Che Guevara kimdir, kaç yaşında ve ne zaman öldü?

Küba'da sosyalist devrim başlatarak halkın sesini duyuran ve büyük saygı duyulan Arjantin asıllı Che Guevara'nın hayatı merak ediliyor. Peki Che Guevara kimdir? İşte detaylar...

Che Guevara kimdir, kaç yaşında ve ne zaman öldü?

En başta Küba olmak üzere tüm Latin Amerika'yı kasıp kavuran devrimci lider Che Guevara hala minnetle anılıyor. Arjantin asıllı karizmatik lider, her sene ölüm yıldönümünde Küba'nın başkenti Havana'da düzenlenen etkinliklerle anılmakta. Peki yargısız olarak infaz edilen Che Guevara kimdir? İşte büyük liderin hayatı...

Che Guevara kimdir?

Ernesto Che Guevara, 14 Haziran 1928 'de Arjantin'in Rosario şehrinde doğdu. Gerçek adı Ernesto Guevera de la Serna'dır. Kişisel özellileri arasında hareketli, dinamik olmasının yanı sıra edebiyat, şiir, fotoğraf, satranç ve spora olan ilgisi ile bilinmektedir.

1948 yılında Buenos Aieros Üniversitesi'nde tıp alanında başladığı eğitimini, 1953 yılında tamamladı. Güney Amerika ülkelerine, öğrencilik hayatı boyunca gitme fırsatı buldu. İngilizce ve Fransızca dillerini akıcı bir şekilde konuşabilen Guevera, Latin Amerika ülkelerine giderek farklı örgütler içerisinde yer aldı. Gittiği ülkelerdeki hastalık, fakirlik, açlık Che Guevara'yı etkiledi. İnsanların yaşadığı eşitsizlik karşısında harekete geçmesi gerektiğini düşünen Guevera, halkın silahlanması gerektiğini düşündü.  

Che Guevara kimdir?

Meksika'da bulunduğu sırada Küba devriminin lideri olan Fidel Castro'yla dostluk kurdu. Birlikte Küba diktörü olan Flgencio Batista'yı devirmek için silahlı mücadeleye başladılar. Doktor olarak hizmetler verdiği grupta aynı zamanda aktif olarak çatışmalarda da yer aldı. Batista hükümetinin devrilmesinde Guevera'nın büyük etkisi oldu. Küba Sanayi Bakanı olarak ülkenin gelişmesine büyük katkı sağladı. 1964 yılında Birleşmiş Milletler davetlisi olarak New York'a gitti. Buradan farklı bölgelere giderek önemli çalışmalarda bulundu.

ÖLÜMÜNDEN SONRA 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Kongo'da emperyalizme karşı mücadele girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Daha sonra Bolivya'ya giderek burada bulunan silahlı grubun başına geçti. 1967 yılında Guevera birliği ile birlikte Bolivya ordusu ile çatışmaya girdi. Çatışmanın ardından hükümet Guevera'nın yakalanması için karar çıkarttı ve gerçekleştirilen özel bir operasyon sonucu yakalanarak esir alındı. Esir alınmasının ardından Guevera, eski bir okul binasına götürülerek askerler tarafından infaz edildi. Cesedi bir küvet içerisine konularak basına gösterildi.

Che'nin ölümünden sonra Küba'da 3 günlük yas ilan edildi. Kemikleri getirtilerek bu topraklara gömüldü.

Che Guevara kimdir?

YARGISIZ İNFAZ EDİLDİ

Ernesto "Che" Guevara, kısaca Che Guevara ya da el Che, (14 Haziran 1928Doğum tarihi[›] - 9 Ekim 1967), Arjantinli Marksist-Leninist siyasetçi, Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimci.

Tıp eğitimi alırken Latin Amerika'yı baştan aşağı dolaştı ve bu sayede birçok insanın karşı karşıya kaldığı yoksulluğu doğrudan gözlemleyebildi. Bu deneyimler sonucunda bölgedeki ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğuna inanarak Marksizm’i incelemeye başladı ve Başkan Jacobo Arbenz Guzmán'ın önderliğinde Guatemala’nın sosyal devrimine katıldı.

Che Guevara kimdir?

Bir süre sonra 1959 yılında Küba'da yönetimi ele geçiren Fidel Castro'nun askeri nitelikli 26 Temmuz Hareketi'nin bir üyesi oldu. Yeni hükümette çeşitli önemli görevlerde bulunduktan, gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üzerine makaleler ve kitaplar yazdıktan sonra diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere katılmak üzere 1965 yılında Küba'dan ayrıldı.

Che Guevara kimdir?

İlk olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne daha sonra da CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri'nin ortak operasyonu sonrası yakalanacağı Bolivya'ya gitti. Guevara 9 Ekim 1967'de Vallegrande yakınlarındaki La Higuera'da Bolivya Ordusu'nun elindeyken öldürüldü. Son saatlerinde yanında bulunanlar ve onu öldürenler, yargısız infaz edildiğine tanık olmuşlardır.

Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir. Guevara'nın Alberto Korda tarafından çekilen fotoğrafı "dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü" olarak nitelenmiştir.

Küba'daki sosyalist devrimin liderlerinden Arjantin asıllı Che Guevara'nın 50. ölüm yıldönümü anısına Küba'nın başkenti Havana'da anma etkinlikleri düzenlendi.

Euronews‘in haberine göre; Havana sokaklarındaki reklam panoları Guevara'nın resimleriyle donatılırken, birçok yerli ve yabancı turist ünlü devrimcinin figürlerinin olduğu hediyelik eşyalardan aldı.

Che Guevara kimdir?

“CHE GUEVARA’LARA İHTİYACIMIZ VAR”

Che Guevara'nın erkek kardeşi Juan Martin Guevara da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te açtığı sergiyle abisinin anısını yaşatmaya çalışıyor:

“Onun uğruna savaştığı eşitlik kavramı şu anda yok denecek noktada… O hayattayken çözmeye çalıştığı sorunlar şimdi çok daha büyük ve kötü durumda… Demek istediğim şu ki; bizim genç Che Guevara'lara ihtiyacımız var. Erkek ya da kız… Onun gibi liderliği eline alacak ve adalet savaşımızı ileriye taşıyacak kişilere ihtiyacımız var.”

Che Guevara 1959 yılında Castro'nun ikna etmesiyle 26 Temmuz Hareketi'ne katıldı. Küba'da gerilla hareketinin Batista diktatörlüğünü devirmesiyle kurulan sosyalist iktidarın Ekonomi Bakanı oldu. Daha sonra enternasyonalist mücadeleyi büyütmek için Bolivya'da gerilla mücadelesi yürütmeye gitmiştir. Guevara, 9 Ekim 1967'de Vallegrande yakınlarındaki La Higuera'da Bolivya Ordusu'nun elindeyken öldürüldü.

ESERLERİ

  • Vietnam'la Dayanışma
  • Bolivya Günlüğü
  • Savaş Anıları
  • Motosiklet Günlükleri
  • Sosyalist Planlama
  • Latin Amerika Gençliğine

Che Guevara kimdir?

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡