2000 Sonrası Emekli Olana intibak Zammı geliyor!

2000'den sonra emekli olana intibak zammı geliyor. İntibak Yasası’yla 2000’den önce emekli olan yaklaşık 1.9 milyon SSK ve Bağkurlu’nun aylığı 10-322 lira arasında artmıştı.

2000 Sonrası Emekli Olana intibak Zammı geliyor!

2000’den sonra emekli olanlar büyümeden pay aldıkları gerekçesiyle intibaktan yararlanamadı. Aynı prim ve yılla emekli olanların arasındaki uçurum arttı. Üstelik 2000’den sonra emekli olanların maaşı düşük.

UMUTLANDIRDI

2000 yılından önce emekli olanlar için yapılan intibak, diğer emeklileri umutlandırmıştı. Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı konuyu yargıya taşımıştı. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından haklı bulunan ancak idare mahkemesi ve Yargıtay’dan olumsuz yanıt alan Avcı’nın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun sonucu bekleniyor.

ZAM YOLU AÇILACAK

Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde bireysel başvuruyu görüşecek. Mahkeme, başvuruyu haklı bulursa 2000’den sonra emekli olanlara intibak zammı yolu açılacak. 2000’den önce emekli olanların maaşına eklenen farkın benzeri 2000’den sonra emekli olanlara eklenecek. 322 liraya varan zam gündeme gelecek.

SEYYANEN 100 LİRA...

SSK ve Bağkur emeklilerine geçen yıl 100 lira seyyanen zam yapan hükümete teşekkür eden Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, “Bu paranın 2017’de emekli olanlara verilmemesi bir eşitsizlik yaratmıştır. Bu nedenle 2017 sonrası emekli olanlara da 100 seyyanen zam verilmesini istiyoruz“ diye konuştu.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡