Buğday Çimi: Doğanın Mucize Bitkisi

Son zamanlarda diyet listelerine eklenen buğday çimi ve buğday çimi suyu, özellikle içerdiği klorofil ve antioksidanlarla sağlığa oldukça faydalı..

Buğday çimi, sağlığımız için son derece yararlı olan güçlü besin öğelerini içerisinde barındırır.Buğday çimi, Antioksidanlar Klorofil ,Demir Magnezyum ve Kalsiyum,amino asitler Vitamin A, C, E Selenyum içerir.

Buğday çimi; “TriticumAestivum” türü buğday tohumlarının ilk çıkan yapraklarından elde edilir. Buğday çimi, 15-20 cm oluncaya kadar uzamaya bırakıldıktan sonra kesilip ve tohumundan ayrılarak elde edilir. Tohumundan ayrıldığı için gluten içermez... İlk kez 1930 yılında, Kimyager Charles Schnabel düzenli olarak buğday çimi yedikten sonra etkisini fark ediyor ve çeşitli deneyler yaparak “buğday çiminin vücut direncini arttırdığı” yönünde çalışmalar ortaya koyuyor.

Buğday çiminin bünyesinde bulunan yüksek miktarda klorofil, besinsel değerler ve enzimler bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Klorofil

Buğday çimi % 70 oranında klorofil içerir. Bu, herhangi bir bitkide rastlayabileceğiniz en yüksek orandır. Bitkilerin kanı olarak kabul edilen klorofil insan kanında bulunan hemoglobin ile aynı moleküler özellikleri sergiler. Klorofil sayesinde kanımızda bulunan hemoglobin miktarı artar ve oksijenin transferi kolaylaşır, daha alkalize ve daha sağlıklı oluruz. Beyin ve diğer önemli tüm dokularımız kaliteli oksijene ihtiyaç duyarlar ve klorofil oksijen üretimine destek olur.

Detoks etkisi

Buğday çimi en güçlü detoks ürünü olarak kabul görmektedir.

Karaciğer ve böbreklerimiz üzerinde arındırıcı etkisi vardır. Yıl boyunca vücudumuzda biriken ilaç kalıntıları, kötü çevresel faktörlerden dolayı aldığımız zararlı kimyasallar ve toksik maddelerin zararsız hale gelmesinde çok özel bir yere sahiptir. Buğday çimi bitki halinde tüketildiğinde bol lifli yapısı sayesinde bağırsaklarımızı temizler ve korur. Buğday çiminde ortalama % 70 oranında klorofil bulunur ve bu klorofiller toksinleri nötralize ederek karaciğerimizi zehirlerden arındırır, ayrıca ağır metalleri arındırıcı etkisi olduğuna da inanılmaktadır.

Buğday çimi suyunda bulunan klorofil ve enzimler sayesinde bedeninizi ilaç artıklarından ve ağır metallerden arındırabilirsiniz. Kolon temizliğinde de kullanabileceğiniz buğday çimi suyu kolonların temizlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur, içerdiği magnezyum sayesinde kabızlığı giderir.

Diyet ve Kilo Kontrolü

Buğday çimini diyet ve kilo kontrolünde önemli etken, yüksek oranda diyet lifi içermesidir. Diyet lifleri tokluk hissi vererek daha az yemek yememizi sağlar. Buğday çimi klorofil içeren ve fotosentez yapımı için güneş ışığını emen bitkilere özgü thylakoids içermektedir.

Kullanımının kilo verme üzerine olumlu etkileri içerdiği bu thylakoids’ten kaynaklanabilmektedir. Bazı araştırmalar thylakoids tüketiminin doygunluğu arttırabileceğini göstermektedir.

Kolesterol Düşürme

Hormon yapmak ve safra üretmek için kolesterole ihtiyaç duyulsa da kanda fazla kolesterol bulunması kalp hastalığı riskini arttırabilmektedir.

Yapılan bazı çalışmalarda buğday çimi kullanımının kolesterol seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Buğday çimi, kandaki lipit düzeylerini arttırarak LDL kolesterolü kontrol altına almamızı sağlar.

Kanserlerle Mücadele

Sıvı oksijenle dolu olan buğday çimi, doğanın en güçlü an- ti-kanseri olan ‘laetril’ içerir. Japon bilim adamı Nagivara, taze buğday çiminde kanserojen yapıdaki maddeleri etkisiz hale getiren enzimler ve amino asitler tespit etmiş. ‘Kanserin Ölümü’ adlı kitabında Manner, laetril ile yüzde 90 başarı sağladığını söylüyor. Laetril vitamin ve mineraller ile verildiğinde çok daha fazla başarı sağlanıyor.

Yapılan bazı tüp çalışmalarında kullanımının kanser hücrelerini öldürebileceği gözlemlenmiştir. Ayrıca kemoterapinin komplikasyonlarını azaltabileceği düşünülmektedir. Buğday çiminde bulunan fitokimyasallar kanserli hücrelerin kendi kendini imha etmesini ( apoptoz ) teşvik etmektedir. Ayrıca özellikle kemoterapi tedavisi sırasında tedavilerin yan etkilerini hafifleterek hastanın yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Diyabeti önleme

Buğday çimi yüksek lif içeriği sayesinden kan şekerini dengeye almaya yardımcı olabilmektedir.
İnsülin direnci ve diyabeti olan bireyler için lifli bir diyet oldukça önemlidir. Bu sebeple tüketilmesi kan şekeri dengesini sağlamaya destek olabilmektedir.

Araştırmalar, diyabet hastalarının buğday çiminden fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada buğday çiminin insülin düzeylerini yükselttiği ve kan şekerini düşürdüğü belirlenmiştir. Buğday çiminin inflamasyon ile mücadele ederek diyabetin olası yan etkilerine karşı da etkili olabileceği düşünülmektedir.

Enfeksiyonlarla Mücadele

Bazı araştırmalar, buğday çiminin bazı enfeksiyonları öldürdüğü ya da gelişimini yavaşlattığını bulmuştur. Özellikle antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlarda ya da antibiyotik alerjisi olan kişilerde buğday çiminin tedaviye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Mide hastalıkları

Buğday çimi gluten içermediğinden glutenintoleransı olanlarında kullanabileceği bir besin maddesidir. Bazı araştırmalarda buğday çiminin ülseratif kolit tedavisinde yararlı olabileceği görülmüştür.

Demir Eksikliğine

Klorofil ve hemoglobin yapısal olarak benzerdir. İkisi arasındaki tek fark, merkezi metal atomunun yapısıdır; klorofilde magnezyum (mg) ve hemoglobinde demir (Fe) yer almaktadır.

Son yıllarda, bu yapısal benzerliğin vücuttaki hemoglobin düzeyini etkilemektedir. Bilimsel çalışmada, orta derecede anemik olan kadınlarda düzenli olarak buğday çimi suyu tüketiminin hemoglobin düzeylerini arttırdığı gösterilmektedir.

Tiroit Bezleri

Buğday çimi tiroit bezlerini uyararak hormon salgılanmasını teşvik eder. Bu sayede metabolizmanız hızlanırken başta saç dökülmesi, kronik yorgunluk gibi sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olan hipotroidi ile baş etmekte yardımcı olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN