Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?

Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?Ne zaman ? Faziletleri nelerdir? soruları yarın idrak edilecek olan Berat Kandili öncesi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Bizlerde sizler için bilinmesi gerekenleri derledik. İşte detaylar...

Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?

Mübarek üç aylardan Şaban ayının 15'inci gecesine denk gelen Berat Kandili  yarın vatandaşlar tarafından idrak edilecek. Bu doğrultuda bu özel gün hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?Ne zaman ? Faziletleri nelerdir? sorularını internet arama motorlarında araştırıyor. İşte detaylar...

 

 

BERAT KANDİLİ

Ramazanın müjdecisi kabul edilen Berat Kandili  25 Şubat'ta başlayan "üç aylar"ın ikincisi şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.

İslam inancına göre "berat", günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç aylardan ikinci olan Şaban Ayının 15'inci gecesi olan  Berat Kandili 7 Nisan 2020 (Salı) günü idrak edilecek.

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Berat Kandili'nin önemi bazı kaynaklarda borçlunun alacaklısına borcunu ödeyip borcundan nasıl kurtuluyorsa, Allah da Berat gecesinde kullarına o şekilde berat etmektedir şeklinde örneklendirilmiştir. Berat gecesinde hikmeti bol olan bütün işlerin ayrımına varmak mümkündür.

Ayrıca Berat Kandili'nde yapılan amellerin karşılığı Allah katında oldukça değerlidir ve karşılığını kuluna fazlasıyla vermektedir. Bu gecede Allah tüm tövbe kapılarını sonuna kadar açmakta ve bütün duaların kabul olunacağına dair bilgiler vermektedir.

Berat Kandili gecesinde Hz. Muhammed (SAV)’in de şefaatini kazanmak için bol bol salavat getirmek gerekmektedir. Çünkü Berat gecesinde Allah, Hz. Muhammed (SAV)’in şefaat yetkisini sonuna kadar aralamıştır. Berat Kandili'ni önemli kılan diğer bir ayrıntı ise, geçmiş günahların affı söz konusu olurken, dua ile de geleceğin en güzel şekilde Allah tarafından şekillendirilmesi mümkündür.

Allah-u Teala’nın bu gecede (şirk koşanlar hariç) tüm kullanın dualarını ve tövbelerini kabul ettiği belirtilir. Bu kutsal gecede el açılıp edilen dualar kabul edilir. Bazı hadislerde Allah’ın affının dışında tutulan durumlar arasında; cana kıyanlar, kul hakkı yiyenler, akraba ile bağlarını kesenler, anne – babaya saygı duymayıp asilik edenler ve sürekli içki içenler gösterilmiştir.

Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?

BERAT KANDİLİ NİÇİN KUTLANIR?

Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.Aslı "...Berâettir."

Beraat sözlükte, "bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak" demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

Ayrıca, Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir. 

Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?

BERAT KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER

Bu gecede ibadet kalıplarına dayanmadan kişinin elinden geldiğince ibadet etmesi tavsiye edilir. Bol bol Kuran-ı Kerim okunması ve kaza namazlarının kılınması tavsiye edilmektedir. Ayrıca yoksul ve yetimlerin bu gecede unutulmaması, elden geldiğinde yardımda bulunulması öğütlenmektedir.

Berat Kandili gecesinde kılınması rivayet edilen 100 rekât namaz tavsiye edilse de, bu gece için farz bir namaz olmaması nedeniyle 100 rekât namazı kılmakta zorlananların yapabilecekleri ibadetleri yapmaları daha hayırlıdır.

Kandil geceleri Müslümanların dünya işlerinden sıyrılıp ahirete yönelmeleri gerektiğini hatırlatan en değerli günlerdir. Bu kutsal gecede yoksullara yardım edilmeli, bol bol namaz kılınmalı, eş-dost, akraba aranarak hatırlanmalı, hayattan göç edip gitmiş olanlar için de dua edilip, kabirleri ziyaret edilmelidir.

Berat Kandili önemi nedir? Niçin kutlanır?

BERAT KANDİLİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

İslam aleminin en hayırlı gecelerinden biridir.

-Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan dünya semasına toptan indirildiği gecedir.

-Söz konusu yıl içerisinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

-Yine o yıl içerisinde ölecek kişilerin isimleri belirlenir.

-Herkesin amelleri Allah-ü Teala’ya arz edilir.

-Herkesin rızkı belirlenir.

-Tüm hikmetli işlerim ayrımına başlanmıştır.

-İlahi rahmet bu kutsal gecede tüm alemi kuşatmaktadır.

-Allah’ın en affedici ve bağışlayıcı olduğu gece olarak belirtilir.

-Yapılan ibadetlerden kazanılan sevaplar, normal zamanlara göre kat kat fazladır.

-Bu gecede Peygamber Efendimiz'e (SAV) tam şefaat (dünyada işlenen bazı günahların âhirette cezalandırılmasından vazgeçilmesi için talepte bulunmak, aracı olmak ve bunun için dua etmek) yetkisi verilmiştir. Peygamber Efendimiz (SAV) şefaat etmek ile ilgili olarak;

“Her peygamberin (mutlaka kabul edileceği vaad edilen) bir duası vardır. Bütün peygamberler o dualarını bu dünyada yaptılar. Ben ise duamı kıyamet günü ümmetime şefâat etmek için sakladım. Bu şefaatim inşaallah ümmetimden, Allah’a hiçbir şeyi şirk koşmadan vefat edenlere fayda verecektir.” (Müslim, Îmân, 338. Krş. Buhârî, Daavât, 1; Tevhid, 31; Müslim, İman, 86) buyurmuştur.

Kaynak: Bilgihanem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡