Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları? sorusu herkes tarafından araştırılıyor. Peki güncel dolar fiyatı nedir? 14 Mayıs Salı bugün dolar ne kadar? Dolar kaç TL? Son dakika dolar kuru fiyatları nedir? İşte dolarla ilgili merak edilenler haberimizde...

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları? sorusu herkes tarafından araştırılıyor. Peki güncel dolar fiyatı nedir? 14 Mayıs Salı bugün dolar ne kadar? Dolar kaç TL? Son dakika dolar kuru fiyatları nedir? İşte dolarla ilgili merak edilenler haberimizde...

BİR DOLAR KAÇ TL? AN İTİBARİYLE DOLAR NE KADAR?

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın hamleleri ile düşüşe geçerek 5,95 seviyelerine kadar geri çekilen Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından dün yeniden 6,10'un üzerine çıktı.

ABD-Çin arasında tansiyonun yeniden yükselmenin etkisiyle de yukarı yönlü harekete geçen dolar dünkü kapanışı 6,0594'ten yaptı.

ABD ile Çin arasında cuma günü devam eden ticaret müzakerelerinde bir sonuca ulaşılamaması ve ABD'nin 200 milyar dolar değerindeki Çin mallarına yüzde 25 gümrük tarifesi kararının yürürlüğe girmesinin ardından Çin'den beklenen misilleme dün geldi.

Çin, Haziran'dan itibaren toplam 60 milyar değerindeki ABD ürünlerine yüzde 5 ile yüzde 25 arasında gümrük vergisi getireceğini açıkladı.

Kararın etkisiyle yükselişle başlayan dolar saat: 07:50 itibariyle 6,10 seviyesine yeniden yaklaştı.

Dolar aynı dakikalarda 6,0979, Euro ise 6,8583 bandında işlem gördü.

Cuma gününü 5.98'den kapatan dolar/TL dün, Çin ile ABD arasında artan gerilim ve açıklanan cari açık verisinin etkisiyle 6.12'ye kadar yükselmişti. Piyasa kapanış saatinde 6.10 lira civarında olan dolarda akşam saatlerinde düşük hacimli piyasada önemli bir değişim yaşanmadı. Dolar bu sabah itibarıyla serbest piyasada 6.09 liradan işlem görüyor. 

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

DOLAR KURU FİYATLARINDA SON DURUM 14 MAYIS 2019 SALI

ABD'nin cuma günü Çin'den ithal ettiği 200 milyar dolarlık ürüne ek tarife getirmesine dün cevap geldi. Çin, Trump yönetiminin aldığı bu karara karşılık 60 milyar dolarlık ABD ürününe ek vergi getirdiğini açıkladı. Bu haberin üzerine dünya genelinde borsalarda yüzde 1'i aşan kayıplar yaşandı. MSCI Dünya endeksi de yüzde 2 geriledi. Analistler sadece bir günde küresel piyasalardan 1 trilyon doların çekildiğini ifade etti. 

SANAYİ ÜRETİMİ TAKİP EDİLECEK

Piyasalardan bu para çekilirken, dolar endeksinde yüzde 0.1'lik artış yaşandı. Bu yüksek bir artış olmasa da artan risk algısı Türkiye dahil gelişen piyasa varlıklarından çekilmeye neden oldu. Türk Lirası'nın yanında Güney Afrika Randı ve Rus Rublesi'nde de önemli kayıplar yaşandı. Bugün ve muhtemelen önümüzdeki haftalarda piyasalar ABD ve Çin'den gelecek haberlere kulak kesilecek. Yurt içinde ise saat 10.00'da açıklanacak büyümenin öncü verisi olarak kabul edilen Sanayi Üretim Endeksi takip edilecek. Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakanlığınca bugün iki tahvil ihalesi gerçekleştirilecek.

DOLAR NE OLUR UZMAN YORUMLARI?

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Cuma günü, Almanya basınında yer alan Türkiye’nin S-400 füze alımını gerçekleştirmeyeceğine yönelik haberler sonrasında TL dolar karşısında sert bir şekilde değer kazanırken, USDTRY paritesi 6 seviyesi altına gerileyerek 5,95’li seviyelere indi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ise söz konusu haberin doğru olmadığı ifade ederek S-400 satın alma işleminin tamamlandığını belirtti. Alman Bild tarafından ortaya atılan Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini almaktan vazgeçtiği yolundaki iddianın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun tarafından yalanlanmasına rağmen, TL’nin dolar karşısındaki kayıplarını kısmen de olsa koruduğu görülüyor. USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 5,96 seviyesi civarında seyrediyor. Küresel tarafta ise, ABD – Çin arasında iki gün süren görüşmelerden bir sonuç alınamaması ve Çin’in ABD’nin yaptırım hamlelerine gerekli karşılığı vereceklerini yinelemesinin üzerine bu sabah saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimlerinde genel bir satış eğiliminin olduğu görülüyor. Türk lirası, Cuma günkü dolar karşısında elde ettiği kazançlar ile birlikte gelişen ülke para birimleri arasında dolar karşısında değer kazanan tek para birimi konumunda. Ancak küresel risk iştahındaki zayıflığın devam etmesi ve yurt içi gelişmelere ilişkin varlığına koruyan endişeli hava ile birlikte, TL’deki kazançların kalıcı olmakta güçlük çekebileceği görüşündeyiz.

 

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru USDTRY Paritesi Yorumu

USDTL sakinleşiyor 

USDTL kuru tedirgin seyrediyor. Geçtiğimiz haftaya göre sakinleşen kur için hala net bir yönden bahsetmek zor.  Akşam saatlerinde bankaların döviz sattığına yönelik haberler var. Bununla ilgili net bir açıklama bulunmuyor. Bu haberin şimdilik kurun geri çekilmesinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Merkez Bankasının piyasayla iletişim içerisinde olması ve agresifliğin önüne geçmesi TL varlıklar açısından olumlu olsa bile yine de risk algısı hala yüksek. Aynı zamanda Türkiye ile ilgili belirsizliklerinde sürüyor olması bir süre daha kurun rahatlamasını zorlaştırabilir. Bugün için Türkiye cari işlemler dengesi açıklanacak. Verinin fiyatlamalar üzerinde etkisi sınırlı kalabilir. 

Teknik Analiz: USDTL kurunda genel görünüm yukarı yönlü eğilimini koruduğu yönünde. 22 günlük ortalama 5.92 seviyesinden geçiyor. En yakın bir diğer destek noktası ise 5.95 olarak izlenebilir. Bu destek noktaları kurun rahatlaması açısından önemli olabilir. Yukarıda ise 6.00 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. 

Dirençler: 6.00 / 6.05 / 6.15 
Destekler: 5.95 / 5.92 / 5.90

 

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Muammer Demir, Araştırma Uzmanı – DolarTL, USD/TRY Paritesi Yorumu

Haftanın son işlem gününde, TL’de yaşanan değer kazanımı ile birlikte kur fiyatlamalarında 5,9488 seviyeleri civarına varana dek geri çekilmeler gözlemlendi. Gün içerisinde, Yurtiçinde CDS risk priminde devam eden yüksek seyir TL varlık fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülse de yabancı basında yer alan S-400’ler ile ilgili resmi olmayan haber akışları sonrasında TL’de volatilitenin kısa vadede arttığı görüldü. ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi Nisan ayında piyasa beklentisi altında bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,0 düzeyinde artış gösterdi. Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Cari Denge verisi takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 6,0500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 6,0900, 6,1190 ve 6,1500 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,9240, 5,8720 ve 5,8500 destek seviyeleri izlenebilir.

Serkan İşlek, Araştırma Uzmanı, Işık FX – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

TCMB’nin Perşembe günü 1 hafta vadeli repo ihalelerini askıya aldığını açıklaması ve Zorunlu karşılıklarda ayarlamaya giderek piyasadan likidite çekmesi kur tarafında etkisini kademeli olarak gösterirken, Cuma sabaha karşı ABD ve Çin Ticaret Müzakerelerine yönelik anlaşma umuduyla Çin Yuanı öncülüğünde görülen hareketin de etkisiyle kurda 6.05 bölgesi test edildi. Gün içerisinde; gerek yurt içi, gerekse yurt dışı risk unsurlarının yanı sıra, uluslararası kurumların açıklamaları da takip edilirken, ABD’den takip edilen ekonomik verilerden; TÜFE, Çekirdek TÜFE ve Reel Kazançlar da aylık bazda görülen beklenti altı gerçekleşmeler de küresel çapta Dolar varlıklarını baskıladı. Ayrıca, akşam saatlerinde bazı yabancı basın-yayın kuruluşlarında: Türkiye’nin S400 füzelerinin alımından vazgeçeceği yönünde yeniden çıkan haberler, -her ne kadar Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yalanlansa da- kur üzerinde etkili oldu ve 5.95 seviyeleri test edildi. Bugün, yurt içi tarafta yine; siyasi ve jeopolitik risklerin durumunu öncelikli olarak takip edeceğiz. Ayrıca, Mart ayı Cari İşlemler Dengesi verisinin de takip edileceği günde; Çarşamba günü yapılacak yaklaşık 17 Milyar TL’lik itfa açısından önemli olan 12 aylık kuponsuz ve 6 ayda bir kupon ödemeli 5 yıllık TÜFE’ye endeksli devlet tahvillerinin sonuçları da izlenecek. Yurt dışı tarafta da; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risk unsurlarının kritik olacağı günün ekonomik takviminde, fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip bir veri bulunmuyor. 

Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9660, 6.0140, 6.0425, 6.0690, 6.0850
Destekler: 5.9525, 5.9280, 5.8815, 5.8440, 5.8290

 Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

İnfo Yatırım FX – DolarTL Yorumu

Dolar/TL bu sabah 5.98 civarında bekleyişini sürdürüyor

Dolar/TL, enflasyon verisi sonrası hafif yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Nisan enflasyonu aylık yüzde 1,69 ve yıllık yüzde 19,50 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Veri öncesi 5.9740’lar civarında yer alan kur saat 10:45’de 5.9765’den işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.6770 seviyesindeydi. Günün kalanında ABD tarımdışı istihdam verisi ve gece yarısı gelecek Fitch not değerlendirmesi takip edildi. ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre tarım dışı istihdam Nisan’da 263 bin arttı. Beklenti 190 bindi. İşsizlik oranı ise % 3.8’den % 3.6’ya geriledi. Verinin ardından USD/TRY tarafında ise 5,96-5,98 aralığındaki fiyatlama devam etti. TCMB, haftalık para ve banka istatistik raporunu açıkladı. Buna göre merkezin brüt döviz rezervleri son haftada 75.6 milyar dolardan 73.3 milyar dolara geriledi. Yabancı yatırımcı, geçen hafta net 204 milyon dolarlık menkul kıymet sattı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı son haftada 839 milyon dolar azalarak 180.405 milyar dolara geriledi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı aynı dönemde altın hariç 638 milyon dolar azaldı.

Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesiyle tepki yükselişi eğilimine girerek 5,50-6,00 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL’de 50 günlük HO 5,40 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 6,00-6,20 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,91 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 6,02 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

 

Şeker Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde volatilitesi oldukça düşük olan ve 5.98 direncini aşamayan Dolar/TL kuru yeni güne 5.9852 seviyesinden başladı. Türk Lirası aleyhine işlemlerin devamı durumunda kurda 6.08 direncinin test edilmesi olasıdır. Kurun 5.98 aşağısındaki fiyatlamalarında ise 5.91 ve 5.85 desteklerine kadar geri çekilmeler olabilir. 

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Alan Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

USDTRY… Haber Akışı Kaynaklı Volatilite Gözlemlenebilir… USDTRY paritesi, enflasyon verisi sonrası yukarı yönlü seyrini sürdürürken küresel piyasalarda güçlenmeye devam eden Dolar, TL’yi baskılamaya devam ediyor. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentileri aşarak Nisan ayında 263 bin (beklenti: 190 bin) artış gösterdi. Her ne kadar istihdam verisinde artış görülse de ortalama saatlik kazançlardaki düşüş Dolar endeksine bir miktar değer kaybettirse de parite üzerinde etkisinin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Yeni haftada ABD tarafında ÜFE-TÜFE verileri ve FED üyelerinin konuşmaları takip edilirken yurtiçinde ise önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. Ancak haber akışının TL üzerindeki hassasiyeti ile YSK’dan İstanbul seçimlerine yönelik yapabilecek olası açıklamalar ve ABD ile F35/S400 gündemine ilişkin görüşmeler ve açıklamalar takibimizde olacaktır. Bununla beraber Çin-ABD ticaret görüşmeleri ile ilgili gelişmeler ve haber akışı, Doları küresel bazda güçlendiren ayrı bir faktör olarak değerlendirilmelidir.

 Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Dolarda Trump Etkisi

Cuma günü ABD’den gelen zayıf ücret artışları verilerinin ardından dolar endeksi sert bir şekilde değer kaybederken, USDTRY paritesi de 5,96 seviyesi altına geriledi. Ancak yeni haftanın ilk işlem gününde, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün akşam yaptığı sosyal medya paylaşımı sonrasında gelişen ülke para birimlerinin sert satış baskılarına maruz kaldığını ve USDTRY paritesinin güne yukarı yönlü bir fiyat boşluğu ile başladığını görüyoruz. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Çini bize on aydır yüksek teknoloji alanında %25, 200 milyar dolar tutarındaki diğer mallarda ise %10’luk vergi ödüyor. Bu %10’luk dilim Cuma günü %25’e yükselecek” dedi. Son dönemde ABD’den gelen açıklamalar, Çin ile olan ticaret görüşmelerinin oldukça verimli geçtiğine ve bu hafta içerisinde ticaret konusunda anlaşmaya varılabileceğine işaret ediyordu. Cuma günü 5,9593 seviyesinden kapanan USDTRY paritesi, Trump’ın açıklamaları sonrasında yeni haftaya 5,9874 seviyesinden başladı.

USDTRY paritesi bu sabah saatlerinde 5,98 seviyesi üzerindeki seyrini sürdürüyor. Küresel risk iştahındaki düşüş ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinin bu sabah saatlerinde satış baskılarına maruz kaldığı görülüyor. Yurt dışı piyasalarda Trump’ın kararında nedeniyle riskli varlıklar değer kaybederken, yurt içi piyasalarda ise gözler YSK’nın İstanbul seçimlerine yönelik kararında olacak.

Bu noktada, gerek yurt içi gerekse de yurt dışı gündemin TL üzerine baskı yaratıyor olması ile birlikte USDTRY paritesinin kısa vadede 5,95 seviyesi üzerindeki seyrini korumasını beklemekteyiz. Bu noktada kurun 6 seviyesini aşması durumunda yükseliş hareketinin hızlanabileceğini belirtmekte fayda var. Bugün yurt içi piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmazken, gözler YSK kararında olacak. Yurt dışı piyasalarda ise Euro Bölgesi ve Almanya’dan gelecek olan PMI verileri ile Euro Bölgesi Perakende Satışlar verileri yakından takip edilecek.

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru USDTRY Paritesi Yorumu

YSK’dan açıklamalar gelebilir, USDTL tedirgin 

USDTL kuru yeni haftaya 5.95 seviyesinin üzerindeki seyirle başladı. Bugün YSK’nin İstanbul seçimine yönelik kararını vermesi bekleniyor. Bugün gelmezse bu karar çarşamba gününe kadar verilebilir. Kısacası İstanbul seçimine yönelik belirsizliğin sürüyor olması TL varlıklar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Cuma günü Fitch Türkiye’nin kredi notunda ve görünümünde değişikliğe gitmedi. Yaptığı açıklamalar ise sürpriz olmadığı için kur üzerinde yeni bir harekete neden olmadı. Dışarıda ise piyasalar, ABD Başkanı D. Trump Çin ‘in ithalatına yönelik tarifeleri artırma tehdidini olumsuz fiyatlıyor. Bu hafta her iki ülke arasında ticaret görüşmeleri yapılacak. Ancak öncesinde Trump tarafından gelen bu açıklama piyasaların kafasını karıştırdı. Son dönemde, sözlü yönlendirme ile piyasalara iyimser algı veren liderler şimdilik algının biraz bozulmasına neden oldu. Dolayısıyla bu hafta bu haber akışları da önemli olabilir. ABD ve Çin arasındaki bu gelişme nedeniyle yeni haftaya gelişmekte olan ülke piyasaları da huzursuz başladı bu durumda kurun yukarı yönde hareketine neden oluyor. 

Teknik Analiz: USDTL kurunda 5.95 seviyesinin üzerinde seyir kurun 6.00 seviyesine doğru hareketini tetiklemeye devam ediyor. Olası geri çekilmelerde 5.90 seviyesinin altında 5.80-5.90 aralığı gündeme gelebilir. Kurda bir süre daha geri çekilmeler sınırlı kalabilir. 

Dirençler: 6.00 / 6.02 / 6.05
Destekler: 5.92 / 5.90 / 5.85

 

Muammer Demir, Araştırma Uzmanı – DolarTL, USD/TRY Paritesi Yorumu

Dün, TCMB gerçekleştirdiği 2019 yılı Nisan ayı toplantısı sonrasında yayımlanan faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında piyasa beklentisine paralel değişikliğe gitmedi ve yüzde 24,00 düzeyinde korudu. Yayımlanan karar metninde,  bir önceki toplantı sonrasında yayımlanan karar metnine göre ‘ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir’ ifadesinin metinden çıkarılması piyasalarda bankanın sözel yönlendirmede değişikliğe gidebileceğine dair algılanması sonrasında kısa vadede TL varlıklarda oynaklığın arttığı görülürken, kurun fiyatlamalarda 5,9798 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi dolarda sınırlı değer kazanımlarını destekledi. Bugün, ABD’de açıklanacak olan GSYH verisi takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun ara destek seviyesi olan 5,8700 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 6,0000 6,0300 ve 6,0700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,8490, 5,8050 ve 5,7800 destek seviyeleri izlenebilir.

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Serkan İşlek, Araştırma Uzmanı, Işık FX – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dün, kur tarafında bir yandan; yurt içi jeopolitik ve siyasi riskler yine takip edilirken, diğer yandan ise gözler; TCMB’nin PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısındaydı. Toplantı sonucunda açıklanan karar metninde: Politika Faizi sabit bırakılırken, 150 Bp’lık simetrik uygulama gereği diğer faiz oranlarının tamamı da(Gecelik Borç Alma-Borç Verme Faizleri ve Geç Likidite Penceresi Borç Alma-Borç Verme Faizleri) sabit bırakılmış oldu. Karar metninde; “ihtiyaç halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği” yönündeki ifadenin yer aldığı cümlenin daha yumuşak bir cümle ile değiştirilmesi ise faiz indirimi hazırlığı olarak algı buldu ve kurda TL üzerinde baskıya neden oldu. Dün ayrıca, İran yaptırımları meselesinin yanı sıra; Arjantin kaynaklı Emerging Markets (Gelişen Ülkeler) bulaşıcılık etkisi de, yurtiçi jeopolitik ve siyasi risklere dair belirsizliklerin devamı ile birlikte kurdaki fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Yurt dışı tarafta da; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmelerin izlendiği günde, ABD’den takip edilen Dayanıklı Mal Siparişleri ve İşsizlik Maaşı Başvuruları ise bir miktar oynaklıklara neden oldu.

Yeni günde, yurt içi tarafta; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra, Gelişen Ülkelerin durumu, İran yaptırımları konusu ve dünkü TCMB kararları sonrası uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar da dikkatle takip edilecek. Yurt dışı tarafta da sistematik risk unsurlarının takip edileceği günün, kur üzerinde oynaklıklara neden olabilecek önemli dataları ise; ABD’de açıklanacak olan 1.Çeyrek GSYİH Değişimi ve Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksleri olacak.

Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9525, 5.9660, 6.0140, 6.0425, 6.0690
Destekler: 5.9280, 5.8815, 5.8440, 5.8290, 5.8000

 
TCMB Faiz Kararını Açıkladı 25.04.2019
Merkez Bankası politika faizini yüzde 24’te sabit tuttuğunu açıkladı. Ortalama piyasa beklentisi de TCMB’nin faizi sabit tutması yönünde idi.

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?
 

Financial Times, Döviz Rezervlerindeki Toparlanmaya Saldırdı 19.04.2019

Financial Times gazetesinde çıkan ve Türkiye’nin döviz rezervlerindeki toparlanmanın bankalarla yapılan swap işlemlerinden kaynaklandığını iddia eden haber sonrasında Türk lirasında değer kaybı görüldü. Oysa Merkez Bankası seçimler öncesinde TL’ye yapılan dış saldırı sırasında bir hafta süreyle döviz depo ihalesi açmamıştı ve döviz rezervlerinde artış beklenen bir durumdu. Londra swap piyasası üzerinde yapılan müdahalede Merkez Bankası swap oranlarını yükseltmiş ve saldırıyı yapan kurumlar büyük zararlar yazmışlardı.

İş Yatırım Financial Times Yorumu ile İlgili Yazdı: Financial Times gazetesinin Merkez Bankası’nın net rezervlerinin bankalarla swap işlemleri dolayısıyla gerçekte olduğundan 12 milyar daha fazla göründüğü iddiası üzerine Türkiye varlıklarında gelişmekte olan piyasalara göre daha sert kayıplar görülüyor.

Bizim yaptığımız hesaplamalar Merkez Bankası’nın açıkladığı IMF tanımlı net döviz rezervi rakamının bankalarla yapılan swap işlemlerinden etkilenmediğine işaret ediyor. Bu anlamda Financial Times tarafından yapılan hesaplamayı doğru bulmuyoruz.

 

18.04.2019 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Noor Capital – Dolar Kuru USDTRY Yorumu
5 yıllık CDS 426 baz puanna geriledi. İstanbul seçimlerine ilişkin kesin sonuçlar açıklanırsa TL’de değer kazanımı devam edebilir. Teknik olarak piyasa kısa vadede konsolidasyon eğilimi izliyor. 5,79 üzerinde tutunma devam ederse yıl içi zirve seviyesi 5,8448 test edilebilir. Ralli için 5,8448-5,8788 kırılması gerekecektir. 5,8788 çok kritik bir direnç. 5,79 altında 5,70 önemli bir ara detsek. Gelişmeler belirsizliği azaltırsa 5,70 altına kırılım görebiliriz. 

Destek: 5.7900 / 5.7300 / 5.6600
Direnç : 5.8448 / 5.8788 / 6.0157

Bir dolar kaç TL? 14 Mayıs Salı dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Türkiye, ABD’den AIM-9X füzesi alacak… Enver Erkan 17.04.2019

Türkiye, ABD dış askeri satış programının bir parçası olarak AIM-9X Block II füzesi alacak olan birkaç yabancı ülke arasında gösteriliyor. Türkiye’nin bu programın içinde görünmesi haberi tam da, Pentagon’un Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye F-35 parça teslimatını sonlandıracağına dair haberlerin olduğu bir ortamda geldi. Bu noktada söz konusu üç haberin aynı zaman diliminde gelmesi piyasalarda olumlu karşılanmış görünüyor:

Bakan Albayrak’ın Trump ile Beyaz Saray’da S-400 konusunu da kapsayan bir görüşme gerçekleştirmesi ve bu görüşmenin olumlu bir havada geçmesi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, Patriot sürecinin devam ettiğine ve ABD Kongresi S-400 yaptırım kararı alsa bile Trump’ın Türkiye’ye muafiyet uygulayabileceğine dair açıklaması
Pentagon’un Türkiye’yi AIM-9X füzeleri alacak ülkeler arasında göstermesi
USDTRY, an itibariyle 5,7350 seviyesi altına geriledi. 

 

Merkez Bankası Para Politikasında Normalleşmeye Geri Döndü – 09.04.2019

Dün Merkez Bankası haftalık repo ihalesi açarak para politikasında normalleşmeye geri döndü. İhaleden önce de TCMB yerel bankalarla yaptığı swap işlemlerinde TL faiz oranını %25,5’ten %24’e çekmişti. TCMB’nin haftalık repo ihalesi ile %24’ten fonlamaya geçmesi ile birlikte Cuma gününe kadar ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti kademeli olarak %25,5’ten %24’e gerileyecek.

 
 

USDTRY, S&P açıklamaları etkisiyle 5,60 altına geriledi… Enver Erkan 04.04.2019
USDTRY, terminallere düşen güncel haberlerin pozitif etkisiyle 5,60 altına gerilerken XBANK’ın %4,5 yukarıda olduğunu görüyoruz. TRY %0,4 değer kazancıyla günlük bazda en iyi performans gösteren EM para birimi…

EBRD ve IFC’nin Türk bankalarının kötü kredilerinde yatırım yapma niyetleri bulunuyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaşanan kur hareketinin ertesinde özel şirketlerin FX kredilerini ödemekte zorlanmaları bankaların aktif kalitesinde bozulmaya neden olmuş, tahsili gecikmiş alacaklar ve Stage 2 kredilerde artış görülmüştü. BDDK’nın güncel sektör verileri NPL oranının %6’lara çıkabileceğini gösteriyor. XBANK’ın da %4,5 pozitif olarak fiyatladığı hareketi TRY hareketinde öncelikli pozitif katalist olarak görüyoruz.

S&P açıklamalarında da; interaktif konferansa katılan yatırımcıların çoğunun Türkiye’nin bir IMF programına ihtiyacı olmayacağını düşündükleri belirtiliyor. Bunun ön şartı olarak da Türkiye’nin iyi bir reform programı uygulaması ve bankalarını yeniden finansa etmesi gösteriliyor.

Not: S&P haberi ile ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz.

 

Muammer Demir, Araştırma Uzmanı – DolarTL, USD/TRY Paritesi Yorumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan rapora göre; 2019 yılı Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,69 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,50 ile piyasa beklentisinin altında artış gösterdi. ABD’de açıklanan TDİ verisi Nisan ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Ortalama Saatlik Kazançlar verisinde ivme kaybı yaşandığı görülüyor. Aynı dönem ABD’de İşsizlik Oranı verisi ise beklentilerin altında gerçekleşti. Açıklanan veriler sonrasında dolarda kısa vadede oynaklığın arttığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun ara destek seviyesi olan 5,9500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 6,0240 6,0490 ve 6,0700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,9300, 5,9000 ve 5,8700 destek seviyeleri izlenebilir.

 

 

Serkan İşlek, Araştırma Uzmanı, Işık FX – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Geçtiğimiz Cuma günü yurtiçinden gelen enflasyon(TÜFE ve YİÜFE) dataları kur tarafında oynaklıklara neden oldu. Manşet Enlfasyon(TÜFE)’da baz etkisi nedeniyle senelik olarak son 8 ayın en iyi gerçekleşmesinin görülmesi ile kurda görülen TL lehine işlemler, son zamanlarda risk artışları ile beklentilerin ötelendiği “TCMB’nin faiz indirimi”nin ilk toplantıda(12 Haziran) yapılabilme ihtimalini canlandırarak geçici kaldı ve kurda yeniden yukarı yönlü ataklar oluştu. Keza, TÜFE’de senelik bazda görülen düşüşe karşın YİÜFE(Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) tarafında senelik bazda yüzde 30’ların üzerine(yüzde 30.12) çıkılarak YİÜFE-TÜFE makasının da yüzde 10.62 seviyelerine çıkması da kötü senaryoda TÜFE’de ilerleyen aylarda mevsimsel etkilerle birlikte geçişkenliğe neden olarak yeniden bozulmaları beraberinde getirebileceği beklentilerini canlı tutarak TL aleyhine fiyatlamalara neden oldu.

Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Ftich’in yapacağı not ve görünüm değerlendirmesi, İstanbul yerel seçimlerinin sonuçlarına dair devam eden süreç ve James Jeffrey’in Türkiye ziyaretine karşın halen belirsizliklerin devam ettiği S400-F35 ikilemine dair gelen açıklamalar da kurda kısmi oynaklıklara neden olan unsurlardandı. Yurt dışı kaynaklı risklerin durumunun da izlendiği günün ABD’de açıklanan önemli datalarında ise; Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, Ortalama Saatlik Kazançlar dataları ise aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında kaldı. Yeni haftanın ilk gününe; ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşlarını yeniden tırmandıracak bazı açıklamalarının etkisiyle Dolar lehine gapli işlemler ile başladık.


Gün boyunda yurt dışı tarafta kurda etkili olabilecek gelişmeleri; majör merkez bankalarının ileriye dönük politika hamlelerine dair öngörüler, Brexit, Ticaret Savaşları ve jeopolitik riskler ile gelişen ülkelerin durumu olarak sayabiliriz. Kur açısından yurt içi tarafta ise; jeopolitik ve siyasi risklerin(özellikle de İstanbul seçimlerinin sonuçlarına dair YSK’dan gelebilecek açıklamalar) durumunu ve ekonomiye dair hükumet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamaları takipte olacağız. Ayrıca, TCMB tarafından açıklanacak olan Reel Efektif Döviz Kuru ve Bankalararası Para Piyasası İstatistikleri de ileriye dönük öngörüler açısından önem arz edecek. 

Teknik Seviyeler;
Dirençler: 6.0140, 6.0425, 6.0690, 6.0850, 6.1030
Destekler: 5.9660, 5.9525, 5.9280, 5.8815, 5.8440

 
Dolar Kurunda Ne Oldu? Dolar Neden Yükseldi ve Düştü?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK 2018 Ağustos’ta bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları döviz swapları ile swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemleri ve forward, opsiyon ve benzeri türev işlemlerini bankaların özkaynaklarının %50’si ile sınırlamış, Eylül’de sınırı %25’e çekmişti.

BDDK, yurt dışında TL borçlanılıp bununla dolar satın alınarak TL aleyhine spekülasyon yapılmasını ve bu şekilde TL üzerinde değer kaybetme yönünde baskı oluşturulmasını önlemek için yurt içi bankalara Londra’da TL borç verip döviz borçlanma sınırı getirmişti.

Bir süre sonra kur görece istikrar kazanınca Londra’daki swap piyasası da gevşedi ve faizler Merkez Bankası kontrolündeki BIST repo pazarındakinin birkaç puan altına geriledi. Bu durumu gören başta JP Morgan olmak üzere bazı bankalar yeni bir arbitraj modeli geliştirdi. Mekanizma şöyle işliyordu:

Bankalar ellerindeki TL’yi Londra’da swap işlemi ile USD’ye çeviriyor, sonra bu dövizi TCMB’nın rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) aracılığı ile munzam karşılıklarını azaltmada kullanıyor böylelikle TL’yi TCMB’nin faizinden daha düşük maliyetle kullanmış oluyorlardı.

Piyasalara korku veren bir takım aktörler iç piyasadaki yerleşiklerin döviz almalarını sağlarken, Cuma günkü hareketi gören bazı piyasa aktörleri dolar kurunun Ağustos’taki gibi kopup gideceği şeklinde yanlış bir öngörüde bulundular ve ciddi miktarda açığa TL sattılar. Beklentileri kurun önlenemez şekilde yükseleceğiydi.

Bu varsayımları USDTRY’nin, aldıkları USD’yi satarak hem TL borçlarının ana parasını hem de faizini ödedikten sonra ellerinde hâlâ para kalmasına yetecek kadar yükselmesi ve böylelikle hem kuru yükseltmek hem de bundan kazanç elde etmekti. Ama bugün varsayım gerçekleşmeyince açık pozisyonlarını kapatmak için TL talep etmek zorunda kaldılar.

Oysa Londra’daki TL piyasasının likiditesi çok azalmıştı, bankalar oraya likidite sağlayamıyordu yani Londra piyasasında Türk Lirası yoktu. Bu şartlar altında sığ piyasada spekülatif pozisyon kapatmak için TL’ye oluşan talep ortalama %20’lerde seyreden gecelik swap faizlerinin %80-90 hatta daha sonra daha da yüksek seviyelere fırlamasına neden oldu.

Tabii bunda Merkez Bankası’nın para piyasasını fonlama maliyetini %29’a çıkararak yurt içi TL likidite maliyetini artırması da rol oynamıştır. Bu gelişmeyi doğru analiz edemeyen ve Londra TL piyasasının likiditesiz, sığ bir piyasa olduğunu dikkate almayanlar endişeye kapıldı.

Gecelik swap faiz oranlarındaki yükselişi 2001 krizindeki astronomik faiz artışına atıfta bulunarak yorumlayanlar veya bu faizin Türkiye’deki şirketlere ve bankalara zarar vereceğini düşünerek panik psikolojisi yaşayanlar oldu. Oysa bu faiz sadece sığ piyasadaki teorik bir faizdir.

Bu saldırının önüne geçen Merkez Bankası Türk Lirasını korumuş ve yasal görev tanımı dahilinde devalüasyon sonucu oluşacak enflasyona geçit vermeyerek fiyat istikrarını sağlamış oldu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Borcu olana 200 bin lira müjdesi! Borç kapatma kredisinde şartlar kaldırıldı
Borcu olana 200 bin lira müjdesi! Borç kapatma kredisinde şartlar kaldırıldı
Savcı, Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunun 9’uncu yıl dönümünde İstanbul Adalet Sarayında tören düzenlendi
Savcı, Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunun 9’uncu yıl dönümünde İstanbul Adalet Sarayında tören düzenlendi
12 yaşındaki çocuğu taciz ettiği iddia edilen şahısa işte böyle meydan dayağı attılar!
12 yaşındaki çocuğu taciz ettiği iddia edilen şahısa işte böyle meydan dayağı attılar!
Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, hakkında yeni gelişme!
Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, hakkında yeni gelişme!
Çok Okunanlar
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
28 Mart 2024 Perşembe günlük Burç Yorumları |Bugün burç yorumları nasıl?.
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
PENDEF'in memleketleri buluşturan geleneksel iftar programına yoğun katılım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında emeklilere müjde verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında emeklilere müjde verdi!
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut Ünlü'nün cemaatle ilişkği kesildi
İsmail ağa cemaati resmi siteden duyurdu! (Cübbeli Ahmet hoca} Ahmet Mahmut Ünlü'nün cemaatle ilişkği kesildi
Yorumlananlar
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Bedavadan biraz daha pahalı uçak bileti! Ajet uçak bileti kampanyası
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Emekli 25 martta bayram yapacak! O banka promosyonu iki katına çıkardı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Fahrettin Koca açıkladı
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”
Büyük İstanbul Miting’inde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan zehir zemberek sözler: “İstanbul 30 yıl geriye gitti”