Amerika Birleşik Devletleri'nin F-35 oyunu: Dost - düşman ayrımı

Siyasi Analist Serdar Sement, Amerika Birleşik Devletleri ile yaşanan S-400 ve F-35 krizinin siyasi boyutuna dair açıklamalar yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin F-35 oyunu: Dost - düşman ayrımı

Sement, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler ve Amerika Birleşik Devletleri ile yaşanan F-35 gerilimine ilişkin değerlendirme yaptı.

Sement, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye’nin etrafındaki ülkelere çok daha iyi şartlarda F-35'ler verdiğini belirtti.

DOST/DÜŞMAN AYRIMI!

F-35'lerin dost/düşman ayrımını ABD'nin yaptığını ifade eden Sement, S-400’lerin ise bu manipülasyona açık olmadığını vurguladı. İşte, Siyasi Analist Serdar Sement’in S-400 ve F-35'lere ilişkin değerlendirmeleri... 

''DOST-DÜŞMAN AYRIMINI AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ YAPIYOR''

F-35 sürecinin en başında işlerin bu çerçevede olmadığını hatırlatan Sement, ''Herkese sahip olan bir silaha sahip olmuş durumuna düştük. Süreçler ilk başladığında böyle değildi. Resmi rakamlardan edindiğimiz verilere göre Türkiye’nin 100+10 veya 16 tane F-35’i olacak; fakat etrafımızdaki F-35’ler ise özel yazılımlarla geliştirilmiş iki yüz civarında olacak. Etrafımızda bu kadar F-35 varken, dost ve düşman ayrımını da ABD yapıyor.'' sözlerini kullandı.

SEMENT: ''TÜRKİYE'NİN BU DURUMA TAHAMMÜLÜ YOKTU''

Türkiye'nin dostunun ve düşmanının kim olduğunu hükûmetin karar vereceğini ve askerin bu kararı uygulayacağını belirten Serdar Sement, ''F-35 sistemi bu ilişkiye müdahale ediyordu. Çünkü F-35 almak, siyaset kurumunun askerin üzerindeki hâkimiyetini başka bir ülkeye havale etmekti. Çünkü F-35 bir uçağın, geminin veya füzenin dost mu düşman mı olduğuna 'Ben karar vereceğim' diyordu. Türkiye'nin bu duruma tahammülü yoktu.'' ifadelerine yer verdi. 

''F-35'LER ETRAFIMIZDAKİ ÜLKELERE BİZDEN DAHA İYİ ŞARTLARDA SATIYOR''

ABD'nin İsrail'e sattığı F-35'lerin en gelişmiş versiyon olduğuna dikkat çeken Sement, ''İsrail F-35'lerin en gelişmiş versiyonuna ulaşabilen ilk ülke. İsrail kendi bağımsız yazılımını geliştirdi. Biz geliştirdiğimizde ABD bunu kapatıyor. ABD bizim etrafımızdaki bütün ülkelere bizden daha iyi şartlarda F-35 satıyor.'' diye konuştu. 

''S-400'LER SALDIRI SİLAHI DEĞİL, SAVUNMA SİLAHIDIR''

S-400 savunma sisteminin Türkiye’nin töresine ve tarihine uygun olduğunu belirten Sement, ''S-400 ne zaman kime karşı kullanıldığı çok net olan bir silahtır. Saldırı değil savunma silahıdır, adil ve haklı savaşın silahıdır. S-400'le bir ülkeyi hedef alamazsınız, sizin üzerinize bir şey gelmeden ateşlenebilen bir silah değildir.'' dedi.

''S-400'LER BAĞIMSIZ OLARAK KULLANILABİLEN SİLAHLARDIR''

F-35'lerin ise manipülasyona açık birer silah olduğunu vurgulayan Sement, ''F-35'lerin merkezi ABD'dir. S-400'ler ise bağımsız olarak kullanılabilen birer silahtır; adil, makul ve bizim töremize uygun silahtır. İlk filonun Oğuz okuyla temsil edilmesinin de buna denk geldiğini düşünüyorum.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡