Bitcoin nedir? Nasıl alınır? Ne işe yarar? 1 bitcoin kaç TL eder?

Bitcoin nedir? Hangi ülkelerde kullanılıyor? Bitcoin'in sahibi kim? Nasıl para kazanırım? Ne işe yarıyor? 1 bitcoin kaç TL eder? Sadece internet üzerinden mi kullanılıyor? Bitcoin nasıl alınıyor ve nasıl satılıyor? soruları en çok araştırılanlar arasına girdi. Peki nedir Bitcoin? işte bu soruyu sizler için araştırdık.

Bitcoin nedir? Hangi ülkelerde kullanılıyor? Bitcoin'in sahibi kim? Nasıl para kazanırım? Ne işe yarıyor? 1 bitcoin kaç TL eder? Sadece internet üzerinden mi kullanılıyor? Bitcoin nasıl alınıyor ve nasıl satılıyor? soruları en çok araştırılanlar arasına girdi. Peki nedir Bitcoin? işte bu soruyu sizler için araştırdık.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin tamamen dijital bir para birimi, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağıdır. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transferler yapabilir. Transferler merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydedilir. Bu kayıt ve mutabakat sistemine Blockchain adı verilir. Bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi bitcoin(BTC) olarak adlandırılır.

191505793658.jpg

Bitcoin’in sahibi ve merkezi kimdir?

Kimsenin e-posta teknolojisine sahip olmadığı gibi hiçbir kimse ya da kurum da Bitcoin ağına sahip değildir. Temsilcilik, franchise vb. bir oluşum yoktur. Bitcoin bir şirket ya da kurum değildir. Bitcoin açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir ya da iştirak edebilir.

Bitcoin'in fiyatını kim belirliyor?

Bitcoin’in değeri BtcTurk gibi bağımsız borsalar üzerinde tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenir. Alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren BtcTurk ve benzeri borsalar kullanıcıların yaptığı işlemleri fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlarlar. Farklı Bitcoin borsaları birbirine ya da bir merkeze bağlı değildir. Her borsa üzerinde Bitcoin fiyatı bağımsız olarak oluşur. Kullanıcıların yaptığı arbitraj işlemleri fiyatın borsalarda birbirine yakın gitmesini sağlar.

 

Bitcoin’e yatırım yapmalı mıyım?

Bitcoin fiyatları çoğu zaman bilindik birçok yatırım aracına göre son derece hızlı değişmektedir. Bu durum fırsatlar oluşturduğu gibi riskler de barındırmaktadır. BtcTurk olarak Bitcoin alış satış işlemlerinde ve yatırımlarında ihtiyatlı davranılmasını tavsiye ederiz.

Bitcoin güvenli midir?

Bitcoin’in temel teknolojisi açık kaynaklıdır ve herkes tarafından gözlemlenebilir. Günümüze kadar binlerce bağımsız güvenlik uzmanı tarafından kontrol edilen Bitcoin'in temel teknolojisi ile ilgili geçmişte oluşan problemler hızlıca giderilmiştir. Fakat unutmamak gerekir ki Bitcoin halen evrimini sürdürmektedir.

Kullanıcılar üçüncü parti Bitcoin hizmet sağlayıcıları ile alış/satış, yatırım ya da transfer amaçlı çalışırken dikkatli olmalıdır. Günümüze dek birçok hizmet sağlayıcısı kullanıcılarını hırsızlık, sistemlere izinsiz girişler ve doğrudan dolandırıcılık ile mağdur etmiştir. BtcTurk olarak hizmet sağlayıcılara para gönderirken ya da yatırım yaparken dikkatli davranılmasını tavsiye ederiz.

Kendi Bitcoin cüzdanınızı kullanırken cüzdanınızın şifrelerini ve gizli anahtarlarını korumaktan kendiniz sorumlu olursunuz. Bitcoin transferlerinin geri çevrilemez olduğunu hatırlatmak isteriz.

BtcTurk’e güvenebilir miyim?

BtcTurk, Temmuz 2013’den bu yana Türkiye pazarına hizmet veren Türk Lirası tabanlı ilk Bitcoin borsasıdır. BtcTurk üzerindeki hesabınız uluslararası standartlara uygun, en ileri güvenlik yöntemleri kullanılarak korunmaktadır. Güvenlik sayfamızdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

cover-w720h0.jpg

 BITCOIN NE KADAR YASAL? HANGİ ÜLKELER KABUL EDİYOR?

Bitcoin ABD'de legal durumda. Ayrıca Türkiye, İran, Güney Afrika, Balkanlar bölgesi dışındaki tüm avrupa'da Bitcoin legalliğini koruyor. Çin'de ise 'tartışmalı' kategorisinde. Elbette nedeni ise Bitcoin Mining konusu ve Çin Halk Bankası'nın Bitcoin'e bakışı.

BİOTCOİN NASIL ÜRETİLİR?

Bitcoin üretim aşaması için mining yani madencilik tabiri kullanılıyor. Aslında Bitcoin madenciliğinin nasıl yapıldığından çok; neden çok önemli olduğu kendi başına uzunca bir yazıyı hak ediyor. Çünkü Bitcoin'i bu kadar önemli bir teknoloji ve büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından bir tanesi Proof-of-Work olarak bilinen konsept. Bu yazıda ise bu konuya kabaca değinip işin teknik kısmına çok da kafa yormak istemeyen okurlarımızın akıl sağlığını koruyacağım, en azından şimdilik.

 

BİOTCOİN NEREDE KULLANILIYOR?

Bitcoin için sanal cüzdan gerekiyor, oluşturmak da gayet basit. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş bile yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

BİOTCOİN NASIL ALINIR, SATILIR?

Bitcoin ilk çıktığı zamanlarda tereddütle karşılanıyordu. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ve gelişen platformlar sayesinde güvenilir ile kullanımı basit hale gelmiştir. Bitcoin işlemi yapmak isteyen kişinin "çevrimiçi cüzdan" (wallet) açması gerekmektedir.Bunu banka cüzdanı olarak düşünebilir. Bu Bitcoin dünyasında "wallet" olarak adlandırılmaktadır. Seçtiğiniz wallet (cüzdan) veya web tabanlı wallet sağlayan servislerdeki güvenlik protokolleri çok iyi korumalı ya da düşük korumalı olabilir. Tek seferde oluşturulan hesap sonrası banka hesabınızla cüzdanınız arasında bağlantı kurulur. Bu bağlantısı sonrası, banka hesabınızdaki parayı kullanmak için cüzdana para aktarılması gerekir. Buradakş maliyetin düşük olması da yeterli olacaktır.

http://bitcoin.org/tr/ adresi üzerinden bitcoin cüzdan indirebilir. Bu Bitcoin cüzdanı, şifreli bir imza yoluyla oluşturulabilmektedir. Mevcut yazılım bilgileri sistem tarafından saklanmaktadır. Hesap numarası üzerinden bitcoin alabilirsiniz. Bitcoin satın almak için tor ağını kullanabilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡