Basri Aktepe hakkında yakalama kararı çıkarıldı!

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kurucuları arasında yer alan ve MİT’e bağlı Elektronik ve Teknik İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Basri Aktepe FETÖ üyeliği gerekçesiyle meslekten ihraç edilmişti. Şimdi ise hakkında tekrar yakalama kararı çıkarıldı

Basri Aktepe hakkında yakalama kararı çıkarıldı!

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın özel haberine göre; Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kurucuları arasında yer alan ve MİT’e bağlı Elektronik ve Teknik İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaparken 'FETÖ' üyesi olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Basri Aktepe hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarıldı. Aktepe, FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 7 Kasım adli kontrol şartı ile tahliye edilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Bu itiraz 26 Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Hakkındaki tahliye kararı kaldırılan Aktepe, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı.

MOBESE kameralarının B'sinin Basri Aktepe'nin 'B'si olduğu belirtiliyordu.

 

Basri Aktepe hakkında yakalama kararı çıkarıldı!

BASRİ AKTEPE KİMDİR?

MOBESE’nin adında ‘B’ harfini temsil eden istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe, TİB’in kurucuları arasında yer almış, 2012’de MİT’e devredilen Türkiye’nin en geniş dinleme ağına sahip kurumu olan Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın başına geçmişti. 2012’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ofisinde ‘böcek’leri bulan ekibin başında da Aktepe vardı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürüttüğüFETÖ/PDY soruşturması kapsamında 129 kişiyle birlikte Basri Aktepe de gözaltına alındı. Aktepe, Emniyet’teki işlemlerinin ardından sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından da 7 Eylül’de tutuklanarak cezaevine gönderildi. Milliyet’ten Tolga Şardan’ın dünkü haberiyle tutuklandığı ortaya çıkan Basri Aktepe’nin adı Türkiye’nin yakın dönemindeki birçok önemli olayda geçiyordu. 17-25 Aralık sürecinden sonra kızağa çekilen Basri Aktepe’nin ismi, Emniyet’in 1999 yılında hazırladığı “Fetullah Gülen ve Işık Tarikatı” isimli raporda da yer alıyordu.

Basri Aktepe, Polis Akademisi’nden 1987 yılında mezun oldu. Komiser rütbesinde İstihbarat Grup Amiri olarak çalışırken 1990’da devlet bursuyla ABD’ye gitti. 1996’da FBI National Academy mezunu bir emniyet amiri olarak Türkiye’ye döndü. Emniyet İstihbarat Dairesi Bilgi İşlem Müdürü olarak atandı.

Aktepe örneğini New York’ta gördüğü kameralarla kenti izleyerek suçla mücadele yöntemini İstanbul’da da uygulamak istedi. Emniyet İstihbarat Dairesi’nde 1998’de özel bir ekip kuruldu. Bütçe sınırsızdı. Amerika’dan alınan teknik cihazlar kentin birçok yerine kuruldu. Sistemin ismi Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu yani kısacaMOBESE oldu. Basri Aktepe 2005’te Hürriyet’e verdiği bir röportajda MOBESE isminin, sistemin kurucularının baş harflerini taşıdığını açıkladı: M’si; Mustafa Hararcı, O’su; Osman Nihat Şen’i, B’si; Basri Aktepe’yi, E’si; Erim Çoban’ı, S’si; Süleyman Demirci’yi, E’si ise Erdoğan Toprakman’ı temsil ediyordu.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün 1999 yılında hazırladığı, Fetullah Gülen’in Türkiye’yi terk etmesine neden olan rapor diye anılan ‘Fetullah Gülen ve Işık Tarikatı’ raporunda Basri Aktepe’nin ismi 15. sırada yer aldı. Dönemin İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan da 2002 yılında cemaatle ilgili yürüttüğü soruşturmada Basri Aktepe’nin ismine yer verdi.

Basri Aktepe, 2005’te, MİT, Emniyet ve Jandarma’nın yaptığı telefon dinlemelerini tek bir merkezde toplayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kurulması çalışmalarında rol aldı.

2006’da o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından TİB’in Teknik Daire Başkanlığı görevine atandı. TİB; Ergenekon, Balyoz, Hrant Dink suikasti, Zirve Yayınevi katliamı gibi kritik soruşturmalarda aktif rol aldı.

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten ve çok geniş elektronik istihbarat olanakları bulunan Gölbaşı Bayrak Garnizonu’ndaki Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı 2011’de tüm teknik cihazlarıyla birlikte MİT’e devredildi. GES’in ismi MİT Elektronik ve Teknik İstihbarat (ETİ) Başkanlığı olarak değiştirildi. Kurumun başına o dönem TİB Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe atandı.

2012’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisi de dahil 3 noktada ‘böcek’ ismi verilen dinleme cihazları bulundu. Cihazları bulan MİT ekibinin başında Basri Aktepe vardı. MİT ‘böcek’lerle ilgili geniş çapta araştırma başlattı. Basri Aktepe’nin hızlı yükselişi 17-25 Aralık operasyonuyla durdu. MİT Başkanı Hakan Fidan 25 Aralık’tan sonra Basri Aktepe’yi aktif görevden alarak kızağa çekti.

Detaylar gelecek...

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡