2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?- Hangi parti önde?

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken seçimler için anket şirketleri sürekli olarak kamuoyu yoklamaları yapmaya devam ediyor. Peki 2019 Yerel seçim anket sonuçları için son ankette hangi parti önde? AK Parti, CHP, MHP, İYİ parti anketlerde oyu ne kadar? İşte 2019 Yerel seçim son anket sonuçları..

2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?- Hangi parti önde?

‘2019 Yerel seçim anket sonuçlarında hangi parti önde?’ sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Yerel seçimler 31 Mart 2019'da yapılacak. İşte 2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde? sorusunun yanıtı...

2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?- Hangi parti önde?

Gezici Araştırma Şirketi’nin kurucusu Murat Gezici, son yaptıkları yerel seçim anketi sonuçlarını değerlendirdi. AK Parti’nin 81 ilde yüzde 40’ın altında olduğunu; İstanbul’u kazanmak için Kürt oylarına talip olacağını; tek başına hareket ederse 3 büyük şehirden hiçbirini alamayacağını belirtti.

RS FM’ye konuşan Murat Gezici son araştırmalarından bazı verileri de ilk kez paylaştı. “Her beş seçmenden biri ben Kürt kökenliyim diyor. Yani yüzde 20 demek bu; ve bu seçmenin en yoğun yaşadığı yer de İstanbul. İstanbul’da seçimin belirleyicisi Kürt seçmen olacak ve Kürt seçmenler ekonomik krizi diğer gruplara göre daha ağır hissediyor” diyen Murat Gezici şöyle konuştu:

Gezici yerel seçim anketi: AK Parti 81 ilde yüzde 40’ın altında

“Ekonomik sıkıntıların faturasını bu iktidara kesiyor. Türkiye genelinde 81 vilayetin hepsinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 40’ın altındadır. Konya, Kocaeli ve Kayseri gibi yerlerde bile AK Parti’nin oyu yüzde 40’ın altında.

“Üç büyük şehir için Kürt oyları gerekli”

AK Parti bu sıkıntılı süreci görüyor ama en önemli 3 il var. İstanbul, Ankara ve İzmir. AK Parti buraları MHP ile ittifak ile alabileceğini görüyor ama Kürt seçmenleri de rahatsız ettiğini görüyor.”

“AK Parti içinden de MHP’ye karşı bir tavır gelişmeye başladı”

“Kürt seçmenin bir kısmının İyi Parti’ye bir kısmının da HDP’ye oy verdiğini görüyoruz. MHP ile ittifakın, Cumhur ittifakından sonra da devam etmesi AK Parti seçmenini de rahatsız ediyordu. MHP’nin ‘devletin başı’ gibi bir görüntü vermesinden, ‘derin devlet’ gibi görünmesinden de AK Parti tabanı rahatsızdı. Kanaat önderlerinde de var bu rahatsızlık.”

Adi suçlara kısmen af konusunun Türk seçmeni için hassas bir konu olduğuna dikkat çeken Murat Gezici, hiçbir iktidarın uyuşturucu satıcılığı gibi suçlara af getirmeyi göze alamayacağını vurguladı. “Hükümet ve MHP de bir şekilde bu süreci danışıklı veya dövüşüklü ayrıldığı görüntüsü ile yönetti” dedi ve şöyle devam etti:

“AK Parti kendi başına hareket ederse üç büyük şehirden hiçbirini alamaz”

“Stratejik adım atabilecekler, ben hala gol atabileceklerini görüyorum. Çünkü AK Parti ve MHP beraber 81 ilden 70’ini alabilirler. Tabanda ittifak devam edecektir çünkü AK Parti kendi başına üç büyük ilden hiçbirini alamaz, ama MHP ile birlikte hareket ederse, ki ben hala edeceğini düşünüyorum, İzmir dahil, Eskişehir dahil pek çok sürpriz ili kazanabilirler.”

“Yeni nesil AK Parti’ye oy vermiyor”

AK Parti’nin genç tabanında MHP’ye oy kayması olduğunu da vurgulayan Murat Gezici şöyle konuştu:

“AK Parti ile yetişen nesil AK Parti’ye oy vermiyor. En büyük sorun nedir diye sorduğunuzda 3. Sırada Eğitim geliyor. Bu yüzyıldır böyle. Demek ki AK Parti bunu çözememiş. Pekçok ilde İmam Hatipler boş kalıyor. Anadolu Liselerinden Üniversitelere giriş çok düşük. Bunun faturasını yeni nesil, eğitim alamama, işsiz kalmayı iktidara kesecek.

“Milliyetçi oylar artıyor”

“Milliyetçi oylarda ciddi anlamda bir yükseliş var. Şehir merkezlerinde artıyor. Değerler üzerinde hassasiyet oluşursa, uzlaşı yaratılırsa muhalefet partileri de de ortak aday ve değer üzerinde hareket ederlerse, Kayseri gibi Mersin gibi birçok ili kazanma ihtimalleri var.”

2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?- Hangi parti önde?2019 Yerel seçim son anket sonuçlarında hangi parti önde?- Hangi parti önde?

Bu pazar seçim olsa sonuçlar nasıl çıkıyor? AK Parti'nin anketlerde oyu ne kadar?

Metropoll şirketinin 13 Ekim'de yeni anketi açıklandı. Yerel seçim çalımları devam ederken anket şirketleri de yaptığı çalışmaları paylaşıyor. Metropoll ekim ayı anketini açıkladı. Ünlü anketçi Adil Gür ise elindeki verilerle yerel seçimde hangi partinin nerede ne yapabileceğini anlattı.

Metrolpoll anketinde hangi parti ne kadar oy aldı? Hangi şehirde hangi partilerin oyu yüksek?

Metropoll ekim ayı anketini yayınladı. Buna göre bugün seçim olsa kararsızlar dağıtılmadan AK Parti'nin oy oranı yüzde 34.1... CHP yüzde 21.3, MHP yüzde 10.3, HDP yüzde 8.3, İYİ Parti yüzde 7.7 oy alabiliyor. Saadet Partisi yüzde 1.6 oy alırken, kararsızlar yüzde 4.9, 'oy vermeyeceğim' diyenler ise yüzde 5.6'da kalıyor.


Metropol'un ekim ayı anketinde kararsızlar dağıtılınca AK Parti'nin oy oranı yüzde 41, CHP'nin oy oranı yüzde 25, MHP'nin oy oranı yüzde 12, HDP'nin oy oranı yüzde 10 ve İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 9 çıkıyor.

Metropoll'ün ekim 2018 anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı yüzde 39.8... Cumhurbaşkanı'nın görev yapış tarzını onaylıyor musunuz?" sorusuna 'hayır onaylamıyorum' cevabı verenlerin oranı ise yüzde 46.2... Fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 14.0 çıktı...

Türkiye'de ekonomik kriz var mı?

Metropoll anketinde katılımcılara "Türkiye'de bir ekonomik kriz yaşandığını düşünüyor musunuz?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 80.4'ü 'evet düşünüyorum' cevabı verirken, yüzde 19.6'sı 'hayır düşünmüyorum' cevabı verdi.

Ekonomide en büyük şikayet ne?

Vatandaşların ekonomiyle ilgili en çok enflasyondan şikayet ettikleri görüldü. Ankete kalınların yüzde 46.2'si ekonomiye yönelik en büyük şikayetinin enflasyon olduğunu söylerken, yüzde 17.3'ü dövizin yükselmesi, yüzde 11.6'sı işsizlik, yüzde 8.8'i stokçuluk/fırsatçılık, yüzde 9.5'i ise ekonominin kötü yönetimi cevabını verdi.

“İstanbul'u alan Türkiye'yi alır”

Ünlü anketçi Adil Gür de yaptıkları son araştırmanın sonuçlarına göre yerel seçimlerle ilgili şu tahminlerde bulundu:

“'İstanbul'u alan Türkiye'yi alır' derler, çünkü İstanbul toplam nüfusun yüzde 20'sini barındırıyor. Türkiye'deki her 10 seçmenden 2'si İstanbul'da yaşıyor. İstanbul Türkiye'nin aynası gibidir. İstanbul'u kazanamıyorsanız zaten Türkiye'de çoğu şehri kaybetmişsiniz demektir.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de kıyasıya bir yarış olacak, her seçimde öyle oluyor. İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP nispeten daha rahat. Bu yarış olmayacak anlamına gelmemeli, kıyasıya bir yarış olursa da şaşırmamak lazım.

AK Parti ile İzmir arasında bir iletişim problemi olduğunu araştırmalarda görüyorum. Yerelde AK Parti kazanırsa İzmirliler bunun yaşam tarzlarına etkileri olacağını düşünüyorlar. Bu da AK Parti'nin İzmir'i kazanmasını zorlaştırıyor. AK Parti bu konuda İzmirli seçmenlerin yargılarını değiştirebilirse ve hizmet eksikliklerini tamamlayabileceği konusunda da ikna ederse ve bu da iyi bir adayla birleşirse yarışa ortak olunabilir diye düşünüyorum.

Türkiye'de çok partili hayat boyunca Orta Anadolu'yu alan Türkiye'yi kazanıyor. Bu benim çok dikkatimi çekti, yani Orta Anadolu'yu kaybeden Türkiye'yi kazanamıyor. AK Parti, İç Anadolu ve Karadeniz'de gücünü önemli oranda koruyor. 24 Haziran'da buralardan MHP'ye birtakım oy geçişleri oldu. Şayet güçlü ve doğru adaylarla AK Parti bu bölgelerde yola çıkarsa buralardaki gücünü korumaya devam edecektir.

AK Parti 2014'te Adana'da bir puanla, Hatay'da yarım puanla kaybetti, hatta Mersin'de bile kazanan parti ile arasında 2-3 puanlık oy farkı vardı. Antalya'yı kazandı, Aydın'da ciddi oy alıyor gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Özetle AK Parti sahillerde söylendiği gibi kötü değil. Yaklaşan yerel seçimlerde Adana, Hatay gibi illerde AK Parti oldukça iddialı. 24 Haziran seçim sonuçlarına bakarak bunu rahatlıkla söylemek mümkün.

Bu seçimin diğerlerinden farkı ne olacak?

Bu seçimde geçen seçime göre en önemli fark şu olacak: Adana'da, Mersin'de veya Aydın'da daha önceki seçimlerde olduğu gibi üçlü bir yarış mı olacak, yoksa seçmen kazanacak adaylar etrafında mı birleşecek buna bakmak lazım. İşte tam da bu nedenle tabanda ittifakı sağlayacak adayları bulup çıkarmak sahillerde çok çok önemli olacak."

14 Kasım Çarşamba günü yayınlanan son seçim anketinde hangi parti önde?

Yerel seçim tarihi yaklaşırken anket şirketleri de çalışamlarını hızlandırdı. Medipoll ‘den sonra şimdi de Optimar Araştırma şirketi seçim için yaptığı anketi açıkladı.

 Peki ankette hangi parti ne kadar oy aldı?

Son açıklanan anket Optimar Araştırma Şirketi'nin 3-4 Kasım tarihleri arasında, 27 şehirde bin 539 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı “Türkiye gündemi” araştırması oldu. Buna göre kararsızlar dağıtılmadan önceki oranlara göre AK Parti yüzde 39.6, CHP 21.4, MHP 13.2, İYİ Parti 3.2, HDP 2.1, SP 1.7, BBP 1.6, Vatan Partisi ise 0.2 çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 12.7.

Ankete katılanlar "Yerel seçimde oyunu neye göre veriyorsun?" sorusuna yüzde 59 oranında "Partime göre", yüzde 34.9 oranında ise "Beğendiğim adaya göre" yanıtını veriyor.

Yerel seçimlerde AK Parti'ye oyunu vereceğini söyleyenlerin yüzde 73.4'ü "Partimin adayına oy veririm" diyor. "Beğendiğim adaya oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 22'de kalıyor. HDP'lilerin yüzde 75'i, İYİ Parti seçmenlerinin ise yüzde 73.5'i partisinin adayına oy vereceğini söylüyor.

Cumhur İttifakı’nın sona ermesi

24 Haziran seçimlerine "cumhur ittifakı" olarak katılan AK Parti ile MHP'nin yerel seçimlerde ittifak yapmayacağı açıklanmıştı. İttifakın sona ermesini olumsuz bulanların oranı yüzde 32.7 olurken, olumlu bulanların oranı ise yüzde 45.6'ya yükseliyor.

AK Parti seçmenlerinin yüzde 39.7'si yerelde cumhur ittifakının bitmesini olumlu bulurken yüzde 42'si olumlu bulmuyor. MHP seçmenlerinde bu yüzde 42.7'yle daha yüksek bir oranda gerçekleşmiş. MHP'lilerin yüzde 35.9'u ise olumsuz buluyor.

Yüzde 60 ittifak istiyor

AK Parti ile MHP, yerel seçimlerde ittifak yapamadı ama araştırmada yerel seçimlerde ittifak yapılmasını isteyenlerin oranı yüksek çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 60.6'sı ittifak yapılmasını isterken, yüzde 26'sı hayır diyor.

AK Parti ve MHP seçmenlerinin bu soruya yanıtı ise farklı çıkıyor. AK Parti seçmeninin yüzde 72.1'i ittifak yapılmasını isterken, bu oran MHP seçmenlerinde yüzde 38.9'u buluyor. MHP seçmeninin yüzde 48.9'u yerel seçimde ittifaka olumlu bakmazken bu oran AK Parti'ye oy vereceğini beyan edenlerde yüzde 15.9'a kadar geriliyor.

Ankette 'Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna yanıt ise yüzde 47.5'le ekonomi ilk sırada çıkıyor. Ekonomiyi yüzde 17.6'yla terör, 9.7'yle işsizlik ve 8.7'yle eğitim takip ediyor" ifadesiyle devam etti.

Ankette “Türkiye'de en güvendiğiniz kurum hangisi?" sorusuna yanıt ise şöyle:

“Burada iğneyi başkalarına batırırken çuvaldızı kendimize batırmak istiyorum. İlk sırada yüzde 18.4'le Cumhurbaşkanlığı çıkıyor. Onu yüzde 13.5'le Emniyet, yüzde 8.4'le Anayasa Mahkemesi ve 7.7'yle Türk Silahlı Kuvvetleri takip ediyor. Peki medya nerede yer alıyor? Medya 0.4'lük güvenilirlik oranı ile 12'inci sırada geliyor. Yani en dipteyiz."
Adil Gür 2019 yerel seçim anketi

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür, 2019 yerel seçimlerine dair yaptıkları son anketin sonuçlarını değerlendirdi. Kazananın yüzde 47-48'lik bir oy oranıyla belirleneceğini söyleyen Gür, Ankara ve İstanbul'daki son durumu anlattı. Seçim boyunca gözlerin 3 büyükşehirde olacağı belirtilirken Adil Gür İstanbul ve Ankara için seçim anketlerine göre kimin kazanacağını belirtti.

Bir televizyon programına konuk olan A&G Araştırma Şirketi sahibi Adil Gür, Mart 2019 yerel seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Adil Gür, yaptağı açıklamada "Kazanan parti yüzde 47-48 ile kazanacak" dedi.

Yaptıkları son anketin sonuçlarını da canlı yayında paylaşan Gür, "İstanbul'da Binali Yıldırım'ın adaylığı kesin ve beklenti yüksek. İstanbul, Türkiye'nin en muhafazakar şehri ve her yıl biraz daha muhafazakarlaşıyor. Dolayısıyla Binali Yıldırım'ın kazanma olasılığı çok güçleniyor." dedi.

Gür, "CHP'de Ekrem İmamoğlu'nun adı ön planda ve kuvvetle muhtemel de aday ancak o İstanbullular tarafından tanınmayan bir isim. Muharrem İnce'nin adaylığının yeniden gündeme geleceği kanaatinde değilim." ifadelerini kullandı..

Gür, "Nitekim Sayın İnce, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci sonrasını çok kötü yönetti" şeklinde konuştu.

Ankara'da yarışın heyecanlı olacağını belirten Gür, anket sonuçlarına göre Mehmet Özhaseki'nin de Ankara'da önde gözüktüğünü dile getirdi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Promosyon savaşı büyüyor! Akbank 35 bin TL verecek
Promosyon savaşı büyüyor! Akbank 35 bin TL verecek
Kredi kampanyası başladı! Tek şart 18 yaşın üstünde olmak
Kredi kampanyası başladı! Tek şart 18 yaşın üstünde olmak
Meclisten geçti! Faturalara yüzde 25 indirim geldi
Meclisten geçti! Faturalara yüzde 25 indirim geldi
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Çok Okunanlar
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Tarım Kredi Marketleri’nde haftalık indirim başladı: Fiyatları gören marketin yolunu tuttu…
Meclisten geçti! Faturalara yüzde 25 indirim geldi
Meclisten geçti! Faturalara yüzde 25 indirim geldi
Kredi kampanyası başladı! Tek şart 18 yaşın üstünde olmak
Kredi kampanyası başladı! Tek şart 18 yaşın üstünde olmak
Promosyon savaşı büyüyor! Akbank 35 bin TL verecek
Promosyon savaşı büyüyor! Akbank 35 bin TL verecek
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…