Alo Fetva artık E-Devlet'te! Peki Edevletten Fetva nasıl alınır?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılan Alo Fetva hattı, e-Devlet’e taşındı. Vatandaşlar dini sorularını, Diyanet İşleri Başkanlığı’na artık e-Devlet üzerinden soracak. Peki vatandaşlar edevletten fetva nasıl alınır?

Alo Fetva artık E-Devlet'te! Peki Edevletten Fetva nasıl alınır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bazı ilahiyatçıların toplumu ayrıştıran değerlendirmelerine karşı Diyanet’i göreve çağırmış; Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, il müftüleri ve ilahiyat fakülteleriyle bir araya gelerek, dini açıdan sahih bilginin iletişim kanallarından halka ulaşması için yapılması gerekenleri görüşmüştü.

Toplantıların ardından, telefonla arayanlara fetva verilmesi döneminin kapandığını belirten Bozdağ, soruların yazılı olarak yanıtlanacağını açıklamıştı.

Edevletten Fetva nasıl alınır?

Bu gelişmeler sonrası, Alo Fetva hattı e-Devlet’e taşındı. Yeni eklenen “Dini Soru Sor” hizmeti, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile e-Devlet altyapısı üzerinden sunuluyor. “Dini Soru Sor” bölümüne tıklayanların karşısına, “Bu hizmeti kullanarak T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na sormuş olduğunuz tüm soruları listeleyebilir, dilerseniz ‘Yeni Soru Sor’ düğmesine basarak yeni bir dini soru sorabilirsiniz” ifadesi çıkıyor.

Sayfadaki “Yeni Soru Sor” bölümüne tıklayanlar, “Kişi ve kurumları hedef alan, üçüncü şahısları ilgilendiren ve dini içerikli olmayan sorular cevaplandırılmayacaktır. Lütfen sorunuzu anlaşılır ve öz olarak belirtiniz.

2 BİN HARF SINIRI

Soru metni her soru için 2 bin harf ile sınırlandırılmıştır” uyarısıyla karşılaşıyor. Daha sonra vatandaşlardan dini soru formunu doldurmaları isteniyor. Formda, ilköğretimden doktoraya kadar sıralanan eğitim durumundan birinin seçilmesi isteniyor. Cep telefonu ve elektronik posta adresinin verilmesinin zorunlu olduğu formda; adak ve yemin, ahlak, aile hayatı, inanç, hurafeler, dinler, dua ve zikir, hac, umre, Hz. Peygamber, kadınlara özel, Kuran-ı Kerim, kurban, mezhepler, miras ve vasiyet, namaz, oruç, sosyal hayat, taharet, tasavvuf, ticari hayat, tıp ve sağlık, vakıf, yiyecek ve içecekler, zekât ve sadaka gibi ana konulardan birisinin seçilmesi talep ediliyor. Daha sonra 2 bin karakterle sınırlandırılmış dini sorunun yöneltilmesi isteniyor.

Alo Fetva artık E-Devlet'te

E-Devlet nedir, nasıl kullanılır, şifre nasıl alınır?

Tüm kamu işlemlerimizi gerçekleştirebildiğimiz E-Devlet sistemi ile zaman kaybı yaşamadan tüm işlemlerimizi tek bir şifre ile yapabilmekteyiz. E-Devlet uygulaması ve şifre ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

E-Devlet projesi gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşlarımızın devlet işlerini internet üzerinden yapabilmesini sağlayan bir projedir. Bu proje sayesinde vatandaşlarımız en kısa ve kolay ve güvenli bir şekilde devlet hizmetlerine ulaşabilmektedir. Artık her vatandaş birçok devlet işlemini online olarak ve sıra beklemeden dakikalar içerisinde kolayca yapabilmektedir. E-Devlet projesi sayesinde yapabileceğimiz işlemler; SGK hizmet dökümü, SSK prim sorgulama, Başbakanlık İletişim Merkezi olan BİMER'e sorun hissettiğimiz herhangi bir konu hakkında elektronik posta ile sorabilir, askerlik işlemlerimizi online olarak yapabilir, üniversite kaydı sorgulayabilir, ve UYAP vatandaş giriş işlemlerini çok kolay bir şekilde yapabiliriz. Özellikle UYAP adı verdiğimiz ulusal yargı ağı projesi Türk hukuk tarihi için çok önemlidir. Bu proje sayesinde vatandaşlarımız internet üzerinden hakkında açılan davaları, icra takip işlemlerini ve duruşma tarihlerini internet üzerinden öğrenebilmektedir.

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ...

E-Devlete Nasıl Giriş Yapılır?

E-Devlet işlemlerimizi gerçekleştirebileceğimiz site adresi E-Devlet'in resmi internet adresidir. Bütün E-Devlet işlemlerimizi bu siteden yapacağız. Web sayfasına girdiğimizde sağ üstte bulunan sisteme giriş butonuna tıklayacağız. Açılan sayfaya T.C. kimlik numaramız ile E-devlet şifremizi girerek sisteme girişimizi yapabiliriz. Eğer E-devlet şifreniz yoksa ilk başta şifre almanız gerekir.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Eğer E-devlet şifreniz yoksa yapmanız gereken ilk iş üzerinde T.C kimlik numaranızın bulunduğu kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesine 2 TL karşılığında E-devlet şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan hemen sonra E-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

Bu uygulama sizin yerinize başka birisinin şifre alıp adınıza E-devlet işlemlerini yapmaması için çok önemlidir. Bu yüzden sadece kimlik ibrazı ve şahsen başvuru yapılarak alınabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡