Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları? sorusu herkes tarafından araştırılıyor. Peki güncel dolar fiyatı nedir? 30 Nisan Salı bugün dolar ne kadar? Dolar kaç TL? Son dakika dolar kuru fiyatları nedir? İşte dolarla ilgili merak edilenler haberimizde...

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları? sorusu herkes tarafından araştırılıyor. Peki güncel dolar fiyatı nedir? 30 Nisan Salı bugün dolar ne kadar? Dolar kaç TL? Son dakika dolar kuru fiyatları nedir? İşte dolarla ilgili merak edilenler haberimizde...

BİR DOLAR KAÇ TL? AN İTİBARİYLE DOLAR NE KADAR?

Bankacılar metin değişikliklerini para politikasında "ek sıkılaştırma ihtimalinin azaldığı" ve "faiz indirim ihtimalinin arttığı" şeklinde yorumladılar ancak kesin fikir sahibi olmak için TCMB'nin bugünkü enflasyon raporu toplantısında yapacağı açıklamaları bekliyor.

Bununla birlikte, TCMB'nin bir süredir piyasalarda endişelere neden olan döviz rezervleri konusunda da bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

30 nisan günü dolar kuru 5.95 üzerinde başladı. Şuan itibariyle dolar kuru 5,97'de.

Analistlerin bugün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunacağı raporda Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini kurdaki artış ve petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bir miktar yukarı çekmesi de ihtimal dahilinde. 

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Dolar/TL'nin  seviye olarak sıkıştığını belirten analistler, yurtdışında da Fed toplantısı ve hem içeride hem de dışarı açıklanacak veriler nedeniyle haber akışının yoğun olduğunu belirterek kurda hareket olabileceği de bir başka görüş. 

Enflasyon raporunun yanı sıra bu hafta Mart ayı enflasyon verisi, YSK'nın İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesi ve Cuma günü de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in de raporunu yayınlaması bekleniyor.

S-400 konusuyla ilgili gelişmeler de piyasanın takibinde.

DOLAR NE OLUR UZMAN YORUMLARI?

Ziraat Yatırım – DolarTL Paritesi Dolar Kuru Yorumu

Bu hafta sert bir yükseliş kaydederek Gelişmekte Olan Ülke varlıklarına da baskı yapan Dolar endeksi (DXY) haftanın son işlem gününde 98 seviyesinin hafif üzerinde kalarak dirençli durmaya devam ediyor. Bugünkü ajandada yer alan ve öğleden sonra ABD’de açıklanacak birinci çeyrek büyüme verisi önemli. Ekonomik görünümün fiyatlamalarda baskın olduğu ortamda iyi bir veri Dolar’da güçlenmenin devamı ve GOÜ varlıklarında kısmi baskının sürmesiyle sonuçlanabilir. ABD’de çeyreklik bazda büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde %2,1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. TL tarafına baktığımızda ise, dün TCMB’nin kararı kur üzerinde etkili oldu. Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini beklentiler doğrultusunda %24 seviyesinde sabit bıraktı.

Diğer yandan, Merkez Bankası’nın, ilave parasal sıkılaştırma yapılacağına dair ifadeyi çıkarması kurda oynaklığa yol açtı. TL dün %0,9 oranında değer kaybetti. Merkez Bankası faiz kararı ardından dikkatler 30 Nisan’daki yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarında olacak. Son olarak dün 5,9275 seviyesinden kapatan ve bu sabah bu seviyenin üzerinde seyreden kurda teknik seviyelere baktığımızda, yukarıda 6,00 ve 6,0350 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 5,89 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında 5,85 bir sonraki destek konumunda.

 

Anadolu Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Bu sabah işlemler 5,93-5,97 bandından geçmekte…
TCMB faizde piyasa beklentileri paralelinde faizde değişiklik yapmazken yaptığı açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik cümleyi çıkardı. İhtiyaç halinde ilave sıkılaştırmanın yapılabileceğine ilişkin cümleyi çıkartması TCMB’nin bundan sonra faiz artırımı yapmayacağı, buna karşılık faizz indirimi yeri olduğu takdirde faiz indirimine işaret etmesi yükselen kur ortamında TL’de satışların yaşanmasına yol açarken USD/TL’de 5,9808’in görülmesine yol açtı. Dünü 5,9275’den kapatan kurda bu sabahki işlemler 5,93-5,97 bandından gerçekleşmekte.
Şimdi 5,90 üzerinde görünümü TL açısından negatif bulmaya devam ederken 5,98-6,00 direnç bölgesini izliyoruz. 6,00’nın üzerindeki seyirlerin TL’de satışları artırarak 6,15-6,20 bandına doğru tetiklenmeyi beraberinde getirebilir. 

Son Fiyat : 5,9526
Destekler : 5,9300-5,9000-5,8800
Dirençler : 5,9800-6,0000-6,0500

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?
Sevgül Yırtar Düzgün, Araştırma Müdürü, Piramit Menkul – Dolar Kuru Yorumu

Dolar/TL kurunda dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz toplantısı ardından sert yükseliş yaşandı. TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek %24’te bıraktı. Metinden ‘ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir’ ifadesinin çıkarılması faiz indirimi sinyali olarak algılanarak dolar/TL’de sert yükselişe neden oldu. Kurda son bir aylık direnç noktası 5,85 direncinin geçilmesi ile dün yükselişin etkisi 5,98’e kadar devam etti. Kısa ve orta vadeli teknik görüntünün pozitif olduğu kurda 5,90-5,85 bandı üzerinde hareketin devam etmesi halinde 6,00, 6,10 ve 6,25 dirençleri gündeme gelebilir.

Gedik Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dolar/TL kuru dün 5,8687 ve 5,9808 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 5,9275 seviyesinden tamamladı. Türk varlıkları dün TCMB’nin faiz kararını takip etti. TCMB beklendiği gibi politika faizini %24’de sabit bırakırken bir önceki PPK’da yer alan “gerekirse ek sıkılaştırmaya gidilebileceği” yönündeki ifadenin çıkarılması gelecek toplantıda faiz indirimine yönelik sinyal olarak algılandı ve kurun 5,98 ile son 6 ayın zirvelerini test etmesini sağladı. Bugün ABD’de açıklanacak öncü büyüme verileri küresel dolar endeksinin seyri açısından önemli olacaktır. Sabah 08:40 itibariyle kur 5,95 seviyelerine yakın bölgelerden işlem görüyor. Kurda bugün yukarıda 5,9600-5,9870 ve 6,0500 seviyeleri; aşağıda ise 5,9290-5,8950 ve 5,8460 seviyeleri olarak izlenebilir

İnfo Yatırım FX – DolarTL Yorumu
PPK kararının ardından Dolar/TL 5,9650’yi gördü

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. TCMB beklentilere paralel faizlerde değişikliğe gitmezken, bankadan yapılan açıklamada, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir” denildi. Politika faizi olan haftalık repo faizi yüzde 24 seviyesinde korundu. Piyasanın Merkez Bankası kararına tepkisi sert oldu. Beklentilere paralel faiz adımı atmayan bankanın kararından hemen önce 5.89 seviyesinde olan dolar/TL 5.9643’e kadar tırmandı. Euro/TL’de de 6.6485 seviyesi görüldü. ABD’nin Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere İran’dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası’nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi ve dolar endeksinde yükseliş gibi faktörler TL’de baskıya neden olan ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesiyle tepki yükselişi eğilimine girerek 5,50-5,85 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL’de 50 günlük HO 5,40 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 6,00-6,20 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,85 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,98 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Alan Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

USDTRY… Sıkı Para Politikası Duruşundan Uzaklaşılabileceği İhtimali İle Yukarı Yönlü… Dolar’ın küresel piyasalarda güçlenmesi gelişmekte olan ülkelerin para birimleriyle birlikte TL üzerinde de baskı yaratmaya devam ederken TCMB faiz kararı sonrası paritede sert yükselişler gözlemlenmekte. TCMB’nin beklentiler doğrultusunda faiz oranını %24’te sabit bıraksa da Mart ayı tutanaklarında yer verdiği “ihtiyaç halinde ek sıkılaştırma” ifadesinin çıkarılması para politikasındaki sıkılaştırma yanlısı duruştan uzaklaşılabileceği ihtimalini doğuruyor. Bu sebeple TL üzerindeki baskının arttığını ve paritenin yukarı yönlü hareketlerinin ivmelendiğini söyleyebiliriz. ABD tarafında ise dayanıklı mal siparişlerindeki artış ile güçlü datalar gelmeye devam ederken Dolar endeksi 98 seviyesinin üzerinde fiyatlanmakta. Bugün açıklanacak ABD büyüme verisi piyasaların takibinde olup parite üzerinde yüksek volatilitenin devam etmesine neden olabilir.

 

Şeker Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Gün boyu devam eden alımlarla dünü artıda tamamlayan Dolar/TL kurunun 5.9483 üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 6.0555 direnci hedeflenebilir. Kurda Türk Lirası lehine işlemlerin gerçekleşmesi halinde ise 5.9145 ve 5.8281 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir.

 

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu

Para Politikası Kurulu (PPK) dün gerçekleştirdiği toplantısı sonucunda beklentiler dahilinde politika faizinde herhangi bir değişiklik gerçekleştirmedi. Gözler faiz kararından ziyade PPK karar notundaki sıkı duruş söylemindeydi. PPK bir süredir koruduğu “ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” söylemini düşürerek, gelecek toplantılarda (önemli olasılıkla Haziran ayında) faiz indirimi yolunu açmış oldu. PPK karar notundaki söylem değişikliğinin piyasalarda yansıması olumsuz oldu. USD/TL toplantı kararı öncesinde 5,88-89 seviyelerindeyken 5,95 seviyelerine doğru yükseliş gösterdi. Kur daha sonra, ABD’den gelen güçlü veri akışı ile birlikte yükselişine devam etti. PPK toplantısının ardından ABD’den gelen Dayanıklı Mal Siparişleri Mart Ayında %0,8 olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gelerek %2,7 artış kaydederken, çekirdek veri de yine beklentilerin üzerinde bir performans sergileyerek %0,4 yükseliş kaydetti. Verilerin ardından dolar endeksi 98,30 seviyesi üzerine yükselirken, USDTRY paritesi ise yükselişini 5,98 seviyesi üzerine taşıdı.

PPK’nın toplantı notundaki değişikliğin piyasadaki faiz indirim beklentilerini artırması ve ABD’den gelen güçlü veri akışının dolar endeksindeki yükselişi hızlandırması ile birlikte 5,98 seviyesi üzerine yükselen USDTRY paritesi, bu sabah saatlerinde 5,95 seviyesi civarında seyrediyor. Kurdaki teknik görünüme baktığımızda, 5,90 seviyesinin önemli bir teknik destek seviyesi olduğunu görmekteyiz. Dolayısı ile kurun kısa vadede 5,90 seviyesi üzerindeki seyrini koruması beklenebilir. Bugün saat 15:30’da ABD’den gelecek olan 1Ç19’a ilişkin GSYİH büyüme verisi (ön yayın), Kişisel Tüketim ve Çeyreklik Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları verileri piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru USDTRY Paritesi Yorumu

Merkezin ardından TL negatif ayrıştı 

USDTL kuru 5.90 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Dün açıklanan TCMB’nin faiz kararında, politika faizinde değişikliğe gidilmemesine rağmen, karar metninde, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği ifadesi yerine parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceği ifadesini ekledi. Merkezin bu kararı faiz indirimine hazırlanıyor algısını gündeme getirince bu durum kurun yükselişine neden oldu. Diğer yandan, dışarıda Dolar endeksinin yükselmesi de kurun yukarı yönlü hareketini tetiklediğini eklemekte fayda var. Türkiye’ye yönelik risk algısı sürüyor ve hala YSK’dan nihai bir karar açıklanmadı. Bu tablo kurun geri çekilmelerde zorlanmasına bir süre daha neden olabilir. Bugün için ABD’den GSYIH rakamı izlenecek. Verinin Dolar üzerinde etkisi sınırlı kalabilir. Kur için olası haber akışlarına karşı dikkatli olunmasında fayda var. 

Teknik Analiz: USDTL kuru 5.95 bölgesinde işlem görüyor. Kurda teknik olarak yükselen kanalının üst bölgesine yakın yerlerde hareket ettiğini gözlemliyoruz. Kanalın üst bölgesi yaklaşık 5.98 seviyesine denk geliyor. Kur bu seviyenin üzerine doğru hareketine başlarsa 6.00 ve üzerine doğru tepki verebilir. Genel görünümde kurun rahatlaması için bir süre daha zamanının olduğunu düşünmekteyiz. Geri çekilmelerde şimdilik 5.92 ve 5.90 en yakın destek noktaları olarak takip edilebilir. 

Dirençler: 5.98 / 6.00 / 6.02
Destekler: 5.92 / 5.90 / 5.85 

 

Muammer Demir, Araştırma Uzmanı – DolarTL, USD/TRY Paritesi Yorumu

Dün, TCMB gerçekleştirdiği 2019 yılı Nisan ayı toplantısı sonrasında yayımlanan faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda, banka politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında piyasa beklentisine paralel değişikliğe gitmedi ve yüzde 24,00 düzeyinde korudu. Yayımlanan karar metninde,  bir önceki toplantı sonrasında yayımlanan karar metnine göre ‘ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilir’ ifadesinin metinden çıkarılması piyasalarda bankanın sözel yönlendirmede değişikliğe gidebileceğine dair algılanması sonrasında kısa vadede TL varlıklarda oynaklığın arttığı görülürken, kurun fiyatlamalarda 5,9798 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi dolarda sınırlı değer kazanımlarını destekledi. Bugün, ABD’de açıklanacak olan GSYH verisi takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun ara destek seviyesi olan 5,8700 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 6,0000 6,0300 ve 6,0700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,8490, 5,8050 ve 5,7800 destek seviyeleri izlenebilir.

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Serkan İşlek, Araştırma Uzmanı, Işık FX – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

Dün, kur tarafında bir yandan; yurt içi jeopolitik ve siyasi riskler yine takip edilirken, diğer yandan ise gözler; TCMB’nin PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısındaydı. Toplantı sonucunda açıklanan karar metninde: Politika Faizi sabit bırakılırken, 150 Bp’lık simetrik uygulama gereği diğer faiz oranlarının tamamı da(Gecelik Borç Alma-Borç Verme Faizleri ve Geç Likidite Penceresi Borç Alma-Borç Verme Faizleri) sabit bırakılmış oldu. Karar metninde; “ihtiyaç halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği” yönündeki ifadenin yer aldığı cümlenin daha yumuşak bir cümle ile değiştirilmesi ise faiz indirimi hazırlığı olarak algı buldu ve kurda TL üzerinde baskıya neden oldu. Dün ayrıca, İran yaptırımları meselesinin yanı sıra; Arjantin kaynaklı Emerging Markets (Gelişen Ülkeler) bulaşıcılık etkisi de, yurtiçi jeopolitik ve siyasi risklere dair belirsizliklerin devamı ile birlikte kurdaki fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Yurt dışı tarafta da; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmelerin izlendiği günde, ABD’den takip edilen Dayanıklı Mal Siparişleri ve İşsizlik Maaşı Başvuruları ise bir miktar oynaklıklara neden oldu.

Yeni günde, yurt içi tarafta; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra, Gelişen Ülkelerin durumu, İran yaptırımları konusu ve dünkü TCMB kararları sonrası uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar da dikkatle takip edilecek. Yurt dışı tarafta da sistematik risk unsurlarının takip edileceği günün, kur üzerinde oynaklıklara neden olabilecek önemli dataları ise; ABD’de açıklanacak olan 1.Çeyrek GSYİH Değişimi ve Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksleri olacak.

Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9525, 5.9660, 6.0140, 6.0425, 6.0690
Destekler: 5.9280, 5.8815, 5.8440, 5.8290, 5.8000

 
TCMB Faiz Kararını Açıkladı 25.04.2019
Merkez Bankası politika faizini yüzde 24’te sabit tuttuğunu açıkladı. Ortalama piyasa beklentisi de TCMB’nin faizi sabit tutması yönünde idi.

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?
 

Financial Times, Döviz Rezervlerindeki Toparlanmaya Saldırdı 19.04.2019

Financial Times gazetesinde çıkan ve Türkiye’nin döviz rezervlerindeki toparlanmanın bankalarla yapılan swap işlemlerinden kaynaklandığını iddia eden haber sonrasında Türk lirasında değer kaybı görüldü. Oysa Merkez Bankası seçimler öncesinde TL’ye yapılan dış saldırı sırasında bir hafta süreyle döviz depo ihalesi açmamıştı ve döviz rezervlerinde artış beklenen bir durumdu. Londra swap piyasası üzerinde yapılan müdahalede Merkez Bankası swap oranlarını yükseltmiş ve saldırıyı yapan kurumlar büyük zararlar yazmışlardı.

İş Yatırım Financial Times Yorumu ile İlgili Yazdı: Financial Times gazetesinin Merkez Bankası’nın net rezervlerinin bankalarla swap işlemleri dolayısıyla gerçekte olduğundan 12 milyar daha fazla göründüğü iddiası üzerine Türkiye varlıklarında gelişmekte olan piyasalara göre daha sert kayıplar görülüyor.

Bizim yaptığımız hesaplamalar Merkez Bankası’nın açıkladığı IMF tanımlı net döviz rezervi rakamının bankalarla yapılan swap işlemlerinden etkilenmediğine işaret ediyor. Bu anlamda Financial Times tarafından yapılan hesaplamayı doğru bulmuyoruz.

 

18.04.2019 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Noor Capital – Dolar Kuru USDTRY Yorumu
5 yıllık CDS 426 baz puanna geriledi. İstanbul seçimlerine ilişkin kesin sonuçlar açıklanırsa TL’de değer kazanımı devam edebilir. Teknik olarak piyasa kısa vadede konsolidasyon eğilimi izliyor. 5,79 üzerinde tutunma devam ederse yıl içi zirve seviyesi 5,8448 test edilebilir. Ralli için 5,8448-5,8788 kırılması gerekecektir. 5,8788 çok kritik bir direnç. 5,79 altında 5,70 önemli bir ara detsek. Gelişmeler belirsizliği azaltırsa 5,70 altına kırılım görebiliriz. 

Destek: 5.7900 / 5.7300 / 5.6600
Direnç : 5.8448 / 5.8788 / 6.0157

Bir dolar kaç TL? An itibariyle dolar ne kadar? Dolar ne olur uzman yorumları?

Türkiye, ABD’den AIM-9X füzesi alacak… Enver Erkan 17.04.2019

Türkiye, ABD dış askeri satış programının bir parçası olarak AIM-9X Block II füzesi alacak olan birkaç yabancı ülke arasında gösteriliyor. Türkiye’nin bu programın içinde görünmesi haberi tam da, Pentagon’un Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye F-35 parça teslimatını sonlandıracağına dair haberlerin olduğu bir ortamda geldi. Bu noktada söz konusu üç haberin aynı zaman diliminde gelmesi piyasalarda olumlu karşılanmış görünüyor:

Bakan Albayrak’ın Trump ile Beyaz Saray’da S-400 konusunu da kapsayan bir görüşme gerçekleştirmesi ve bu görüşmenin olumlu bir havada geçmesi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, Patriot sürecinin devam ettiğine ve ABD Kongresi S-400 yaptırım kararı alsa bile Trump’ın Türkiye’ye muafiyet uygulayabileceğine dair açıklaması
Pentagon’un Türkiye’yi AIM-9X füzeleri alacak ülkeler arasında göstermesi
USDTRY, an itibariyle 5,7350 seviyesi altına geriledi. 

 

Merkez Bankası Para Politikasında Normalleşmeye Geri Döndü – 09.04.2019

Dün Merkez Bankası haftalık repo ihalesi açarak para politikasında normalleşmeye geri döndü. İhaleden önce de TCMB yerel bankalarla yaptığı swap işlemlerinde TL faiz oranını %25,5’ten %24’e çekmişti. TCMB’nin haftalık repo ihalesi ile %24’ten fonlamaya geçmesi ile birlikte Cuma gününe kadar ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti kademeli olarak %25,5’ten %24’e gerileyecek.

 
 

USDTRY, S&P açıklamaları etkisiyle 5,60 altına geriledi… Enver Erkan 04.04.2019
USDTRY, terminallere düşen güncel haberlerin pozitif etkisiyle 5,60 altına gerilerken XBANK’ın %4,5 yukarıda olduğunu görüyoruz. TRY %0,4 değer kazancıyla günlük bazda en iyi performans gösteren EM para birimi…

EBRD ve IFC’nin Türk bankalarının kötü kredilerinde yatırım yapma niyetleri bulunuyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaşanan kur hareketinin ertesinde özel şirketlerin FX kredilerini ödemekte zorlanmaları bankaların aktif kalitesinde bozulmaya neden olmuş, tahsili gecikmiş alacaklar ve Stage 2 kredilerde artış görülmüştü. BDDK’nın güncel sektör verileri NPL oranının %6’lara çıkabileceğini gösteriyor. XBANK’ın da %4,5 pozitif olarak fiyatladığı hareketi TRY hareketinde öncelikli pozitif katalist olarak görüyoruz.

S&P açıklamalarında da; interaktif konferansa katılan yatırımcıların çoğunun Türkiye’nin bir IMF programına ihtiyacı olmayacağını düşündükleri belirtiliyor. Bunun ön şartı olarak da Türkiye’nin iyi bir reform programı uygulaması ve bankalarını yeniden finansa etmesi gösteriliyor.

Not: S&P haberi ile ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz.

 

TCMB Rezervleri Şubatta 100,1 Milyar Dolar 28.03.2019

Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3,4 artarak 100,1 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 3,7 artarak 77,6 milyar ABD doları olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 2,8 oranında artarak 21 milyar ABD doları olmuştur.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, yurt dışı bankalarca Merkez Bankası nezdinde açılan depo hesapları, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 5,6 oranında artarak 13,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu tutarın 9,1 milyar ABD doları anapara, 4,6 milyar ABD doları faizlerden oluşmaktadır. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 2,7 milyar ABD doları bir ay,  2,5 milyar ABD doları 2-3 ay ve 8,5 milyar ABD doları 4-12 ay içerisinde ödenecektir.

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 4,1 azalarak 31,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

 

Türkiye Bankalar Birliği’nden Basında Çıkan Yanlış Haberler ile İlgili Açıklama 27.03.2019

TBB: Türkiye’deki bankaların yurtdışındaki bankalara likidite vermediği, bankalar ile takas işlemi yapmadığı iddiaları doğru değildir. Bankalar Birliği Başkanı Aydın: “Yatırımcılardan TL’ye güveni sürdürmelerini bekliyor, yanlış hesap yapanların yanlışlarından dönmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.

 

Yunus Kaya, Araştırma Müdürü, Alnus Yatırım : İtinayla Ders Verilir
1992’de İngiltere Merkez bankasını batma noktasına getiren Fransa, İtalya ve Malezya Merkez Bankalarına karşı da pozisyonlar açan Soros’u örnek alan günümüz Sorosçuklarına Türkiye Merkez Bankası (+ Hazine+ Kamu bankaları ve kim dahilse işe) nefis bir ders verdiler. Kitaplara geçecek bu köşeye sıkıştırma hamleleri ile TL’yi açığa satanlara yüksek bedeller çıkarılmış ve pozisyonların takır takır kapanması ile iki gün içinde 1 TL 0.1712 USD seviyesinden 0.1888 seviyesine kadar yüzde 10 prim yapmıştır. Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 
Dolar Kurunda Ne Oldu? Dolar Neden Yükseldi ve Düştü?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK 2018 Ağustos’ta bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları döviz swapları ile swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemleri ve forward, opsiyon ve benzeri türev işlemlerini bankaların özkaynaklarının %50’si ile sınırlamış, Eylül’de sınırı %25’e çekmişti.

BDDK, yurt dışında TL borçlanılıp bununla dolar satın alınarak TL aleyhine spekülasyon yapılmasını ve bu şekilde TL üzerinde değer kaybetme yönünde baskı oluşturulmasını önlemek için yurt içi bankalara Londra’da TL borç verip döviz borçlanma sınırı getirmişti.

Bir süre sonra kur görece istikrar kazanınca Londra’daki swap piyasası da gevşedi ve faizler Merkez Bankası kontrolündeki BIST repo pazarındakinin birkaç puan altına geriledi. Bu durumu gören başta JP Morgan olmak üzere bazı bankalar yeni bir arbitraj modeli geliştirdi. Mekanizma şöyle işliyordu:

Bankalar ellerindeki TL’yi Londra’da swap işlemi ile USD’ye çeviriyor, sonra bu dövizi TCMB’nın rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) aracılığı ile munzam karşılıklarını azaltmada kullanıyor böylelikle TL’yi TCMB’nin faizinden daha düşük maliyetle kullanmış oluyorlardı.

Piyasalara korku veren bir takım aktörler iç piyasadaki yerleşiklerin döviz almalarını sağlarken, Cuma günkü hareketi gören bazı piyasa aktörleri dolar kurunun Ağustos’taki gibi kopup gideceği şeklinde yanlış bir öngörüde bulundular ve ciddi miktarda açığa TL sattılar. Beklentileri kurun önlenemez şekilde yükseleceğiydi.

Bu varsayımları USDTRY’nin, aldıkları USD’yi satarak hem TL borçlarının ana parasını hem de faizini ödedikten sonra ellerinde hâlâ para kalmasına yetecek kadar yükselmesi ve böylelikle hem kuru yükseltmek hem de bundan kazanç elde etmekti. Ama bugün varsayım gerçekleşmeyince açık pozisyonlarını kapatmak için TL talep etmek zorunda kaldılar.

Oysa Londra’daki TL piyasasının likiditesi çok azalmıştı, bankalar oraya likidite sağlayamıyordu yani Londra piyasasında Türk Lirası yoktu. Bu şartlar altında sığ piyasada spekülatif pozisyon kapatmak için TL’ye oluşan talep ortalama %20’lerde seyreden gecelik swap faizlerinin %80-90 hatta daha sonra daha da yüksek seviyelere fırlamasına neden oldu.

Tabii bunda Merkez Bankası’nın para piyasasını fonlama maliyetini %29’a çıkararak yurt içi TL likidite maliyetini artırması da rol oynamıştır. Bu gelişmeyi doğru analiz edemeyen ve Londra TL piyasasının likiditesiz, sığ bir piyasa olduğunu dikkate almayanlar endişeye kapıldı.

Gecelik swap faiz oranlarındaki yükselişi 2001 krizindeki astronomik faiz artışına atıfta bulunarak yorumlayanlar veya bu faizin Türkiye’deki şirketlere ve bankalara zarar vereceğini düşünerek panik psikolojisi yaşayanlar oldu. Oysa bu faiz sadece sığ piyasadaki teorik bir faizdir.

Bu saldırının önüne geçen Merkez Bankası Türk Lirasını korumuş ve yasal görev tanımı dahilinde devalüasyon sonucu oluşacak enflasyona geçit vermeyerek fiyat istikrarını sağlamış oldu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Yatırım uzmanları açıkladı! Altın yatırımcılarının kafası karıştı? En iyi yatırım altın mı? Hangi yatırım daha iyi kazandırıyor?
Yatırım uzmanları açıkladı! Altın yatırımcılarının kafası karıştı? En iyi yatırım altın mı? Hangi yatırım daha iyi kazandırıyor?
Emekli bayram yapacak! Vakıfbank para dağıtacak
Emekli bayram yapacak! Vakıfbank para dağıtacak
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
Çok Okunanlar
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
Meteoroloji uyardı! Sağnak yağmur geliyor! Hangi illerimizde yağmur var? Cuma günü hava nasıl olacak? Bugün hava nasıl?
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
2 şartla dev destek! 70 bin TL destek başvurusu başladı
İsrail, İran'a yönelik havadan saldırı başlattı! İsrail'in İran'a saldırısının ardından Tahran'dan peş peşe açıklamalar geldi!
İsrail, İran'a yönelik havadan saldırı başlattı! İsrail'in İran'a saldırısının ardından Tahran'dan peş peşe açıklamalar geldi!
Emekli bayram yapacak! Vakıfbank para dağıtacak
Emekli bayram yapacak! Vakıfbank para dağıtacak
Yorumlananlar
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Emekli maaşına iki yeni düzenleme geliyor! Hem zam gelecek, hem de taban aylıkları artacak, refah payı da masada
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
Bakan Tunç duyurdu! Teleferik faciasında yeni gelişme! CHP'li başkan ve 5 kişi tutuklandı
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
CHP listelerinden seçime giren DEM Parti ilk defa İBB meclisinde temsil edilecek
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…
Sıcak Haber: İran’dan İsrail’e misillime! Drone ve seyir füzeleri ile saldırıyor…