Ayder'de Dönüşüm Projesinin ilk etabı başladı!

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası'nda kaçak ve plansız yapılaşmanın önüne geçmek için planlanan kentsel dönüşüm projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimat doğrultusunda başlatıldı.

Ayder'de Dönüşüm Projesinin ilk etabı başladı!

Türkiye’nin gözbebeği Rize’deki Ayder Yaylası’nın yapılaşmasını değiştirip, yeniden turizm için cazip  hale getirmesi planlanan proje TOKİ tarafından hayata geçirilecek! Bu yıl sonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında, 1700 araçlık üzeri çimle kaplanarak dışarıdan görünmeyecek otoparkın inşası için bir şantiye kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yerinde incelemelerde bulunacağı öğrenildi. Ayder'de festival alanı olarak bilinen 20 dönümlük yeşil alana konulup çevreyi çirkinleştiren ve turistlerin para karşılığı sallandırıldığı 21 adet salıncak, geçtiğimiz eylül ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla sökülüp kaldırılarak söz konusu alan “Kesin Koruma Alanı” ilan edilmişti.

5ee45ba417aca91d80609681.jpg

İşgalleri önleyip, doğanın bozulmasını önlemek amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamulaştırma işlemlerinin devam ettiği Ayder’deki alanın yaklaşık üçte biri vatandaşla anlaşma yoluyla kamulaştırılırken, kalanı yargı yoluyla, bedel tespiti ve Hazine adına tapu tescili yapılacak.

 

Ayder'de Dönüşüm Projesinin ilk etabı başladı!

 Toplam 377 hak sahibinin bulunduğu Ayder’de 60’a yakın vatandaşla anlaşılıp, şu ana kadar toplam 6.7 milyon lira kamulaştırma bedeli ödendi. Toplam kamulaştırma bedeli için 30 milyon lira ödenmesi bekleniyor

Ayder'de Dönüşüm Projesinin ilk etabı başladı!

Ayder Projesi kapsamında, kaplıca bölgesi olarak bilinen mevcut termal otel ve çevresindeki yapılar yıkılıp yerine toplam yatırım maliyeti 415 milyon lira olan, kongre turizminin de yapılabileceği yeni termal otel, konaklama birimleri, bin 800 araçlık yeraltı otoparkı ile ‘seyir terası’ yapılacak. Ayder’in doğal dokusuna uygun olarak inşa edilecek termal otelin 72 odası, 4 adet süit oda ve 4 adet işyeri olacak. Ayrıca 5 bloktan oluşan 52 adet konaklama birimi inşa edilecek. Kaçak yapıların tümü yıkılıp, konaklama birimleri belli bir alanda toplanacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡