafta başında yurtiçinde seçim belirsizliğin ortadan kalmasıyla beraber küresel piyasalarda gerek FED’in gerekse ECB’nin genişlemeci para politikasına yönelim eğilimleri, TL varlıklarının değer artışlarına katkı vermesine neden oldu. Öte yandan S-400/F-35 meselesinin piyasalarda hala sıcak kalması TL varlıkları için engel teşkil etmeye devam ettiği görülüyor. Fiyatlamaların seyri açısından G-20 Zirvesinde Cumhurbaşkanımızın, ABD Başkanı Trump ile görüşmesi ve sonrasında ise bu yönde yapacakları açıklamaları yakından takip edilecektir.

TCMB tarafından yayımlanan İktisadi yönelim İstatistikleri ve Reel Kesi Güven Endeksi Haziran 2019 verilerine göre, 2019 Haziran ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 3,6 puan artış ile 102,5 seviyesine yükseldi. TCMB tarafından yayımlanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Haziran 2019 verilerine göre, İlgili dönemde İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,8 puan artış ile yüzde 77,1 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksleri Haziran 2019 verilerine göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mayıs ayında 79,4 iken, Haziran ayında yüzde 7,5 oranında artarak 85,4 olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Haziran ayında yüzde 3,7 oranında yükseliş ile 93,2 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 49,8 iken, Haziran ayında yüzde 1,3 oranında artış ile 50,4 düzeyine yükseldi. TÜİK tarafından yayımlanan Ekonomik Güven Endeksi verisi Haziran ayına bir önceki aya göre yüzde 7,6 yükseliş ile 83,4 düzeyine yükseldi. TÜİK tarafından yayımlanan Dış Ticaret İstatistikleri Mayıs 2019 verilerine göre, Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Mayıs ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 12,1 artarak 15,981 milyar dolar ve ithalat yüzde 19,3 azalarak 17,819 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 76,5 azalarak 1,838 milyar dolara geriledi.

Yeni haftada Avrupa’da İmalat PMI, ABD’de ISM İmalat PMI, Türkiye’de Haziran ayı enflasyon oranı ve ABD tarım dışı istihdam gibi önemli bir veri grubu bekleniyor olacak. Ayrıca S-400 ile ilgili gelişmelerin yanı sıra ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarına dair gelişmeler de varlık fiyatlamaları açısından takip edilecek.

Teknik açıdan incelediğimizde, ters takoz formasyonun içinde hareket eden USDTRY kuru, olası geri çekilmelerin devam etmesi halinde,  Harmonik (XABCD) formasyonun “5.6820” seviyesinde oluşabileceği gözlenmekte. Belirtilen formasyonun 5,6820 seviyesinde tamamlanmasıyla birlikte yukarı yönlü hareketler görülebilir. Belirtilen senaryonun gerçekleşmesi halinde 5.82-5.85 direnç seviyeleri hedef olarak takip edilebilir. Bu bölge üzerine geçiş sağlanması durumunda 5.95 seviyesi bir sonraki hedef olarak takip edilmeli.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡