Bedelli Askerlik Çıkıyor mu,Cumhurbaşkanı Açıkladı

Bedelli askerlik çıkıyor mu, Cumhurbaşkanı Bedelli askerlik hakında açıklamalarda bulundu. Detayları haberimizden bulabilirsiniz

Bedelli Askerlik Çıkıyor mu,Cumhurbaşkanı Açıkladı

Bedelli askerlik çıkıyor mu, Cumhurbaşkanı Bedelli askerlik için neler söyledi. Bedelli askerlik ne zaman çıkacak? En son ne zaman bedelli askerlik uygulandı.

Bedelli askerlik ile ilgili yeni gelişmeleri yakından takip edenler için tüm ayrıntıları bu haberimizde derledik. 2017 yılında bedelli askerlik çıkacak mı? Bakanlar Kurulu'ndan konu ile ilgili yeni gelişmeler var mı? soruların yanıtları haberimizde. Bedelli askerlik 2017 ile ilgili son dakika açıklama Bakanlar Kurulu'ndan bekleniyordu. Ancak kuruldan bedelli askerlikle ilgili bir açıklama gelmedi. İnternette binlerce kullanıcı 2017'de bedelli askerlik çıkacak mı sorusunun yanıtını arıyor. Sosyal medyada ise kullanıcılar 'BedelliAskerlikAçıklanıyor' etiketi altında Bakanlar Kurulu'ndan gelecek son dakika haberle ilgili paylaşımda bulunmuştu. İşte bedelli askerlik ile ilgili yeni gelişmeler.

BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI?

Geçiğimiz günlerde kabine değişikliği ile birçok bakan görevini yeni isimlere devretti. Bu isimlerden biri de İsmet Yılmaz oldu. Yılmaz makamını Nurettin Canikli’ye devretti. Bunun ardından bedelli askerlik bekleyenlerin gözleri Canikli’ye çevrildi. Vatandaşların Bakanın açıklama yapması istenilen konuların en başında bedelli askerlik konusu geliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 18 yaşını dolduran her erkek vatani görevini yapmak için askere gidiyor. Bazı kişiler geçerli sebeplerden dolayı zorunlu olan bu görevi erteleyebiliyor, hiç yapmıyor veya görev süresini kısaltabiliyorlar. Görev süresini kısaltmak isteyen vatandaşlar, istenilen şartları karşılayabiliyorlarsa belli bir ücret karşılığında bedelli askerlik uygulamasından faydalanabiliyorlar. Bedelli askerlik uygulaması, genel olarak ordunun ve devletin maddi kaynak sağlaması ve vatandaşların günlük hayatlarının sekteye uğramaması, mevcut işlerini kaybetmemeleri için çıkartılıyor. 2 ağustos’ta düzenlene Yüksek Askeri Şura sonrasında bedelli askerlik ile ilgili bir açıklama yapılması beklenildi. Fakat konuyla ilgili bir gelişme olmadı.

CUMHURBAŞKANI BEDELLİ İÇİN NELER SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorusuna yanıt verdi. Erdoğan, "şu anda bedelli askerlik gündemimizde yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

Bedelli askerlik konusunda, şu anda gündemimizde bu yok. Çünkü, şu anda ciddi manada asker kadrosunda eksilme var. Onun için biz, vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz.

Hele hele üniversite bitirmiş, bedelli askerlik bekliyor. Zaten gelip yapacağın askerlik 6 ay. Bunun da yaklaşık bir 20 günü izin; 5 ay 10 gün. Gel askerliğini yap. Askerlik bir de sana bir çok kazanım sağlıyor.

HÜKÜMETTEN BEDELLİ ASKERLİK 2017 AÇIKLAMASI

Bedelli askerlikle ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, bedelli askerliğin şu an gündemde olmadığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, CNN Türk'te katıldığı programda bedelli askerlik açıklamasında bulundu. "Bedelli askerlik için bir hazırlık olacak mı" sorusuna Kaynak, "Türkiye'nin yurtiçinde ve yurtdışında çok önemli terör operasyonları yaparken bedelli askerliğin gündeme gelmesi mümkün değil" ifadesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BAŞBAKANLA DEĞERLENDİRME YAPILIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada bedelli askerliğe ilişkin yer alan bazı ifadeleri hatırlatarak, "O sözler size mi aitti?" sorusuna Erdoğan, "Bana ait değil, ben 'Sayın Başbakan'la bir değerlendirmesi yapılır' dedim. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil." karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabinenin gündeminde bedelli yok, dedikodusu var" dedi. AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları kurucu üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın eşi Selma Yazıcı, İstanbul'da 9 Haziran'da düzenlenen AK Parti İstanbul İl Başkanlığı iftarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında geçen bir diyaloğu sosyal medya hesabından paylaşmıştı..

"BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK"

Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda bedelli askerlik için, "Gündemimizde yok" demişlerdi. Ancak bedelli askerlik, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin 'SMA hastaları için kaynak olması şartıyla' yaptığı teklif üzerine yeniden gündem olmuştu. Fakat Destici'nin bu bedelli askerlik teklifine de hükümet kanadından olumsuz yanıt gelmişti.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 18 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

BEDELLİ ASKERLİK EN SON HANGİ YIL KAÇ YAŞINA ÇIKTI?

Türkiye tarihinde toplam on kez çeşitli nedenlere bağlı olarak bedelli askerlik çıkmıştır. Son uygulamalarda; 1987’de 18.433, 1992’de 35.111 ve 1999 yılında 72.290 kişi yararlanmıştır. 1999 yılındaki uygulamanın sebebi 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı amacı taşımıştır.

2011 yılında uygulanan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen 69.073 kişi askerlik vazifesini yapmış sayılmıştır. 2 Aralık 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, 31 Aralık 1987 ve önceki tarihlerde doğanların 18.000 TL karşılığında bedelli askerlikten faydalanabileceklerini belirtmiştir. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra toplanan Bedelli Askerlik Komisyonu, bedelli askerlikten 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların yine 18.000 TL karşılığında yararlanabileceğini belirten bir karar almıştır. Bu kararın 2 Ocak 1988 ve sonraki tarihlerde doğanlara hak ihlali oluşturduğunu düşünen askerlik yükümlüleri, kararı Ocak 2015'te Anayasa Mahkemesine taşımıştır. 2014 yılında 203.824 kişi bedelliden faydalanmıştır.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Öncelikle Bedelli Askerlik; zorunlu askerlik hizmetini, devletin bedelli askerlik yapılmasına karar vereceği dönemde belirlediği ücretin ödenmesi koşuluyla askerlik hizmetinin yapılmış sayılması anlamına gelir. Bedelli askerliğe başvurabilmek için dönemsel olarak değişmekle birlikte, çeşitli yaş ve ücret şartları getirilir. Aslında yurtdışında, yasaların koyduğu alt sınır süresince yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için her zaman mevcut olan bedelli askerlik hizmeti, Türkiye içinde yaşayan asker adayları için de bu dönemlerde devreye alınır. Bedelli askerlik uygulaması, genellikle ordunun ve devletin maddi kaynak sağlaması ve bireylerin mevcut işlerini kaybetmemesini sağlamak için yapılır.

BEDELLİ ASKERLİK ÇIKARSA YAŞ SINIRI VE FİYATI KAÇ OLACAK?

Bedelli askerlik fiyatının geçmiş yıllarda belirtilen fiyattan olacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 17-20 bin arasında bir fiyat olacağı düşünülen bedelli askerlik için yaş sınır da 27 olabilir. Başvurular askerlik şubelerine, konsolosluklara ve cumhuriyet savcılıklarına şahsen yapılıyor. Başvurunuzda size üzerinde tutarın ve banka hesaplarının bulunduğu bir doküman veriliyor. Bu dokümanla ödemenizi gerçekleştirdikten sonra, bedelli askerlik tutarının tamamı veya yarısının ödendiğini gösteren biri asıl 3 nüsha dekontu teslim ettiğinizde başvurunuz tamamlanmış oluyor. Başvuruların yurt içinde askerlik şubelerine, yurt dışında konsolosluklara şahsen yapılması gerekiyor, posta ve vekaletle yapılan başvurular kabul edilmiyor.

Bedelli askerlik uygulaması son zamanlarda tekrardan kamuoyunun gündeminde. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 2 Haziran 2017’de Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, parti olarak bedelli askerliğe ilkesel olarak karşı olduklarını, ancak uygulanması durumunda da gelen kaynağın SMA hastalarının tedavisine aktarılmasını önerdiklerini ifade etmişti. Başbakan Yıldırım ise sonradan yaptığı açıklamada hükümetin gündeminde şu an için böyle bir konu olmadığını ifade etmişti.

 Son olarak konuya dahil olan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bedelli askerlik konusunun hükümetin gündeminde olmadığını, sadece dedikodu düzeyinde konuşulduğunu ifade etti. Önceki yıllardaki bedelli askerlik uygulamaları hayata geçirilirken konunun genellikle resmi olmayan demeçler seviyesinde başlayıp zaman içinde gerçeğe dönüştüğüne tanık olmuştuk. Bu vesileyle önceki bedelli askerlik uygulamalarının gerekçe ve sonuçlarını bir araya getiren bir bülten hazırlamayı uygun gördük.


1987’den Bu Yana 5 Kez Uygulandı

Bedelli askerlik ile ilgili yasal çerçeve 1111 sayılı Askerlik Kanuna göre belirleniyor. İlgili kanun ihtiyaç halinde ve gerekli şartların oluşması durumunda yükümlülerin belirlenen bedeli ödeyerek askerlik hizmetinden muaf tutulmasına olanak veriyor. Cumhuriyet tarihinde ilk bedelli askerlik uygulaması 1987 yılında gerçekleştirildi. Bugüne kadar farklı gerekçelerle 5 kez hayata geçirilen bu uygulamadan toplam 398.731 kişi faydalandı. Bedelli askerliğe olan toplam talebin yarısından fazlası 2014’teki son uygulamada gerçekleşti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Pendik’te çakarlı lüks araçlarla konvoy yapıp gündem olmuştu! O muhtar adayı açıklama yaptı
Pendik’te çakarlı lüks araçlarla konvoy yapıp gündem olmuştu! O muhtar adayı açıklama yaptı
Son dakika! CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade veriyor!
Son dakika! CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade veriyor!
Tarık Balyalı: ''Pendik hazır, biz hazırız! 31 Mart’ta birlikte başaracağız''
Tarık Balyalı: ''Pendik hazır, biz hazırız! 31 Mart’ta birlikte başaracağız''
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Çok Okunanlar
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Son dakika! Gram altın uçuşa geçti! Dolar çıkacak mı? İşte piyasalarda son durum...
Son dakika! Gram altın uçuşa geçti! Dolar çıkacak mı? İşte piyasalarda son durum...
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut ünlünün cemaatle ilişkği kesildi
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut ünlünün cemaatle ilişkği kesildi
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”