adalar Haberleri

ADALAR'IN TARİHİ

    Batı kaynaklarında Prens Adaları olarak da bilinen Adaların,  2000 yıllık bir tarihe sahip olduğu bilinmekle beraber bunun hakkında çok az bir bilgiye sahip bulunmaktayız.
    Adalar İstanbul kuşatması sırasında Gelibolu’lu balıkçı reisi Baltaoğlu Süleyman Bey tarafından 17 Nisan 1453’te fethedilmiştir.
    Adalar, 1854  yılında kurulan İstanbul Şehremaneti’ne bağlı 7.Daire-i Belediye olarak 1861 tarihinde belediye şubesi, 1867 tarihli Vilayet Nizamnamesi ile İstanbul’un bir ilçesi konumuna gelmiştir.
    Adaların ilk Kaymakamı Mustafa Bey, Belediye Başkanı ise sonradan Sadrazam olan Küçük Said Paşa’dır.
    Adalar’da bilinen en eski tarihi yapı Büyük İskender’in komutanlarından Antigonus anısına oğlu Dimitrios Poliorkites tarafından Burgazada’da yaptırılan Antigoni kalesidir.
    Adaları Bizans döneminde din adamlarının  inziva yeri, önemli şahsiyetlerin  sürgün yeri (bunların en bilinenleri 780’de imparator VI Konstantinos’un annesi İmparatoriçe Erine ile Malazgirt Savaşında tutsak edildikten sonra serbest bırakılan Romen Diyojen) ve İmparatorların yazlık olarak kullandıklarını görüyoruz.
    Adaların yazlık mekan olarak kullanılmasının da Bizans İmparatorları tarafından başlatıldığını, 18.yy. sonlarında  İstanbul’da yaşayan Fransızların öncülüğünde bu akımın tekrar canlandığını 2. Dünya Savaşından sonra çeşitli  kesimlere mensup  zengin sınıfların tekrar adaya yöneldiğini görüyoruz


Adalar Tarihi Mekanlar


Bizans Dönemi'nde prenslerin sürgüne gönderilmesi sonucu Prens Adaları olarak anılan Adalar ilçesi, tarih boyunca önemini hep korumuş.

Adalar'da yaşanan olaylar, sokaklarda ve eserlerde birçok iz bırakmış. Birçok milletten insanın bir arada yaşadığı Adalar hoşgörünün simgesi olmuş adeta.

Büyükada'da yer alan Aya Yorgi Tepesi ve Aya Yorgi Kilisesi, Adalar ilçesinin görülmesi gereken en önemli yeri. Belli günler her dinden insan toplanıp buralarda dilek tutuyor ve dua ediyor. 5 ve 12 km.lik fayton turları bisiklet gezileri Büyükada'da yapılabilecek diğer aktiviteler. Büyükada'da 9 Rum Ortodoks, bir Ermeni, bir Latin Kilisesi ile bir Musevi Sinagogu var. Adada son derece güzel piknik alanları da mevcut.

Türk edebiyatın önemli simalarına ev sahipliği yapmış Heybeliada, büyüklük olarak ikinci sırada yer alıyor. Yemyeşil koruları, sahil ve plajları, sevimli mimarisi bu adayı popüler kılan özelliklerin başında geliyor. Heybeliada'nın M. Ö. 2500'e giden oldukça renkli bir öyküsü de mevcut.

Heybeliada'da görkemli manastırları ile ünlü, önce Ortodoks Ruhban okuluna, arından öğrencisiz ama müdürlü Rum Erkek Lisesi'ne dönüşen Aya Tiriada bunlardan biri. Aya Nikola Kilisesi ve kederli ismiyle Terk-i Dünya Manastırı diğerleri…

Adaların en küçüğü Burgazada, Sait Faik'in kalesidir adeta. Bizans dönemindeki ismi Antigone, Büyük İskender'in generallerinden birisi tarafından inşa edilen kaleden geliyor. Şimdiki ismi olan Burgaz da kale anlamına geliyor. Diğer adalara göre daha sakin olan Burgazada eni boyu 2 km.lik bir parça…