2018 Teravih namazı ne zaman saat kaçta? Teravih namazı nasıl kılınır kaç rekattır?

Teravih namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtı burada! Ramazana girmemize sadece saatlar kaldı. 1000 aydan daha hayırlı olan Ramazan ayını ibadetle gerçekleştirecek olan müminler, 2018 Teravih namazı ne zaman saat kaçta? Teravih namazı nasıl kılınır kaç r

2018 Teravih namazı ne zaman saat kaçta? Teravih namazı nasıl kılınır kaç rekattır?

‘Teravih namazı  ne zaman saat kaçta’ sorusunun yanıtı İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde yaşayan vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. 2018 teravih namazı vakitlerini bu başlık altında sizler için derledik.

Müslümanlar bir yandan oruç için hazırlık yaparken diğer taraftan da teravih namazlarını aksatmadan kılmanın planlarını yapıyorlar. Peki ilk teravih namazı hangi gün kılınacak. Teravih namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır? Cemaatle kılmak şart mıdır? Detaylar haberimizde.

TERAVİH NAMAZININ ÖNEMİ

Teravih, Ramazan ayı boyunca her gece kılınan bir namazdır. Kadın-erkek herkes için sünnet-i müekkededir ve İsl,m'ın şe,irindendir.

Teravih namazı, orucun değil, Ramazan'ın sünnetidir. Bu sebeble oruç tutmayan hasta ve yolculara da teravih kılmak sünnettir.

2018 Teravih namazı ne zaman?

Bu sene Ramazan ayının ilk Teravih namazı 15 Mayıs Salı akşamı kılınacak. İstanbul'da Teravih vakti 22:00'deki yatsı namazı olacakken, Ankara'da ise yatsı namazının vakti 21:39...

15 Mayıs Salı günü milyonlarca kişi teravih namazı için camileri dolup taşıracak. İstanbul'da teravih namazı vakti 22:00, Ankara'da 21:39'da kılınacak.

Teravih kaç rekattır?

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer’in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer’in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

- Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

- Namaz kıldıracak imam: "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.

- İmam'ın arkasında kılan cemaat da "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra "Allahü Ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

- Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "Sübh,neke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

- Burada imam gizlice Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, All,hümme salli ve All,hümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

- Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

- İmam gizlice Besmele'yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

- Bu son oturuşta da imam ve cemaat "Ettehiyyatü, All,hüme salli, All,hümme barik, Rabben, ,tina ve Rabbena firli" okuduktan sonra sel,m verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

 Teravih namazı

Teravih namazının vakti nedir?

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem Teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzını kılmadan vitir ve Teravih namazı kılınır ise vitir ve Teravihin yeniden kılınması gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; Teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.

Teravih namazı tek niyetle kılınabilir mi?

Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte yeniden niyet etmenin şart olup olmadığı konusunda Hanefi alimleri farklı görüşler belirtmişlerdir. Bir kısım alimler kılınan rekatların tümü temelde tek bir namaz olduğu düşüncesinden hareketle her iki veya dört rekatta selam verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğunun bulunmadığını söylemişlerdir. Bir kısmına göre ise her dört rekatta niyet etmek şarttır Çünkü her dört rekat başlı başına bir namazdır. Zira selam vermekle fiilen namazdan çıkılmış olur Bu sebeple yeniden namaza girmek için mutlaka niyet lazımdır Tercih edilen görüş de budur.

2018 Teravih namazı

Teravih namazının hükmü nedir?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan terâvih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Terâvih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.
Terâvih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Terâvih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 174).

Terâvih namazını cemaatle veya tek başına kılmanın hükmü nedir?
Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, terâvih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)’in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber terâvih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177).

 Teravih namazı nasıl kılınır kaç rekattır?

Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde Terâvih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünmüş ve ashapla istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “ne güzel bir adet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi Terâvihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın” diye dua etmiştir (el-Muttekî el-Hindî, Kenzu’l-Ummâl, XII, 576).

RAMAZAN AYINDA NELER YAPILIR?

Ramazan ayı birçok güzel amelin yapılacağı, Allah’ın rızasının kazanılacağı bir mevsim. Bu ayda Hz. Muhammed'in (S.A.V) müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var. İşte onlardan bir kaçı:

* Oruç tutmak

* Geceleri Peygamber Efendimiz’in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

* Kur’an okumak

* Namazları cemaatle kılmak

* Sahur yapmak

* İftar ettirmek

* Kadir Gecesini aramak

* Sabretmek

* İhsan ve ikramda bulunmak

* Tövbe etmek

* Cenneti istemek

* Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

* Ramazan umresi yapmak

* Açları doyurmak

2018 Teravih namazı ne zaman saat kaçta?

TERAVİH NAMAZINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

1-Teravihe başlamadan önce okunan dua:

Sübh,ne zil-mülki vel-melekût. 

Sübh,ne zi'l-ızzeti vel-azameti vel cem,li vel-cel,li vel ceberût.

Sübh,n-el melikil mevcûd. Sübh,nel melik-il ma'bûd.

Sübh,n-el melikil hayy-illezî l, yen,mü ve l, yemût.

Sübbûhun, kuddûsün, Rabbün, ve Rabb-ül mel,iketi ver-rûh.

Merhab,, merhab,, merhab, ya şehr-i Ramaz,n.

Merhab,, merhab,, merhab, y, şehr-el bereketi vel gufr,n.

Merhab,, merhab,, merhab, y, şehr-et tesbîhi vet-tehlîli vez-zikri ve til,vet-il Kur',n. Evvelühû, ,hıruhû, z,hiruhû, b,tınühû y, men l, ilahe ill,hû. (Allahümme salli al, Muhammed.)

Ramazan-ı şerif'in onbeşinden sonra, (merhab,) yazılı olan yerler (Elved,) diye okunur.

İkinci rekattan sonra selam verince (Allahümme salli al, Muhammed)

2-Teravih aralarında,her dört rekatın sonunda okunacak dua:

Allahümme salli al,, seyyidin, Muhammedin ve al, ,li seyyidin, Muhammedin biadedi külli d,in ve dev,in ve b,rik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesîr,. (Allahümme salli al, Muhammed) En son dördüncü rek'at bitince üç defa okunup üçüncüde (kesîr,n ve kesîr,) denir.

3-Teravih namazı tamamlandıktan sonra okunacak dua(Elleri açıp 3 defa):

Y, hann,n, y, menn,n, y, deyy,n, y, bürh,n,

Y, zel-fadli vel-ihs,n, nerc-ûl afve vel-gufr,n,

Vec'al-n, min utek,i şehr-i ramaz,n bi-hürmet-il Kur',n.

4-Vitr namazına başlamadan (ALLAHUMME SALLİ ALA MUHAMMED) denir.

TERAVİH NAMAZI SÜNNET Mİ FARZ MI?

Ramazan ayında kılınan Teravih namazı farz değil sünettir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed teravih namazını farz olmasın diye cemaatten ayrı olarak kılmıştır. Peygamberimizin teravih namazını nasıl kıldığını Hazreti Aişe şöyle anlatmıştır;

-"Resulullah (asm) bir gece mescidde nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı.

Sabah olunca "Resûlullah geceleyin mescidde namaz kıldı" diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz (asm) namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılacakların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescid, insanları alamayacak hale gelmişti. Ancak Peygamberimiz (asm) bu dördüncü gecede yanlarına çıkmadı.

Sabah olunca Efendimiz (asm):

-'Yaptığınızı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır' buyurdu.

 

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡