Bakan Koca: Türkiye'nin Vuhan'ı, İstanbul oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vaka sayısının en çok olduğu İstanbul'a ilişkin olarak, "Türkiye'nin Vuhan'ı, İstanbul oldu. Hatta İstanbul, Vuhan'a göre daha iç içe bir kent. Salgını İstanbul'da kontrol altına aldık. 3'er uzmandan oluşan ekiplerimiz 1300 araçla tüm İstanbul'u bulaşı zincirini tespit için dolaştı. Tıbbi dedektif gibi iz sürdü." dedi.

Bakan Koca: Türkiye'nin Vuhan'ı, İstanbul oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabah Gazetesinden Okan Müderrisoğlu'na koronavirüs salgınına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, salgının son durumu, okulların açılması, sokağa çıkma yasağı ve plazma tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, koronavirüs salgının ilk çıktığı Vuhan şehri ve Türkiye'de ilk vakanın tespit edildiği İstanbul'u karşılaştırarak,"Türkiye'nin Vuhan'ı, İstanbul oldu. Hatta İstanbul, Vuhan'a göre daha iç içe bir kent. Salgını İstanbul'da kontrol altına aldık. 3'er uzmandan oluşan ekiplerimiz 1300 araçla tüm İstanbul'u bulaşı zincirini tespit için dolaştı. Tıbbi dedektif gibi iz sürdü. Bu yöntemi uygulamasaydık İstanbul'da salgını kontrol altına almamız çok zor olurdu. Neden? Çünkü ilk gelen hastalar solunum desteğine ihtiyaç duyacak halde idi. Bulaşı zinciri belirlendikçe hastalar erken tanı ile tedaviye alındı ve süreç yönetilebilir düzeyde gelişti." dedi.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okulların açılmasına ilişkin olarak da açıklama yapan Bakan Koca,"Okulların ne zaman açılacağını bayram öncesi gelişmelere ve genel tabloya bakarak belirleyeceğiz. Ancak liselere ve üniversiteye giriş, sınavlarının Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda, belli kurallar ve önlemler dahilinde yapılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

RAMAZAN AYI KRİTİK BİR EŞİK

Ramazan ayının salgının kontrol edilmesi açısından kritik bir eşik olduğunu söyleyen Bakan Koca,"Henüz vaka sayısının sınırlı olduğu illerin önümüzdeki dönemde yeni odaklar haline gelmemesi için sosyal izolasyon mutlak gereklilik. Toplum sağlığı için bayramda tokalaşma, kucaklaşma olmamasını arzu ediyoruz. İnşallah bu zorlu günleri geride bıraktığımızda çifte bayram yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

PLAZMA TEDAVİSİ

Koronavirüsü atlatan kişilerden alınan plazmanın hasta olan kişiye verilmesi tedavisine ilişkin olarak konuşan Koca,"Plazma tedavisinde olumlu sonuçlar alınıyor. Fakat bir mucize değil. Henüz nihai değerlendirme yapacak kadar veri birikmiş değil." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca'nın Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 40 bin 962 test yapıldı. Bu kapsamda 3 bin 116 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 115 hasta vefat etti, 2 bin 14 hasta ise iyileşti.

Toplam test sayısı 791 bin 906, toplam vaka sayısı 101 bin 790, toplam vefat sayısı 2 bin 491, toplam yoğun bakım hasta sayısı 1816, toplam entübe hasta sayısı 982, toplam iyileşen hasta sayısı 18 bin 491 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bugün, dünden daha iyi durumdayız" değerlendirmesinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu noktaya, biri bile tesadüfen yapılmamış toplam 791 bin 906 testle geldik. Tanı konanların her birinin temaslı taraması ya yapıldı ya da devam ediyor. Alınan sonuca tedbirle destek şart. Bize güç verin."

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡