Bedenimizi bayramda bekleyen tehlikeler

Sağlığın korunmasında ve devam ettirilmesinde en etkili parametre düzenli beslenmedir. Ramazan ayı boyunca oruç ile birlikte günlük beslenme ve öğün sayısındaki değişimi takiben bayramda vücudun eski düzenine aniden geçilmesi sağlık açısından riskli bir durum oluşturuyor. Bir ay boyunca hacmi küçülen mideye yapılan baskı; nefes darlığı ve kalp krizine, tansiyon yükselmesi, barsak ve mide rahatsızlıklarına, reflü ataklarına, kan şekeri düzensizliklerine neden olabilir..

Ramazan boyunca iki ana öğüne alışan vücudun bayramın gelmesi ile birlikte aşırı kalori yüklemesine maruz kalabilir ve alınan bu kalorilerin enerjiye çevrilmediği takdirde yağ olarak depolanması kaçınılmaz olur.

Hamur işlerine dikkat!

Diyabet, hipertansiyon, kalp- damar hastalıkları, yüksek kolesterol, mide- barsak hastalıkları olanlar aşırı tatlı tüketimine dikkat etmelidir. Diyabet gibi karbonhidrat, protein, yağ ile ilişkili metabolizma hastalıkları olanların hamur işi besinlerini sınırlı tüketmeleri ve tatlıdan olabildiğince uzak durmaları gerekir. Ayrıca çay şekeri olarak bilinen glikozun kanseri besleyebildiği ve metabolizmayı kötü etkilediği akıldan çıkarılmamalıdır.

Aşırı kalori alımına dikkat!

Aşırı miktarda et ve tatlı tüketilmiş ise günün geri kalanını meyve, salata gibi düşük kalorili besinlerle geçirilmelidir. Taze sebze ve meyve tok tutma özelliğine sahiptir. Her 3 saate bir yapılan küçük öğünler, sindirim sistemini yormadan metabolizmanın hızlanmasını kolaylaştırmaktadır.

Tatlı tüketiminde porsiyona dikkat!

Baklava- kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda ne kadar tatlı tüketilebileceğine karar verirken, günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde planlama yapılmalıdır.( örn: 1 kâse sütlü tatlı veya 3 top dondurma vb )

Sıvı olarak alınan besinlerin miktarına dikkat!

Yaz aylarında meyve suları ve limonata gibi serinletici içecekler çok fazla tercih edilmemelidir. Bu tarz içeceklerin şeker oranları yüksek olması nedeniyle fazla tüketilmesi sakıncalıdır. Çok fazla çay veya kahve içiliyorsa alınan şeker miktarının en aza düşürülmesi gerekir. Özellikle yaz ayları ve ramazan sürecinde yaşanan su kaybının geri alınabilmesi için günde en az 2.5 litre su içilmelidir. ( 10 su bardağı su ) birlikte telafisi yapılmalıdır. Tüketilen diğer içeceklerin asitli olmamasına özen gösterilmelidir.
Çok fazla çay veya kahve içiliyorsa alınan şeker miktarının en aza düşürülmesi gerekir.

Fazla kafein alımına dikkat!

Çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Fazla kafein tüketmek özellikle şu sıcak günlerde yaşlı ve tansiyon hastaları için riskli olabilir.

Hayatınızın kalitesini doğru tercihleriniz belirler.

Mutlu bayramlar..

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN