Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan böreğin birçok çeşidi bulunuyor. En sevilen yiyeceklerden birisi olan börek, çay saatlerinde, kahvaltılarda ve akşam yemeklerinde ev hanımları tarafından oldukça fazla şekilde yapılıyor. Peki börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri...

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Sofraların adeta vazgeçilmezi olan böreklerin birçok çeşidi bulunuyor. Her türlü sofrada kimi zaman aperatif kimi zamanda ana yemek olarak bulabileceğiniz börek tariflerini haberimizde bulabilirsiniz. Tercihe göre kıymalı, patatesli, ıspanaklı ve peynirli olarak yapılabiliyor. Böreğinizin kabararak puf puf olması için soda aslında bir püf nokta olarak kullanılıyor. İşte ağzınıza layık hazırlanması en kolay börek tarifleri…

İŞTE BÖREK TARİFLERİ 

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Sigara Böreği Tarifi

Malzemeler:
3 adet hazır yufka
İç harcı için:
150 gram lor peyniri
150 gram rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı yoğurt
5 dal maydanoz
1/4 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
2 su bardağı ayçiçek yağı
Klasikler güzeldir deriz ya hep, işte klasiklerin en minnoşu, en çıtırı sigara böreği karşınızda! Evde hep hazır yufka bulundurma sebebiniz olur.

Nasıl Yapılır?
Hazır yufkaları temiz bir tezgahın üzerine alın, üst üste koyun ve her bir yufkayı 8 eşit parçaya ayıracak şekilde bıçak yardımıyla kesin. Toplam 24 parça üçgen yufka parçanız olmalı. Ardından iç harcı hazırlamak için lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri, yoğurt ve tuzu bir kaba alın, çatal yardımıyla ezdirerek tüm malzemeleri birbirine güzelce karıştırın. İnce ince doğradığınız maydanozları da bu karışıma ekleyin ve son bir kez karıştırın.

Böreği sarma aşamasına gelince üçgen yufka parçalarından birini alın ve geniş kısmına 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığınız harçtan koyun. Kenarlarını içe doğru katladıktan sonra rulo şeklinde sarın. Yufkanın uç kısmını biraz ıslatarak yapışmasını sağlayın. Kalan tüm yufka parçalarına aynı işlemi uygulayın.

Rulo haline getirdiğiniz peynir harçlı yufkaları kızartmak için ayçiçek yağını derince bir tavaya alın ve kızdırın. Kızan yağın içine sigara böreklerini bir bir bırakın. Altın rengini aldıklarında kızartma işlemini tamamlayın ve çektikleri fazla yağı almak için sigara böreklerini kağıt havlu üzerinde bir süre bekletin ve ardından afiyetle yiyin.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Tepsi Böreği Tarifi

Malzemeler:
5 adet yufka
200 gram lor peyniri
200 gram yarım yağlı beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Sosu için:
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı süt
1 adet yumurta
Üzeri için:
200 ml. maden suyu
50 gram tereyağı
Çocukluğumuzda ilk tanıştığımız böreklerden olur kendisi. Annenin, hele hele anneannenin eli değdiğinde lezzeti en az iki katına çıkar, mis olur.

Nasıl Yapılır?
Böreğin iç harcını hazırlayarak işe başlayın. Önce maydanozları ince ince kıyın. Bir kaba aldığınız kıyılmış maydanozların üzerine lor peynirini ekleyin, yarım yağlı beyaz peyniri de rendeleyerek bu ikiliye ilave edin ve güzelce karıştırın. Börek yapımında kullanacağınız sos için ayrı bir kap alın ve içine yoğurt, yumurta, zeytinyağı ve sütü ilave edip tüm malzemeler birbirine iyice karışana kadar çırpın.

Ardından kullanacağınız fırın tepsisini çıkarıp tabanını tereyağıyla bir miktar yağlayın. İlk yufkayı tepsiye yerleştirip yufkanın fazla gelen kısımlarını tepsiden sarkacak şekilde bırakın. Yufkaya hazırladığınız sosu sürün ve üzerine ikinci yufkayı büzüştürerek koyun. Tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları içe doğru kıvırın ve üzerine yine hazırladığınız sostan gezdirin.

Soslama işlemi bitince hazırladığınız peynirli iç harcı yufkanın her yerine eşit gelecek şekilde dağıtın. Bu peynirli harcın üzerine üçüncü yufkayı yerleştirin ve üzerini yine soslayın. Kalan iki yufkayı da yine her birinin arasını bolca soslayarak tepsiye yerleştirin. Kalan sosu en üstteki yufkanın üzerine gezdirin.

Son olarak böreğin üzerine maden suyu gezdirin. Yufkaları dilimleyip her birinin arasına küçük parçalar halinde tereyağı koyun. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık 40 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak sevdiklerinizle paylaşın.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Kek kalıbında kolay su böreği tarifi

Malzemeler:
4 adet yufka
400 gram beyaz peynir (yumuşak, ufalanmış)
1/2 demet maydanoz (kıyılmış)
1,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı soda
2 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı susam ve çörek otu karışımı
1 yemek kaşığı tereyağ (kek kalıbını yağlamak için)

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Sebzeli Börek Tarifi

Malzemeler:
4 adet yufka
İç malzemeleri:
100 gram mantar
1 adet küçük boy soğan
1 diş rendelenmiş sarımsak
100 gram ıspanak (ayıklanmış ve temizlenmiş)
1 tatlı kaşığı domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
100 gram beyaz peynir

Araları için:

100 gram eritilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı süt
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Mantar, ıspanak, domates ve diğerleri bu kez börek harcı olmak için geldi. Öyle de uyumlu oldular ki bu börek dilimlerce yendi.

Nasıl Yapılır?
Mantar ve soğanları küp küp doğrayın.Zeytinyağı eklediğiniz tavada önce soğanları kavurun ardından da mantarları ekleyip kısık ateşte pişirin. Sotelediğiniz mantar ve soğanların üzerine ıspanakları ilave edin ve birkaç dakika kavurduktan sonra ocaktan alıp ilk sıcağının çıkmasını bekleyin. İlk sıcağı çıkan karışıma baharatları ekleyip karıştırın ve ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra içine peyniri de ilave edip son bir kez karıştırın.

Yufkaları bir bir tezgaha serip üzerlerine eritilmiş tereyağı ve sütü karıştırarak sürün. Sonra yufkaları üst üste koyun ve ortasına hazırladığınız harcı yayın. Yufkaları rulo şeklinde sarıp dilimleyin. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip üzerine dilimleri yerleştirin. Her dilimin üzerine bir fırçayla yumurta sarısı sürün ve 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Patlıcanlı Börek Tarifi

Malzemeler:
4 adet hazır yufka
100 ml. maden suyu
100 ml. süt
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta
Patlıcanlı iç harç için:
3 adet orta boy patlıcan
3 adet yeşil biber
1 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/4 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/2 çay kaşığı tuz
Peynirli böreklerin kalbimizdeki yeri hep bambaşka ama bu kez biraz farklılık yaratıp patlıcanla börek yapsak ya!

Nasıl Yapılır?
Patlıcanları alacalı olarak soyun. Minik küpler haline gelecek şekilde doğrayın. Ardından tuzlu su dolu kapta yaklaşık 20 dakika bekleterek acısını salmasını sağlayın. O sırada, domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın, yeşil biberleri saplarından ve çekirdeklerinden temizleyip incecik dilimleyin ve maydanoz yapraklarını ince ince kıyın.

Ardından patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp durulayın. Tavada zeytinyağı kızdırın. Kuruladığınız patlıcanları ve ince ince doğradığınız biberleri tavaya alıp soteleyin. Küp küp doğradığınız domatesleri ve domates salçasını ekleyin. Su eklemeden, tavanın kapağını kapatarak bir süre daha pişirin. Patlıcanlar renk alıp yumuşadığında iç harcınızı ocaktan alın. Maydanozları ilave edip karıştırın. İç harca son olarak tuz ve karabiber ekleyin.

Börekte kullanacağınız sos için yumurta, maden suyu, süt ve zeytinyağını aynı kabın içine alın ve güzelce çırpın. Kullanacağınız tepsiyi çıkarın ve zeytinyağıyla tabanını güzelce yağlayın. Ardından hazır yufkalardan birini alıp tabana güzelce yayın. Üzerine hazırladığınız sosu bir fırça kullanarak sürün, yufkanın kenarlarında kalan kısmı içe doğru kıvırın. Ardından ikinci yufkayı da üstüne yerleştirin ve aynı işlemi uygulayın. Bu iki katın üzerine hazırladığınız ve kenarda ılımaya başlayan patlıcanlı iç harcı yayın. Harcın üzerine üçüncü yufkayı yerleştirip soslayın. Son kat yufkayı da yerleştirdikten sonra kalan sosu üzerinde gezdirin. Dilerseniz üstüne çörek otu ya da susam ilave edin ve 180 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Kıymalı Börek Tarifi

Malzemeler:
3 adet yufka
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
1/2 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
300 gram az yağlı dana kıyma
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Böreklerin biriciği, canımız ciğerimiz kıymalı börek hakkında ne söylesek az kalacak galiba. O yüzden biz sözü daha fazla uzatmadan geçelim hemen nasıl yapıldığına.

Nasıl Yapılır?
Kuru soğanı yemeklik olacak şekilde ufak ufak doğrayın. Bir tavada ayçiçek yağını ısıtıp içine doğradığınız kuru soğanları ilave edin ve renk alana kadar kavurun. Renk aldıktan sonra üzerine kıymayı ilave edin ve kavurmaya devam edin. Son olarak tuz, karabiber ve pul biber ekleyip karışımı ocaktan alın.

Börekte kullanacağınız sos için yumurta, süt, yoğurt, ayçiçek yağı ve tuzu aynı kabın içine alın ve güzelce çırpın. Malzemeler birbirine tamamen karıştığında sosunuz hazır demektir. Yufkaların her birini 4 eşit parçaya bölün ve üçgen şeklinde toplam 12 parça elde edin. Her bir yufka parçasının üzerine hazırladığınız yumurtalı sosu fırça yardımıyla sürün. Kıymalı iç harcı yufkaların geniş kısmına gelecek şekilde yerleştirin. İki ucunu içe doğru kıvırdığınız yufkaları rulo haline getirin. Rulo haline getirdiğiniz içi harçla dolu bu yufkaları son olarak bir de kendi etrafında çevirerek gül şekli verin.

Hazırladığınız gül şeklindeki porsiyonluk börekleri, tepsiye dizin. Öncesinde tepsinin tabanına yağlı kağıt sermeyi unutmayın. Böreklerin üzerine zeytinyağı, yumurta sarısı ve toz şekerini karıştırarak sürün ve fırına verin. 170 derecede önceden ısıttığınız fırında 40 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Sodalı Buzluk Böreği Tarifi

Malzemeler:
3 adet yufka
1 çay bardağı sıvı yağ
1 şişe soda
İçi için:
250 gram ezine peyniri
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Hızlıca yapıp buzluğa atabileceğiniz, misafiriniz geleceği zaman ya da karnınız kazınmaya başladığında yine hızlıca çıkarıp misler gibi yapabileceğiniz bir börek karşınızda. Bu tarifi not edin.

Nasıl Yapılır?
Temiz bir tezgahın üzerine yufkaları tek tek açıp üzerlerine bir fırçayla sıvı yağ sürün. Ardından her bir yufkayı üçgen olacak şekilde 6-8 parçaya ayırın. Her bir parçanın üzerine ufaladığınız ezine peynirlerini pay edin ve güzelce sarın. Bu aşamada yufkaların uçlarını suyla birleştirin.

Tüm yufka parçalarınızı bu şekilde hazırladıktan sonra bir buzdolabı poşeti çıkarın ve börekleri içine yerleştirip buzluğa kaldırın.

Kullanmak istediğiniz zaman börekleri buzluktan çıkarın. Bir kasede sıvı yağ ve sodayı karıştırıp börekleri bu karışımın içine atın. Hafifçe ıslanan börekleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 180 derecede önceden ısıtmaya başladığınız fırında üstleri kızarana dek pişirin. İşte bu kadar!

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Sarıyer Böreği Tarifi

Malzemeler:
4 adet yufka
İç harcı için:
400 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
90 gram kuş üzümü
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Böreğin sosu için:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sarıyer böreğinin nasıl enfes olduğunu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Çünkü namı zaten çoktan ilçe sınırlarını aştı. Ama öyle her zaman kalıp güzel bir Sarıyer böreği yemeye gidemeyebilirsiniz. Canınız istediğinde evde de yapabilin istedik.

Nasıl Yapılır?
Böreği hazırlamaya iç harcıyla başlayın. Kuş üzümlerinin üzerine sıcak su ekleyin ve bir süre bu şekilde şişmelerini sağlayın ve sonrasında suyunu süzdürün. Bu sırada soğanları doğrayıp bir tavada zeytinyağıyla soteleyin. Üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma pişince tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Son olarak içine şişmesini sağladığınız kuş üzümlerini ilave edip karıştırın.

Börekte kullanacağınız sos için yumurta, süt ve zeytinyağını ynı kabın içine alın ve çırpın. Yufkaları temiz bir tezgahın üzerine serin ve hepsine hazırladığınız sosu fırçayla sürün. Ardından içlerine kıymalı harcı koyup rulo şeklinde sarın ve uçlarından birleştirin. Böreklerin üzerine ise yine bir kapta zeytinyağı ve yumurta sarısı çırparak sürün. Hazırladığınız dolgulu yufkaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirin ve sıcak sıcak yiyin. Afiyet olsun.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Gül Böreği Tarifi

Malzemeler:
3 adet hazır yufka
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
İç harcı için:
3 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı toz kırmızı biber
1/4 demet maydanoz (arzuya göre)
Üzeri için:
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu
İç harcı hangi malzemelerle hazırlansın efsane olan, şekliyle kokusuyla tadıyla bizi her türlü kendine bağlayan bir börek gül böreği. Babaanne özlemi, anne eli lezzeti...

Nasıl Yapılır?
Patates ve soğanları soyup küp küp doğrayın. Maydanozları kıyın. Tavada ayçiçek yağı kızdırın. Soğanları renk alana kadar soteledikten sonra patatesleri ilave edin. Kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirin. Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberle lezzetlendirin. Ocaktan alıp kıydığınız maydanozları ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız bu harcı, soğuması için kenara alın.

Yufkaları dört eş parçaya bölerek toplam 12 parça yufka elde edin. Yumurta, süt, yoğurt ve ayçiçek yağını bir kapta çırparak yufkaları lezzetlendirecek sosu hazırlayın. Tüm yufkalara bir fırçayla bu sostan sürün. Ardından yufkaların geniş kısmına patatesli harçtan ekleyerek rulo şeklinde sıkı sıkı sarın. Son olarak kendi etrafında döndürerek gül şekli verin. Yalı kağıt serili fırın tepsisine porsiyonluk gül böreklerini yerleştirin. Kalan sosu üzerlerine sürüp susam ve çörek otu serpiştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Börek çeşitleri nelerdir? İşte birbirinden farklı börek tarifleri

Laz Böreği Tarifi

Malzemeler:
20 adet hazır baklava yufkası
200 gram tereyağı
Muhallebisi için:
5 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için:
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Böreklerin en tatlısı huzurlarınızda! Onunla hala tanışmadıysanız tanışmanın tam zamanı şimdi. Çünkü bu lezzet, bir kez yediğinizde müptelası olacağınız kadar enfes.

Nasıl Yapılır?
Böreğin şerbetini hazırlayarak işe koyulun. Suyu ve toz şekerini bir tencereye alın. Kısık ateşte kaynatın. Kaynayan şerbet koyulaşmaya başlayınca içine limon suyu ekleyin ve ocaktan alın. Bir köşede soğumaya bırakın.

O soğurken muhallebi yapımına başlayın. Süt, un, mısır nişastası, yumurta sarıları, toz şeker ve bir tutam kadar karabiberi bir tencereye alın. Orta ateşte pişirin. Malzemeler tamamen birbirine karışıp pürüzsüz bir hal alana dek karıştırın. Karışım, koyulaştığında muhallebinizi ocaktan alın ve el blenderı ya da mikser kullanarak karıştırın.

Tereyağını ocağa alın ve kısık ateşte, yanmamasına dikkat ederek eritin. Kullanacağınız büyükçe tepsinin tabanını bu erittiğiniz yağla yağlayın ve bir adet baklavalık yufkayı tepsiye yerleştirin. Arından on adet balkavalık yufkanın hepsini tereyağıyla yağladıktan sonra üst üste dizin. 10. kata geldiğinizde hazırladığınız muhallebiyi sıcak sıcak yufkaların üzerine yayın. Muhallebinin üzerine yine kalan baklavalık hazır yufkaları aralarını tereyağıyla yağlayarak yerleştirin. Kalan tereyağını en üstte kalan yufkanın üzerine gezdirin. Hazırladığını bu dolgulu yufkaları kare dilimler halinde kesin. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında 40 dakika pişirin. Böreğinizi fırından çıkar çıkmaz hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetle güzelce ıslatın. Ilık ya da soğuk olarak servis edin. Afiyetler olsun!

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡