Bursa'da bugün okullar tatil mi? Bursa'da bugün okullar tatil mi 2019

Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 5.8 şiddetinde bir deprem meydana gelmesinin ardından çevre illerde okullar tatil mi sorusu akıllara geldi. İnternette Bursa'da bugün okullar tatil mi? Bursa'da bugün okullar tatil mi 2019 konularını araştırılmaya başlandı. Bizde bu konuyu araştırıp haberimizde yer verdik.

Bursa'da bugün okullar tatil mi? Bursa'da bugün okullar tatil mi 2019

5.8 şiddetinde meydana gelen deprem Bursa ve İstanbul genelinde şiddetli hissedildi. Okulların İstanbul'da tatil olması Bursa'da bugün okullar tatil mi? Bursa'da bugün okullar tatil mi 2019 konularını akıllara getirdi. Biz de bu konunun tüm detaylarını haberimizde derledik.

Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 5.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem Bursa ve İstanbul genelinde şiddetli hissedildi. Telefon hatları çöktü. Uzun süre arama yapılamadı. Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi depremin büyüklüğünü 5.9, AFAD ise 5.8 olarak açıkladı. İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da deprem sarsıntısı hissedildi. Peki, Bursa'da okullar tatil mi? İlkokul, lise ve üniversiteler Bursa'da tatil mi? Detaylar haberimizde... Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

BURSA'DA OKULLAR TATİL Mİ?

Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 5.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Bursa'da okullar tatil edildi.

DEPREM NEDİR ?

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.

Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "SİSMOLOJİ" denir.

DEPREMİN OLUŞ NEDENLERİ VE TÜRLERİ:

Dünyanın iç yapısı konusunda, jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucu elde edilen verilerin desteklediği bir yeryüzü modeli bulunmaktadır. Bu modele göre, yerkürenin dış kısmında yaklaşık 70-100 km.kalınlığında oluşmuş bir taşküre (Litosfer) vardır. Kıtalar ve okyanuslar bu taşkürede yer alır.Litosfer ile çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2.900 km olan kuşağa Manto adı verilir. Manto'nun altındaki çekirdegin Nikel-Demir karışımından oluştuğu kabul edilmektedir.Yerin, yüzeyden derine gidildikçe ısının arttığı bilinmektedir. Enine deprem dalgalarının yerin çekirdeğinde yayılamadığı olgusundan giderek çekirdeğin sıvı bir ortam olması gerektiği sonucuna varılmaktadır.

Manto genelde katı olmakla beraber yüzeyden derine inildikçe içinde yerel sıvı ortamları bulundurmaktadır.

Taşküre'nin altında Astenosfer denilen yumuşak Üst Manto bulunmaktadır.Burada oluşan kuvvetler, özellikle konveksiyon akımları nedeni ile, taş kabuk parçalanmakta ve birçok "Levha"lara bölünmektedir. Üst Manto'da oluşan konveksiyon akımları, radyoaktivite nedeni ile oluşan yüksek ısıya bağlanmaktadır. Konveksiyon akımları yukarılara yükseldikçe taşyuvarda gerilmelere ve daha sonra da zayıf zonların kırılmasıyla levhaların oluşmasına neden olmaktadır. Halen 10 kadar büyük levha ve çok sayıda küçük levhalar vardır. Bu levhalar üzerinde duran kıtalarla birlikte, Astenosfer üzerinde sal gibi yüzmekte olup, birbirlerine göre insanların hissedemeyeceği bir hızla hareket etmektedirler.

Konveksiyon akımlarının yükseldiği yerlerde levhalar birbirlerinden uzaklaşmakta ve buradan çıkan sıcak magmada okyanus ortası sırtlarını oluşturmaktadır. Levhaların birbirlerine değdikleri bölgelerde sürtünmeler ve sıkışmalar olmakta, sürtünen levhalardan biri aşağıya Manto'ya batmakta ve eriyerek yitme zonlarını oluşturmaktadır. Konveksiyon akımlarının neden olduğu bu ardışıklı olay tatkürenin altında devam edip gitmektedir.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡